Κόσμος

Σαρκοζί: Όταν γίνεστε Γάλλοι οι πρόγονοί σας είναι οι Γαλάτες

νικολα σαρκοζι

Ο Νικολά Σαρκοζί, που έχει ξεκινήσει μια ευρεία εκστρατεία προκειμένου να κερδίσει το χρίσμα του κόμματός του για να εκπροσωπήσει τη γαλλική δεξιά στις προεδρικές εκλογές του 2017, προκάλεσε σήμερα μια νέα αντιπαράθεση για την "εθνική ταυτότητα", όταν δήλωσε ότι όταν μετανάστης αποκτά τη γαλλική υπηκοότητα θα πρέπει να θεωρεί πλέον ότι οι πρόγονοί του ήταν οι Γαλάτες.

"Αν κάποιος θέλει να γίνει Γάλλος, μιλάει γαλλικά, ζει σαν Γάλλος (...) Όταν γίνεστε Γάλλοι, οι πρόγονοί σας είναι οι Γαλάτες" είπε ο πρώην πρόεδρος (2007-12) που κατηγορείται από τους αντιπάλους του ότι θέλει να προσελκύσει τους ψηφοφόρους της ακροδεξιάς εκμεταλλευόμενος το θέμα της μετανάστευσης.

Υπενθυμίζοντας ότι ο πατέρας του ήταν Ούγγρος και ο παππούς του, από την πλευρά της μητέρας του, Έλληνας, ο Σαρκοζί υπογράμμισε ότι παρ' όλ' αυτά, δεν έμαθε την ιστορία ούτε της Ουγγαρίας, ούτε της Ελλάδας. Εξέφρασε τη λύπη του για μια πολιτική "ενσωμάτωσης που δεν προχωρά" και ζήτησε την "αφομοίωση" των αλλοδαπών που θέλουν να γίνουν Γάλλοι.

Όμως η ιδέα να αναγάγει κανείς την καταγωγή των Γάλλων μόνο στους κελτικούς λαούς που ζούσαν στη Γαλατία επί πολλούς αιώνες προ Χριστού –και που στη λαϊκή φαντασία έχουν σχεδόν ταυτιστεί πλέον με τον μυστακοφόρο πολεμιστή Αστερίξ και τον αχώριστο σύντροφό του, τον Οβελίξ– προκάλεσε αντιδράσεις σε όλο το πολιτικό φάσμα. Ο Μπρούνο Λε Μερ, που διεκδικεί επίσης το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, είπε ότι μια προγιαγιά του ήταν Βραζιλιάνα και ένας παππούς είχε ζήσει στην Αλγερία, ωστόσο ο ίδιος αισθάνεται "ολοκληρωτικά και υπερήφανα Γάλλος".

"Η Γαλλία έχει έναν πολιτισμό αρκετά ισχυρό ώστε να μπορεί να δέχεται επιρροές από άλλους πολιτισμούς χωρίς να αποκηρύσσει τον εαυτό της, δηλαδή την ιστορία, τη μνήμη, ένα πραγματικά μυθικό ιστορικό χρονολόγιο", τόνισε.

Οι δηλώσεις του Σαρκοζί προκάλεσαν επίσης σάλο στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης: οι χρήστες έκαναν χιούμορ με τον πρώην πρόεδρο και πολλοί ανάρτησαν φωτογραφίες του στις οποίες φοράει το κράνος του... Αστερίξ.

"Θα πρέπει να διδάξουμε ιστορία στον κύριο Σαρκοζί που προφανώς έχει ανάγκη αυτό το μάθημα;" διερωτήθηκε η υπουργός Παιδείας Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ. "Ασφαλώς, μεταξύ των προγόνων μας ήταν οι Γαλάτες, όμως ήταν επίσης οι Ρωμαίοι, οι Νορμανδοί, οι Κέλτες, οι Βουργουνδοί", σχολίασε σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό κανάλι iTele. "Κι έπειτα, με τον καιρό, η Γαλλία προσάρτησε κι άλλα εδάφη: τη Νίκαια, την Κορσική, τη Γουαδελούπη, τη Μαρτινίκα... και κατόπιν είχαμε τους Άραβες, τους Ιταλούς, τους Ισπανούς, αυτό είναι η Γαλλία (...) Σταματήστε την εσωστρέφεια", κατέληξε η υπουργός.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Κόσμος

Τουρκικό κρεσέντο προκλητικότητας αμφισβητεί την ελληνικότητα νησιών

ορούτς ρέις, oruc reis

Σε νέες εμπρηστικές κινήσεις επιδίδεται η Άγκυρα, αμφισβητώντας εκ νέου κυριαρχικά δικαιώματα, κάνοντας λόγο για μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις από μέρους της Ελλάδας ενώ επιτίθεται στον Έλληνα πρωθυπουργό, σε μια περίοδο που η τουρκική λίρα κατακρημνίζεται. Προκλητική επιστολή απέστειλε η Άγκυρα μέσω του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Απορρίπτει κατηγορηματικά η Ελλάδα τις προκλητικές αιτιάσεις της Άγκυρας, όπως αυτές διατυπώθηκαν στην επιστολή που απέστειλε στον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, η Τουρκία στην επιστολή της, αμφισβητεί εκ νέου τόσο την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία όσο και την κυριαρχία νησιών του ανατολικού Αιγαίου αναφέροντας πως η Ελλάδα παρουσιάζει μια «στρεβλή εικόνα» των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Κυπριακό.  Προσθέτει, επίσης, ότι η «εχθρική στάση της Ελλάδας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συμβάλει στη δημιουργία κλίματος που να ευνοεί τη συνεργασία και την καλή γειτνίαση». Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι η ρητορική της Ελλάδας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθώς και οι δράσεις της παρουσιάζουν «έντονες ασυνέπειες»

«Η ρητορική που χρησιμοποίησε η Ελλάδα στη Γενική Συνέλευση και οι ενέργειές της στο πεδίο δείχνουν έντονες ασυνέπειες. Ενώ η Ελλάδα αυτοπροβάλλεται ως “πρωταθλήτρια” του διεθνούς δικαίου, επιμένει στην παραβίαση των διεθνών συνθηκών που είναι ζωτικής σημασίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή τις διατάξεις αποστρατικοποίησης των ειρηνευτικών συνθηκών της Λωζάνης του 1923 και του 1947 των Παρισίων», αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλον στην επιστολή.

O Σινιλίογλου κατηγορεί, μάλιστα, την Ελλάδα για επιδίωξη μαξιμαλιστικών διεκδικήσεων αγνοώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα της Τουρκίας.

«Το πιο εμφανές παράδειγμα αυτής της πολιτικής φάνηκε τον Αύγουστο του 2020, όταν η Ελλάδα υπέγραψε βιαστικά τη λεγόμενη συμφωνία οριοθέτησης με την Αίγυπτο, παραμονές της επανέναρξης των διμερών συνομιλιών με την Τουρκία. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η εν λόγω συμφωνία παραβιάζει τα εγγενή δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και, ως εκ τούτου, αντιβαίνει σαφώς στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας», τονίζει, συνοψίζοντας πως εάν Ελλάδα είναι ειλικρινής στο κάλεσμά της για ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών, τότε πρέπει πρώτα να εγκαταλείψει τέτοιες μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, υπεραπλουστεύοντας εκκρεμή ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας όπως οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, εύρος των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, την κυριαρχία νησιών, νησίδων και βράχων που δεν παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα μέσω έγκυρων διεθνών πράξεων, την παραβίαση του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των νησιών Ανατολικού Αιγαίου από την Ελλάδα και το θέμα των περιοχών εξυπηρέτησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΕ κατά Τουρκίας: Ξεκινά «διαδικασία επί παραβάσει» για τη μη απελευθέρωση Οσμάν Καβαλά

Έβρος: Οι Τούρκοι υπήκοοι ζητούν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα

Τουρκία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Λουτφί Έλβαν

ESPA BANNER