Κόσμος

Γιατροί χωρίς Σύνορα: Απέτυχε η ΕΕ στη διαχείριση του προσφυγικού

προσφυγες

Η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) καταγγέλλει την καταστροφική αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανταποκριθεί στις ανθρωπιστικές ανάγκες των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών στην Ευρώπη το 2015 μέσα από νέα έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα.

«H Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όχι μόνο απέτυχαν συλλογικά να αντιμετωπίσουν την κρίση, αλλά η επιμονή τους στις πολιτικές της αποτροπής μαζί με τη χαοτική ανταπόκριση στις ανθρωπιστικές ανάγκες εκείνων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, επιδείνωσε σε μεγάλο βαθμό τις συνθήκες διαβίωσης για χιλιάδες  ευάλωτους άνδρες, γυναίκες και παιδιά», σημειώνει ο Μπρις Ντε λα Βιν (Brice de le Vingne), Διευθυντής Επιχειρήσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Μέσα από τις μαρτυρίες του προσωπικού και των ασθενών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, και σύμφωνα με  ιατρικά δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια του 2015, η έκθεση με τίτλο «Πορεία μετ’ εμποδίων προς την Ευρώπη» (Obstacles Course to Europe), περιγράφει λεπτομερώς τις ανθρωπιστικές συνέπειες των πολιτικών που εφαρμόστηκαν από την Ευρώπη και εξηγεί πώς τα τείχη της Ευρώπης ανάγκασαν τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις να αυξήσουν ριζικά τις δραστηριότητες τους στα ευρωπαϊκά σημεία εισόδου. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν οι Γιατροί  Χωρίς Σύνορα τόσες πολλές ιατρικές και ανθρωπιστικές δράσεις και τόσο προσωπικό στην Ευρώπη, ενώ για πρώτη φορά η διεθνής ιατρική οργάνωση κινητοποίησε διασωστικά πλοία για τον εντοπισμό και τη διάσωση ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα.
 
«Το γεγονός ότι οι άνθρωποι αναζητούν ασφάλεια και μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη δεν είναι ένα νέο φαινόμενο», συνεχίζει ο Ντε λα Βιν. «Αντιθέτως, είναι ένα φαινόμενο με το οποίο έχουμε εξοικειωθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ωστόσο, στις αρχές του 2015, όταν η Μεσόγειος άρχισε να μετατρέπεται σε μαζικό τάφο, αποφασίσαμε ότι δεν θα μπορούσαμε να είμαστε απλά παρατηρητές από τη στεριά. Το 2016, οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να προβούν σε απολογισμό για το ανθρώπινο κόστος των αποφάσεών τους, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μάθουν από τα λάθη τους».

Η έκθεση περιγράφει τα εμπόδια που η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δημιούργησαν στην πορεία περισσοτέρων από ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, η πλειοψηφία των οποίων προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις: από την έλλειψη οποιασδήποτε εναλλακτικής πέρα από το φονικό θαλάσσιο πέρασμα, μέχρι την ανύψωση φρακτών με αγκαθωτά συρματοπλέγματα, τις διαρκώς μεταβαλλόμενες διοικητικές διαδικασίες καταγραφής, τα περιστατικά βίας στη θάλασσα και στα χερσαία σύνορα, καθώς και την παροχή εντελώς ακατάλληλων συνθηκών υποδοχής στην Ιταλία και την Ελλάδα, η Ευρώπη έχει κάνει μια φρικτή δουλειά. Έχοντας φροντίσει ιατρικά και ψυχολογικά περισσότερους από 100.000 ανθρώπους, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν διαμορφώσει μια δραματική αλλά και ιδιαιτέρως αντιπροσωπευτική εικόνα των συνεπειών που είχαν αυτά τα εμπόδια στην υγεία των ανθρώπων, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.

Από την πλευρά της, η Ορελί Ποντιέ (Aurelie Ponthieu), Σύμβουλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε θέματα εκτοπισμού, αναφέρει σχετικά με τις προβλέψεις και τους τρόπους αντιμετώπισης που προτείνει η διεθνής ιατρική οργάνωση: «Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι, ακόμα και τη νέα χρονιά, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να διακινδυνεύουν τη ζωή τους και ότι καμία περιοριστική πολιτική δεν θα σταματήσει τις προσπάθειές τους  να βρουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Για το λόγο αυτό συνεχίζουμε την έκκλησή μας για ασφαλή δίοδο και παροτρύνουμε την Ευρώπη να σταματήσει να παίζει με τη ζωή και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων. Αυτή η κρίση απέχει πολύ από το τέλος της και η βοήθεια που παρέχεται παραμένει εντελώς ανεπαρκής στην Ιταλία, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια», υπογραμμίζει η Ποντιέ. «Κατά τη διάρκεια του 2015, τα ευρωπαϊκά κράτη προσπάθησαν να αναπτύξουν πολιτικές για την προστασία των συνόρων τους από ευάλωτα άτομα. Ελπίζουμε ότι το 2016 δεν θα υπάρχει ανάγκη για την προστασία αυτών των ανθρώπων από τις ίδιες τις ευρωπαϊκές πολιτικές».

Κόσμος

Ερντογάν: Η Γαλλία εκμεταλλεύτηκε την Αφρική και τον πλούτο της

ερντογάν ΟΗΕ

Διείσδυση στην Αφρική επιχειρεί ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με την περιοδεία του που ξεκίνησε τη Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει 4 ημέρες, προσπαθώντας παράλληλα να ανοίξει και νέες αγορές για πώληση μη - επανδρωμένων αεροσκαφών και τεθωρακισμένων.

Πρέπει να χτίσουμε μαζί έναν πιο δίκαιο κόσμο

Πρώτη στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Αγκόλα, όπου βρήκε την ευκαιρία να ρίξει και πάλι τα βέλη του προς τη Γαλλία, κάνοντας λόγο για ‘ένοχο και αιματοβαμμένο αποικιοκρατικό παρελθόν’.

«Η αφρικανική ήπειρος αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης εδώ και χρόνια. Η Αγκόλα είναι δυστυχώς μια χώρα που εκμεταλλεύονταν η Πορτογαλία για πάνω από 400 χρόνια. Δυστυχώς, οι υπόγειοι φυσικοί πόροι πολλών αφρικανικών χωρών έχουν καταχραστεί από τη Δύση. Και περισσότερο από τη Γαλλία. Η Γαλλία χρησιμοποίησε την Αφρική ως ήπειρο για αποικίες. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν εδώ. Μήπως μίλησε κανείς όταν σκοτώθηκαν αυτοί οι άνθρωποι, ειδικά στην Αλγερία; Τα λέω στο βιβλίο μου, στο οποίο απαιτούμε έναν πιο δίκαιο κόσμο να ενώσουμε τα χέρια. Δεν πρέπει να φοβόμαστε, γιατί αυτός ο φόβος θα τυλίξει ολόκληρη την Αφρική. Πρέπει να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας, πρέπει να προστατεύσουμε τις δίκαιες δομές. Γι 'αυτό όταν μίλησα, είπα: βλέπετε τι συμβαίνει ακόμη και τώρα στη Λιβύη, βλέπετε τι συμβαίνει στη Σομαλία; Η καταπίεση συνεχίζεται, δεν έχει τελειώσει. Πρέπει να χτίσουμε μαζί έναν πιο δίκαιο κόσμο. Πρέπει να συνεργαστούμε», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος σημείωσε ότι η Αγκόλα είχε ζητήσει προηγουμένως και μη - επανδρωμένα αεροσκάφη από την Τουρκία και ότι σήμερα είχαν κάποιες συνομιλίες για το θέμα αυτό, καθώς και για πώληση τεθωρακισμένων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΗΠΑ: Ένας νεκρός από σφαίρες σε πανεπιστημιούπολη της Λουιζιάνας

Τατάρ: Μαζί με την Τουρκία θα κυριαρχήσουμε από το Αιγαίο μέχρι τη Μεσόγειο

Βρετανία: Ο ύποπτος για την δολοφονία του βουλευτή Ντέιβιντ Έιμες επέλεξε το θύμα του τυχαία

ESPA BANNER