Skip to main content
BUSINESS

Θεσσαλονίκη: Σπείρα πέντε φορέων για την μεταφορά της τεχνολογίας

Image
Σπείρα πέντε φορέων για την μεταφορά της τεχνολογίας
 clock 04:31 | 08/06/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης για τη μεταφορά τεχνολογίας με την επωνυμία «Σπείρα» θα υλοποιήσει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας.

Το πλάνο, μετά και τη σχετική υπογραφή συμφωνίας, προβλέπει την αξιοποίηση των υφιστάμενων δομών του ΕΚΕΠΑ προς όφελος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, του ΔΙΠΑΕ, του ΠΑΜΑΚ και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Στόχος της «Σπείρας» είναι να δώσει λύση στο πολυδιάστατο πρόβλημα της αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας και να ενισχύσει την επικοινωνία με επιχειρήσεις και φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού προκειμένου να υποστηρίξει τη δικτύωση των 5 φορέων και να αξιοποιήσει τις ώριμες τεχνολογίες, δημιουργώντας αξίες, αποτελέσματα και εισροές που θα διασφαλίσουν τη μελλοντική σταθερότητα και βιωσιμότητα της συνεργασίας τους.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε νωρίτερα για την παρουσία του σχεδίου, ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας επισήμανε ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν τέτοιες συμπράξεις, που αξιοποιούν την εξειδίκευση, τη γνώση για να μπορέσει να καταλήξει σε οικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες. «Ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να έχουμε αντίστοιχες δράσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας», είπε.

Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Αθανάσιος Κυριαζής, τόνισε ότι ήταν ένα ερώτημα το πώς θα αξιοποιούνται τα αποτελέσματα της έρευνας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και η «Σπείρα» είμαι μια απάντηση σε αυτό. «Είναι ένα έναυσμα για να γίνουν συμπράξεις ερευνητικών κέντρων και σε άλλες περιοχές».

Ο Μιχάλης Δρίτσας, Διευθυντής του γραφείου Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων είπε ότι με την σύμπραξη καταργείται η αντίληψη ότι στη χώρα μας δεν μπορούν να συνεργαστούμε. «Στόχος είναι το οικοσύστημα της Βορείου Ελλάδος να κάνει άλματα», επισήμανε.

Ο Πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ Δημήτρης Τζοβάρας, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα υπογράμμισε ότι στόχος του προγράμματος είναι η εμπορική αξιοποίηση της έρευνας και η σύνδεση των 4 φορέων ωφέλειας με την πραγματική οικονομία. Όπως είπε το έργο θα έχει διάρκεια 18 μήνες με χρηματοδότηση 885.225 ευρώ.

Οι δράσεις αφορούν σε 4 κατευθύνσεις: εκπαίδευση στελεχών, χρηματοδότηση νέων ιδεών, δικτύωση και εξωστρέφεια, και εξασφάλιση της βιωσιμότητας της δομής, μετά τη λήξη του προγράμματος. «Το όραμα είναι αυτή η δομή να εξελιχθεί σε μια εταιρεία εκμετάλλευσης εμπορικών αποτελεσμάτων», σημείωσε.

Ο κ. Κατρανίδης Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο ότι έχουν αρχίσει και στη χώρα μας να λειτουργούν τέτοιες διαδικασίες διασυνδέσεις. «Το σχήμα αυτό θα αποτελέσει δυναμικό κόμβο μεταφορά τεχνολογίας. Είναι σημαντικό μέσα από αυτή την αλληλεπίδραση να βελτιώνουμε τα προγράμματα σπουδών και τη δια βίου μάθησης αλλά και τη διασύνδεση των αποφοίτων με την αγορά εργασίας», τόνισε.

Ο Παναγιώτης Χατζηνικολάου Πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ αναφερόμενος στον Οργανισμό είπε ότι έχει τη μεγαλύτερη δύναμη του στη Βόρεια Ελλάδα, με 6 ινστιτούτα και μέσα από τη συνέργεια θα βοηθηθεί να αξιοποιήσει τα αποτελέσματα των ερευνών του.

«Έχουμε 182 ερευνητές εκ των οποίων οι 100 είναι νέοι, υπάρχει αυτός ο νεανικός αέρας που έχει ανάγκη να αξιοποιήσει τη γνώση, για να φτάσει η έρευνα στην κοινωνία», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ, Αθανάσιος Καΐσης σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια συστηματική μετατόπιση της έρευνας από τα πανεπιστήμια προς τα ερευνητικά κέντρα. Σημείωσε ότι το γραφείο μεταφοράς τεχνολογίας πρέπει να μπορεί μια πατέντα να την προωθήσει στο εξωτερικό και να βρει την χρηματοδότηση. «Μια πατέντα θα πρέπει να είναι εμπορικά και βιομηχανικά εκμεταλλεύσιμη. Το ΔΙΠΑΕ, έχει ερευνητές και υποδομές έτσι ώστε μέσα από τη Σπείρα να αξιοποιηθούν», είπε.

Ο Θεόδωρος Θεοδουλιδης, Πρύτανης του ΠΑΜΑΚ υπογράμμισε ότι η περιοχή είναι η χειρότερη στην έρευνα. «Έχουμε 12.000 δημοσιεύσεις που κατέληξαν σε 120 πάντες δηλαδή 1 προς 100, αυτό θέλουμε να αλλάξουμε μέσα και από τη σύμπραξη με το ΕΚΕΤΑ», σημείωσε.

Το σχέδιο βαφτίστηκε «Σπείρα» καθώς συνδυάζει το σχήμα ενός κύκλου και τη δυναμική κίνηση και συμβολίζει τον χρόνο, την ανάπτυξη, τη συνέχεια και τον ρυθμό.

Διαβάστε επίσης:

Μινωικές Γραμμές: Νέος Διευθύνων Σύμβουλος ο Λουκάς Σιγάλας

Πανελλήνιες Εξετάσεις 2022: Τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ

Ασπρόπυργος: Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο (βίντεο)

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis