Αστυνομικά

Περισσότερες συσκευές ταυτοποίησης προσφύγων για την ΕΛ.ΑΣ.

προσφυγες

Δεκαπέντε ακόμα συσκευές ταυτοποίησης προσφύγων-μεταναστών Eurodac παραδόθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία από τις Γερμανικές Αρχές, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του πολίτη.

Συνολικά, η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει 70 συσκευές Eurodac που κατανέμονται κυρίως σε παραμεθόρια νησιά του Αιγαίου

Σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα (03/12/2015) στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Πρεσβευτής της Γερμανίας Peter Schoof, προσέφερε για τις ανάγκες της Ελληνικής Αστυνομίας δεκαπέντε (15) ακόμα συσκευές λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων Eurodac για την ταυτοποίηση - καταγραφή προσφύγων και μεταναστών.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τζανέτος Φιλιππάκος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης και ο Υπαρχηγός του Σώματος Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου Ταξίαρχος Αλέξανδρος Σούκουλης και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης Ταξίαρχος Μενέλαος Κωστάρης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Οκτωβρίου 2015, είχαν παραδοθεί από τις Γερμανικές Αρχές άλλες 12 συσκευές Eurodac, οι οποίες έχουν διατεθεί στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών.

Μαζί με τις προαναφερόμενες (27) συσκευές, οι ελληνικές αστυνομικές Αρχές διαθέτουν, συνολικά, (70) συσκευές λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων Eurodac. Όλες οι διαθέσιμες συσκευές κατανέμονται σε σημεία καταγραφής αλλοδαπών σε διάφορες περιοχές στη μεθόριο της χώρας μας και κυρίως σε ακριτικά νησιά του Αιγαίου.

Το σύστημα αυτό αποτελείται από μια κεντρική μονάδα την οποία διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων με δακτυλικά αποτυπώματα και ηλεκτρονικά μέσα διαβίβασης μεταξύ των χωρών της ΕΕ και της κεντρικής βάσης δεδομένων.

Πέραν των δακτυλικών αποτυπωμάτων, τα δεδομένα που διαβιβάζουν οι χώρες της ΕΕ περιλαμβάνουν :

τη χώρα καταγωγής της ΕΕ·
το φύλο του ατόμου·
τον τόπο και την ημερομηνία υποβολής αίτησης ασύλου ή σύλληψης του ατόμου·
τον αριθμό αναφοράς·
την ημερομηνία κατά την οποία έγινε η λήψη των δακτυλικών αποτυπωμάτων·
την ημερομηνία διαβίβασης των στοιχείων στην κεντρική μονάδα.
Τα στοιχεία αυτά καταγράφονται για κάθε άτομο ηλικίας τουλάχιστον 14 ετών και αποστέλλονται στην κεντρική μονάδα μέσω εθνικών σημείων πρόσβασης.

Κόσμος

ΗΠΑ - Βίντεο σοκ: Αστυνομικός στην Καλιφόρνια πυροβολεί και σκοτώνει άστεγο

ΗΠΑ αστυνομία

Σοκ προκαλεί βίντεο – ντοκουμέντο που δείχνει αστυνομικό να πυροβολεί και να σκοτώνει έναν άστεγο άνδρα στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Το περιστατικό, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, σημειώθηκε τον Μάρτιο και έρευνα των εισαγγελικών αρχών βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Το βίντεο είναι από την κάμερα που έφερε επάνω του ο αστυνομικός και σε αυτό αποτυπώνονται σκληρές εικόνες αστυνομικής βίας. Στο βίντεο φαίνεται ο άνδρας να βρίσκεται στη μέση του δρόμου και κάτι να λέει στον αστυνομικό, ο οποίος προτείνει το όπλο του και τον πυροβολεί. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο άνδρας πετούσε πέτρες σε αυτοκίνητα και είχε στην κατοχή του μαχαίρι με τον αστυνομικό να βρίσκεται σε θέση άμυνας.

Ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο και λίγες ημέρες αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

 

ειδησεις σημερα 

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Γυναίκα στο Τέξας νοσηλεύεται με συμπτώματα θρομβώσεων

Αγωνία για το υποβρύχιο στην Ινδονησία: Εντοπίστηκε «αντικείμενο»

Ινδία: Νεκροί 13 ασθενείς με κορωνοϊό μετά από φωτιά σε νοσοκομείο