Απόψεις

Ο Δήμος Ηρακλείου έχει ηθική υποχρέωση να τιμήσει τον Γιώργο Δεικτάκη!

γιώργος δεικτάκης

Ο θάνατος του Γιώργου Δεικτάκη, σκόρπισε μεγάλη θλίψη σε όλη την Κρήτη και ιδιαίτερα στη γενέτειρά του, το Ηράκλειο. Το γεγονός αυτό αποτυπώθηκε στο μεγάλο πλήθος κόσμου που παρευρέθηκε στην κηδεία του.

Χωρίς υπερβολή, ήταν όλοι εκεί για να πουν το τελευταίο αντίο στον άνθρωπο που αγάπησαν και τους αγάπησε.

Ο θάνατος του Γιώργου Δεικτάκη είναι μία μεγάλη απώλεια για το Ηράκλειο και αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην κοινωνική, πολιτική, πολιτιστική και αθλητική ζωή του τόπου.

Η προσφορά του Γιώργου Δεικτάκη στους παραπάνω τομείς ήταν τεράστια. Γεγονός που το αναγνωρίζει σύσσωμη η κοινή γνώμη του Ηρακλείου και εκδηλώθηκε από την αθρόα προσέλευση των πολιτών στην κηδεία του.

Ο Δήμος Ηρακλείου, που δια στόματος του Δημάρχου κ. Λαμπρινού, έπλεξε το εγκώμιο και την τεράστια προσφορά προς το Ηράκλειο του εκλιπόντος στον επικήδειο λόγο που εκφώνησε, οφείλει να τιμήσει μετά θάνατον τον Γιώργο Δεικτάκη, με την ονοματοδοσία ενός δρόμου ή μιας πλατείας της πόλης.

Από την πλευρά του αθλητισμού, τόσον η διοίκηση του ΟΦΗ, όσον και η διοίκηση της ΕΠΣΗ οφείλουν να τιμήσουν τον αείμνηστο Γιώργο Δεικτάκη.

Γιατί άτομα με την προσφορά του Γιώργου Δεικτάκη, δεν υπάρχουν πολλά. Και η αναγνώριση της προσφοράς, εκτός από τα λόγια πρέπει να αποδεικνύεται και με πράξεις...

Βασίλης Σκουταράς

Απόψεις

Ένα αυτονόητο γεγονός μετουσιώνεται σε ιστορική στιγμή για την εκπαίδευση. Του Γ. Μακράκη

γιώργος μακράκης

Σήμερα με την ανακοίνωση των εκπαιδευτικών που διορίζονται στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, ολοκληρώνεται η διαδικασία διορισμού των 4.500 εκπαιδευτικού προσωπικού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μελών ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού. Ο δρόμος των διορισμών στην Ειδική Αγωγή άνοιξε με την πολιτική απόφαση τον Σεπτέμβριο του 2018, ακολούθησε το σχετικό ΦΕΚ τον Μάρτιο του 2019 (τχ. Β΄864/12-03-2109), τον επόμενο μήνα εκδόθηκε από το ΑΣΕΠ η προκήρυξη και στις 5 Αυγούστου του 2020 παίρνουν σάρκα και οστά οι μόνιμοι διορισμοί με την κοινοποίηση των ονομάτων.

Η είδηση αυτή αποτελεί για τη Δημόσια Εκπαίδευση μια σημαντική ιστορική στιγμή, χωρίς καμία δόση υπερβολής. Και είναι ιστορική για δύο βασικούς λόγους: Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους διορίζεται μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία της ειδικής αγωγής και στις δομές της ειδικής εκπαίδευσης και για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια αδιοριστίας πραγματοποιείται διαδικασία μόνιμων διορισμών μέσω της προκήρυξης (Αριθμός 3ΕΑ/2019) του ΑΣΕΠ.

Ένα αυτονόητο γεγονός δηλαδή, όπως είναι η ύπαρξη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού στα Δημόσια Σχολεία και κυρίως δε στα σχολεία που φοιτούν μαθητές με αναπηρία και ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες δεν ήταν καθόλου αυτονόητο στη χώρα μας. Μαθητές που χρειάζονται συναισθηματική σταθερότητα και δέσιμο με εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, λόγω της αδιοριστίας δεν μπορούσε στις περισσότερες περιπτώσεις να εξασφαλιστεί.

Η εκπαιδευτική κοινότητα πάλεψε όλα αυτά τα χρόνια τόσο σε θεσμικό όσο και κινηματικό επίπεδο για μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση και θα συνεχίσει να διεκδικεί, αφού υπάρχουν χιλιάδες εκπαιδευτικές ανάγκες και στη Γενική Εκπαίδευση που καλύπτονται κάθε χρόνο με συμβασιούχους - αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Ένα αίτημα που δεν έχει χαρακτηριστικά συντεχνιακής λογικής, καθώς αφενός το μόνιμο και σταθερό εκπαιδευτικό προσωπικό στα δημόσια σχολεία συμβάλει στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, στην κάλυψη παιδαγωγικών και κοινωνικών αναγκών και αφετέρου η εκπαίδευση, ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό, προϋποθέτει τις ίσες ευκαιρίες για μόρφωση, γνώση και μάθηση σε όλα τα παιδιά.

Γιώργος Μακράκης, Δάσκαλος

Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος»

Μέλος Ε.Ε. ΑΔΕΔΥ