Skip to main content
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τέμπη: Ένας χρόνος μετά από το πολύνεκρο δυστύχημα - Το χρονικό της ανείπωτης τραγωδίας

Image
Τέμπη
 clock 07:07 | 28/02/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Η εθνική τραγωδία που βύθισε στο πένθος ολόκληρη τη χώρα κινητοποιεί σήμερα μαθητές, φοιτητές, ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα, την ΑΔΕΔΥ, εργατικά κέντρα όπως και μια σειρά από σωματεία που απεργούν, ένα χρόνο μετά το δυστύχημα στα Τέμπη ενάντια στη συγκάλυψη του εγκλήματος, αλλά και ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές που ισοπεδώνουν το βιοτικό επίπεδο της κοινωνίας, την υγεία, την παιδεία, τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την προαναγγελθείσα τραγωδία των Τεμπών, που σόκαρε το πανελλήνιο.

Το ημερολόγιο γράφει 28/02/2023 όταν το επιβατικό τρένο που ξεκίνησε από την Αθήνα στις 19.22 με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, με 342 επιβάτες και 10 άτομα προσωπικό, συγκρούστηκε μετωπικά στην ίδια γραμμή, με εμπορική αμαξοστοιχία.

Τα πρώτα βαγόνια τυλίγονται στις φλόγες. Κάποιοι καταφέρνουν να βγουν από τους εκτροχιασμένους συρμούς, κάποιοι άλλοι όχι. Οι στιγμές είναι τραγικές και οι μαρτυρίες σοκάρουν.

Τα τρία πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας, μετατράπηκαν σε μία άμορφη μάζα από σίδερα, με τους νεκρούς να φτάνουν επίσημα στους 57.

Στο σημείο έσπευσαν από την πρώτη στιγμή πυροσβέστες και ασθενοφόρα, καθώς και ο υπουργός Υγείας. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία. Με αίματα ακόμη στο πρόσωπο, οι πρώτοι επιβάτες έφτασαν στη Θεσσαλονίκη, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Η ανησυχία κορυφώθηκε για όσους δεν είχαν νέα από τους δικούς τους ανθρώπους.

Η δύσκολη ταυτοποίηση των θυμάτων 

Η ταυτοποίηση ορισμένων θυμάτων υπήρξε ιδιαίτερα δύσκολη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύχθηκαν κατά την πυρκαγιά κι έφτασαν τους 1.300 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό του πρώτου βαγονιού.

Τουλάχιστον 85 άνθρωποι τραυματίστηκαν, από τους οποίους 25 πολύ σοβαρά. Από τους τραυματίες, οι 66 νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης, ενώ 6 νοσηλεύτηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Στο σημείο της σύγκρουσης επιχείρησαν 17 οχήματα και 150 πυροσβέστες για την κατάσβεση της φωτιάς, ενώ έγιναν προσπάθειες διάσωσης με περίπου 40 ασθενοφόρα και περισσότερους από 30 αστυνομικούς. Χρησιμοποιήθηκαν γερανοφόρα φορτηγά για την ανάσυρση των βαγονιών και τον απεγκλωβισμό ατόμων. Από τους επιζώντες επιβάτες, οι 250 μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Υπήρξε επικοινωνία με τον Ελληνικό Στρατό για βοήθεια. 

Πρόκειται για το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα.

Το επόμενο διάστημα ακολούθησαν μαζικές κινητοποιήσεις και πορείες διαμαρτυρίας φοιτητών και συλλόγων για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη. Άλλοι με κεριά στα χέρια και άλλοι κρατώντας πλακάτ με μηνύματα όπως «Πάρε με όταν φτάσεις», βγαίνουν σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες, διαμαρτυρόμενοι για τις 57 αδικοχαμένες ψυχές.

Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας συνεχίζονται μέχρι και σήμερα με αποκορύφωση, την συμπλήρωση του ενός έτους από το δυστύχημα, με την ΑΔΕΔΥ να έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία στις 28 Φεβρουαρίου 2024 με κεντρικό σύνθημα «οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους-αυξήσεις μισθών, για να ζούμε με αξιοπρέπεια».

Οι ευθύνες για τα Τέμπη 

Μέχρι και σήμερα εξετάζονται τα αίτια της μοιραίας σύγκρουσης ενώ ακόμη δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες.

Πρι από λίγο διάστημα συστήθηκε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να ρίξει φως στα αίτια της υπόθεσης.

Για καθυστερήσεις στην υλοποίηση συμβάσεων, ειδικότερα της 717 ( που αφορά την την αποκατάσταση του Συστήματος Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού τμήματος Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας), για διαδικασίες του Κανονισμού Κυκλοφορίας που δεν τηρήθηκαν, το ανθρώπινο λάθος, οι ποινικές διώξεις για κακουργήματα σε εργαζομένους της ΕΡΓΟΣΕ ,σε στελέχη του ΟΣΕ και σε πολιτικά πρόσωπα, είναι τα κύρια θέματα που εξετάζει η επιτροπή των εμπειρογνώμων για το μοιραίο δυστύχημα στην κοιλάδα των Τεμπών.

''Τα τραγικά λάθη ξεκινώντας από τον ανθρώπινο παράγοντα, ο οποίος λειτούργησε λαθεμένα σε όλες τις δραστηριότητες του, και φτάνοντας στα τεχνολογικά συστήματα τα οποία δεν λειτουργούσαν ή δεν λειτούργησαν εκείνο το βράδυ έφεραν το τραγικό αποτέλεσμα'' ανέφερε ο Ιωάννης Χαλκιάς που μετείχε στην τριμελή επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Παρέμβαση για τις καταγγελίες στην υπόθεση της τραγικής σιδηροδρομικής σύγκρουσης στα Τέμπη έκανε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη.

Συγκεκριμένα, παρήγγειλε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σοφία Αποστολάκη, να ερευνηθεί και να απαντηθεί κάθε ερώτημα -καταγγελία συνηγόρων και συγγενών των θυμάτων για την πιθανή ύπαρξη εύφλεκτων και τοξικών ουσιών στο χώρο, την αλλοίωση του χώρου του εγκλήματος, με πιθανή απώλεια αποδεικτικών στοιχείων.

Οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές διερευνούν κάθε πτυχή της υπόθεσης προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα του μοιραίου τρένου. 

Όσον αφορά τα αίτια της πυρκαγιάς που ξέσπασε κατά τη σύγκρουση, ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, εκπρόσωπος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Δυστυχήματος Τεμπών, που έχασε τη σύζυγό του στο σιδηροδρομικό δυστύχημα υποστήριξε τα εξής:

«Ένα κομμάτι που σκότωσε ήταν η έκρηξη και ένα κομμάτι η φωτιά και ένα κομμάτι το ταυτόχρονο. Δεν πιστέψαμε ποτέ στις πραγματογνωμοσύνες. Αυτοί που βάζουν την υπογραφή τους σε επιστημονικές μαρτυρίες και καταθέσεις πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί».

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ από συγγενείς θυμάτων και επιζώντες της τραγωδίας, τα μέλη της επιτροπής διερεύνησης ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων (ΕΔΑΠΟ) υπογράμμισαν ότι από όλες τις δικλείδες ασφαλείας αν λειτουργούσε μόνο η φωτοσήμανση, αυτό θα αρκούσε για την αποφυγή του δυστυχήματος.

Ο κ. Κωνσταντινίδης κατήγγειλε ότι ο χώρος του σιδηροδρομικού δυστυχήματος δεν περιφρουρήθηκε όπως έπρεπε, με αποτέλεσμα «μέσα στο επόμενο 10ήμερο ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει».

«Έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης οι δικαστικές αρχές που δεν περιφρούρησαν τον χώρο. Δεν τέθηκαν σωστά τα ερωτήματα για τη φωτιά», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την εξεταστική για τα Τέμπη «ξεσκεπαστική», καθώς όπως είπε «φάνηκαν τα πρόσωπα που κρύβονταν πίσω από τις μάσκες που τόσο κυβερνάνε όχι σωστά τον τόπο μας»

Οι πληγές δεν έχουν κλείσει για τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών, οι οποίοι ζητούν δικαίωση για τους δικούς τους ανθρώπους και καταγγέλλουν μία σειρά από παραλείψεις που οδηγούν σε συγκάλυψη του εγκλήματος.

«Τα Τέμπη δεν ήταν τραγωδία. Ήταν, και παραμένουν, έγκλημα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τέμπη: Ο επιζών του πρώτου βαγονιού «δεν επικοινωνεί με το περιβάλλον», ένα χρόνο μετά την τραγωδία

Τραγωδία στα Τέμπη: Πατέρας θύματος ξεσπά – «Είστε εν δυνάμει συμμέτοχοι στη δολοφονία των παιδιών μας»

Τέμπη: «Φωτιά» το τελικό πόρισμα των πραγματογνωμόνων των οικογενειών –Η ανάφλεξη & τα επικίνδυνα υλικά

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis