Υγεία

Βιοτεχνολογία: Δημιουργήθηκε βιοδιασπώμενος και ασύρματος βηματοδότης καρδιάς

βηματοδότης

  Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα προσωρινό εμφυτεύσιμο και ασύρματο βηματοδότη καρδιάς, ο οποίος δουλεύει χωρίς καλώδια ή μπαταρία και απορροφάται πλήρως από το σώμα μετά από ένα χρονικό διάστημα μερικών μηνών. Επιπλέον, ζυγίζει λιγότερο από μισό γραμμάριο και έχει πάχος μόλις 250 εκατομμυριοστά του μέτρου.

   Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Τζον Ρότζερς και Ρίσι Αρόρα του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοτεχνολογίας "Nature Biotechnology", ανέπτυξαν ένα πολύ λεπτό και ελαφρύ βηματοδότη, που διευκολύνει τον μετεγχειρητικό έλεγχο του ρυθμού της καρδιάς.

   Η μικροσκοπική συσκευή, η οποία προς το παρόν έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε διάφορα ζώα (τρωκτικά, κουνέλια και σκύλους), μπορεί μελλοντικά να βοηθήσει τους ασθενείς που έχουν κάνει καρδιοχειρουργική επέμβαση ή έχουν πάθει έμφραγμα και χρειάζονται μια προσωρινή υποστήριξη της λειτουργίας της καρδιάς τους, καθώς επίσης όσους περιμένουν να αποκτήσουν ένα μόνιμο βηματοδότη.

   Έως σήμερα, οι προσωρινοί βηματοδότες -οι οποίοι χρησιμοποιούνται για διαστήματα από μερικές μέρες έως αρκετές εβδομάδες- έχουν συνδέσεις που εισάγονται μέσω του δέρματος και διασυνδέονται με εξωτερική συσκευή, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης και περιορίζει τις κινήσεις του ασθενούς. Επιπλέον, όταν ο βηματοδότης δεν χρειάζεται πια και πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά, η αφαίρεση της εμφυτευμένης συσκευής ενέχει κινδύνους βλάβης του ιστού της καρδιάς.

   Η νέα συσκευή ξεπερνά αυτούς τους περιορισμούς, καθώς δεν απαιτεί καλώδια, ούτε καν μπαταρία, ενώ βιοδιασπάται χωρίς πρόβλημα -σε χρονικό διάστημα πέντε έως επτά εβδομάδων- μέσα στο σώμα μετά τη λήξη της λειτουργίας της, χωρίς συνεπώς να χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για την εξαγωγή του.

   Η συσκευή τροφοδοτείται με ενέργεια ασύρματα και αποτελείται από βιοδιασπώμενα υλικά, τα οποία επίσης είναι εύκαμπτα, έτσι ώστε η συσκευή να μπορεί να προσαρμόζεται καλά στην επιφάνεια της καρδιάς. Η συσκευή αντλεί ασύρματα ενέργεια από μια εξωτερική κεραία που χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία (Near-Field Communication) που χρησιμοποιούν τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα για τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Με τον τρόπο αυτό, καθίστανται περιττές οι μπαταρίες και τα σύρματα.

   Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι, με περαιτέρω βελτίωση, ο νέος βιοδιασπώμενος βηματοδότης θα μπορεί να εμφυτεύεται μέσω φλέβας του ποδιού ή του χεριού. Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε παρουσιάσει το 2018 την πρώτη στον κόσμο βιο-απορροφώμενη ηλεκτρονική συσκευή, ένα βιοδιασπώμενο εμφύτευμα που επιταχύνει την αναγέννηση των νεύρων.

   Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

   https://www.nature.com/articles/s41587-021-00948-x

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Κρήτη: Νέα τουριστική επένδυση στα νότια παράλια του Νομού Ηρακλείου

Πανελλαδικές εξετάσεις: Πρεμιέρα σήμερα για Ειδικά μαθήματα με Αγγλικά

Υγεία

Η διατροφή που θωρακίζει τη γυναικεία καρδιά

καρδια,υγεία

Καινούργια στοιχεία κομίζει πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας σχετικά με τη διατροφή που προφυλάσσει τις γυναίκες από την καρδιαγγειακή νόσο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο British Medical Journal, μια αύξηση στην πρόσληψη «καλών» υδατανθράκων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, πρώτης αιτίας θανάτων στις γυναίκες.

Ποιοι νοούνται ως καλοί υδατάνθρακες; Όπως εξηγεί η διευθύντρια του βρετανικού οργανισμού Heart Foundation, Eithne Cahill, υδατάνθρακες καλής ποιότητας εξασφαλίζονται μέσα από τρόφιμα όπως τα λαχανικά και τα τρόφιμα ολικής άλεσης όπως δημητριακά, ψωμί και ζυμαρικά, σε αντίθεση με όσους περιέχονται στο λευκό ψωμί, στα μπισκότα, τα κέικ ή γλυκά και αλλού, οι οποίοι πρέπει να αποφεύγονται.

Η έρευνα προσφέρεται για νέες διατροφικές κατευθύνσεις προς τις γυναίκες, δεδομένου πως η κακή διατροφή βρίσκεται στο επίκεντρο αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο τόσο ως ανεξάρτητος παράγοντας όσο και προωθώντας άλλους παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μία μέτρια πρόσληψη υδατανθράκων 41%-44,30% επί του συνόλου προσλαμβανόμενης ενέργειας συνδέθηκε με μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου έναντι μικρότερη πρόσληψης (37%) καθώς και λιγότερες πιθανότητες υπέρτασης, διαβήτη και παχυσαρκίας. Η πρόσληψη των υδατανθράκων δεν παρουσίασε συνάφεια με θνησιμότητα από κάθε αίτιο.

Μια διατροφική συμβουλή

Σύμφωνα με τη Eithne Cahill, η υγιεινή διατροφή βασίζεται σε έναν συνδυασμό τροφών και όχι σε ένα μόνο θρεπτικό συστατικό ή τρόφιμο. «Εντάξετε στο διατροφικό πρόγραμμά σας πολλά λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής άλεσης, λιπαρά τρόφιμα όπως ξηρούς καρπούς, σπόρους, αβοκάντο, ελιές και ελαιόλαδο για μαγείρεμα καθώς και μια ποικιλία υγιεινών πρωτεϊνών, ιδιαίτερα από θαλασσινά, φασόλια και φακές, αυγά και γαλακτοκομικά», καταλήγει.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Κρυολόγημα: Οκτώ τρόποι που καταπολεμούν τα συμπτώματα και ανακουφίζουν

Έρευνα: Τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά στους ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα

ESPA BANNER