Skip to main content
ΥΓΕΙΑ

Τσιόδρας: Γιατί ο υψηλός πυρετός είναι καλό σημάδι για τους ασθενείς

Image
Σωτήρης Τσιόδρας
 clock 09:06 | 20/03/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Ως σημαντική γραμμή άμυνας κατά του κορονοϊού χαρακτήρισε τον υψηλό πυρετό ο λοιμωλιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την εξάπλωση της πανδημίας στην Ελλάδα.

Ο κύριος Τιόδρας χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενδιαφέρον το εύρημα πρόσφατης έρευνας σύμφωνα με το οποίο "ο υψηλός πυρετός συνδεόταν με την πιθανότητα να αναπτύξει κάποιος αναπνευστική ανεπάρκεια, αλλά μικρότερη πιθανότητα θανάτου".

Μάλιστα όπως είπε αυτό δείχνει "ότι ο πυρετός είναι μια σημαντική γραμμή άμυνας γι΄αυτόν τον ιό".

Πως λειτουργεί ο πυρετός

Ο πυρετός είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα ιατρικά συμπτώματα και χαρακτηρίζεται από την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από το φυσιολογικό εύρος των 36,5-36,7 °C, εξαιτίας της ανόδου του σημείου ρύθμισης της θερμοκρασίας. Αυτή η αύξηση του σημείου ρύθμισης προκαλεί την αύξηση του μυικού τόνου και ρίγη.

Καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία ενός ατόμου, το άτομο,σε γενικές γραμμές αισθάνεται πως κρυώνει, παρά την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος του. Όταν η θερμοκρασία του σώματος ανέλθει στο νέο σημείο ρύθμισης της θερμοκρασίας, το άτομο ζεσταίνεται. Η ταχεία μείωση της θερμοκρασίας μπορεί να συνοδεύεται από εφίδρωση και αίσθημα ζέστης.

Ο πυρετός μπορεί να προκληθεί από πολλές ιατρικές καταστάσεις, οι οποίες είναι από καλοήθεις έως και δυνητικά σοβαρές.

Ωστόσο κάποιες έρευνες υποδεικνύουν πως ο πυρετός χρησιμεύει ως αμυντικός μηχανισμός, καθώς η ανοσολογική απάντηση του οργανισμού μπορεί να γίνει πιο ισχυρή υπό υψηλές θερμοκρασίες.

Υπάρχουν επιχειρήματα υπέρ και κατά της χρησιμότητας του πυρετού, και το θέμα είναι αμφιλεγόμενο. Υπάρχουν έρευνες που χρησιμοποιούν θερμόαιμα σπονδυλωτά και ανθρώπους in vivo (ζωντανό περιβάλλον), με μερικές να υποδηλώνουν ότι αναρρώνουν γρηγορότερα από μολύνσεις ή κρίσιμη ασθένεια λόγω του πυρετού. Μία φινλανδική έρευνα έδειξε τη μειωμένη θνησιμότητα σε βακτηριακές μολύνσεις όταν υπήρχε πυρετός.

Θεωρητικά, ο πυρετός μπορεί να βοηθήσει στην άμυνα του ξενιστή. Υπάρχουν σίγουρα κάποιες σημαντικές ανοσολογικές αντιδράσεις που επιταχύνονται από τη θερμοκρασία, και μερικά παθογόνα με αυστηρές θερμοκρασιακές προτιμήσεις θα μπορούσαν να παρεμποδιστούν.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis