Θλίψη σε ολόκληρη την πόλη του Ηρακλείου και όχι μόνο έχει προκαλέσει η είδηση θανάτου της σπουδαίας αρχαιολόγου αλλά και ενεργού πολίτη της πόλης, Λιάνας Σταρίδα, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών έπειτα από μάχη που έδωσε με την επάρατη νόσο.
Η κηδεία της θα γίνει στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής (11/5) από τον Ιερό Ναό του μικρού Αγίου Μηνά όπου θα ψαλεί νεκρώσιμη ακολουθία.
Υπήρξε μεταξύ άλλων υπεύθυνη ανασκαφών δεκάδες αρχαιολογικούς χώρους, έγραψε πολλά βιβλία για την ιστορία του Ηρακλείου, ενώ ήταν έντονα πολιτικοποιημένη και με ξεκάθαρη άποψη για τα δημόσια πράγματα σε όλη τη διάρκεια του βίου της.
Ήταν παντρεμένη με τον πολιτικό μηχανικό Γιάννη Σταρίδα, με τον οποίο έχουν τρία παιδιά.
Βροχή την ίδια ώρα είναι τα συλλυπητήρια μηνύματα.
Ανακοίνωση από τον Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνη:
Έφυγε η Λιάνα, η Σταριδα... η είδηση έσκασε σαν βόμβα σκορπίζοντας θλίψη και αμηχανία στον κόσμο του Ηρακλείου, της πόλης που αγάπησε και μελέτησε όσο λίγοι, της πόλης που αναβίωσε μέσα από το έργο και τα πονήματα της Λιάνας μαρτυρώντας σε μας τους νεότερους ένα λαμπρό και ένδοξο παρελθόν, της πόλης στην οποία η ίδια αφιέρωσε ταλέντο, έμπνευση και δημιουργικότητα.
Καταξιωμένη επιστήμονας, ακούραστη σκαπανέας, άνθρωπος προοδευτικός στις ιδέες και στη ζωή, κοινωνική, δεκτική, δραστήρια, παραγωγική, για μας τους ξεναγούς δασκάλα και οδηγός στο έργο της ανάδειξης των μνημείων του τόπου και του ιστορικού μας πλούτου συνολικά.
Το κενό δυσαναπλήρωτο, το έργο της, ωστόσο, παρακαταθήκη για όλες τις επόμενες γενιές.
Εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους οικείους, αλλά και στην επιστημονική κοινότητα της Κρήτης για την απώλεια ενός άξιου τέκνου, ενός πολύτιμου συνεργάτη, ενός αγαπητού συναδέλφου.
Δήλωση βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρη Μαμουλάκη:
Στο άκουσμα της θλιβερής είδησης του θανάτου της Λιάνας Σταρίδα, ο Τομεάρχης Οικονομικών & Ανάπτυξης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείους Χάρης Μαμουλάκης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:
«Το Ηράκλειο χάνει μια σπουδαία γυναίκα. Μια έμπειρη και καταρτισμένη αρχαιολόγο με σημαντικό και εκτεταμένο ανασκαφικό έργο, αλλά και πολύπλευρη κοινωνική προσφορά. Μια προσωπικότητα δραστήρια, με ευαισθησίες και έντονο το αίσθημα της ευθύνης σε κάθε φάση της ζωής της.
Λιάνα, η πόλη μας σε ευχαριστεί για όσα της προσέφερες. Και κυρίως, γιατί την προστάτεψες. Η κληρονομιά που αφήνεις πίσω σου, είναι πολύτιμη!».
Ανακοίνωση από την Ηράκλειο Πρωτοβουλία
Με βαθιά οδύνη, η Ηράκλεια Πρωτοβουλία αποχαιρετά την Λιάνα Σταρίδα, την αρχαιολόγο με το σημαντικό ανασκαφικό έργο, την συγγραφέα των πολύτιμων βιβλίων για την ιστορία της πόλης μας. Είχε ευγένεια και ήθος, πάθος για το έργο, που επιτελούσε, παρρησία και μαχητικότητα στην υπεράσπιση των απόψεών της.
Είμαστε ευγνώμονες στην Λιάνα Σταρίδα για την συμμετοχή της με τρεις, συνολικά, ομιλίες για την πόλη και τα μνημεία του Χάνδακα στους δύο κύκλους ομιλιών, που οργάνωσε η παράταξή μας με τον τίτλο «Ο Μίτος της Αριάδνης, ξετυλίγοντας την ιστορία της πόλης του Ηρακλείου»
Η Λιάνα ήταν τρυφερή μητέρα και σύζυγος. Απευθύνομε θερμά συλλυπητήρια στον σύζυγό της Γιάννη Σταρίδα, στα παιδιά της και όλους τους οικείου της.
Θα την θυμόμαστε πάντα με αγάπη.
Συλλυπητήρια δήλωση της Μαρίας Καναβάκη:
Με θλίψη και σεβασμό αποχαιρετούμε την αρχαιολόγο, Λιάνα Σταρίδα.
Μια σημαντική γυναίκα της πόλης μας, δραστήρια και ενεργή, που γνώριζε και αγαπούσε το Ηράκλειο και την ιστορία του.
Καλό της ταξίδι.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της.
Η Επικεφαλής Μαρία Καναβάκη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και τα μέλη της Δημοτικής Παράταξης «ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ»
Συλλυπητήρια δήλωση της Βικελείου Μορφωτικής Εταιρίας
Στη μνήμη της Λιάνας Σταρίδα
Η απώλεια της Αρχαιολόγου Λιάνας Σταρίδα, που έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη, 8 Μαΐου 2025, απροσδόκητα, έχει συγκλονίσει τη Βικέλειο Μορφωτική Εταιρεία (Β.Μ.Ε.), το κοινό του Ηρακλείου και την επιστημονική κοινότητα.
Το Ηράκλειο χάνει τη φωνή, που στήριζε την ταυτότητά του, στο δημόσιο ουσιαστικό λόγο της. την επιστήμονα, που ανέδειξε τα μνημεία του, έκανε γνωστή την ιστορία του, με το ανασκαφικό και συγγραφικό της έργο ( η τεκμηρίωση με τις ανασκαφικές έρευνες και η προβολή της άγνωστης μέχρι τότε Αραβικής περιόδου του Χάνδακα είναι δική της επιτυχία) και συνέβαλε στην προαγωγή της τοπικής αυτογνωσίας.
Η επιστημονική κοινότητα χάνει την επιστήμονα με τον πλατύ ορίζοντα πνευματικών ενδιαφερόντων, την ερευνήτρια αρχαιολόγο, που άφησε, με το σύνολο του έργου της, όπου διακρίνεται το όραμά και η αγωνία της για το Ηράκλειο, το αποτύπωμά της στην επιστήμη της αρχαιολογίας. όλοι μας χάνομε έναν άνθρωπο της προσφοράς.
Η Β.Μ.Ε. χάνει τη ζεστή παρουσία της και την αφιλοκερδή στήριξή της. Ήταν η ανεκτίμητη φίλη, η σύμβουλος, η συμπαραστάτης. Συμμετείχε στις εκδηλώσεις της Εταιρείας ενεργά.
Το 2009 στην εκδήλωση της Β.Μ.Ε. αφιερωμένη στο στυλοβάτη της Βικελαίας Στέργιο Σπανάκη, ομιλήτρια ήταν η Λιάνα με θέμα: Στέργιος Σπανάκης: ο άνθρωπος και ο επιστήμονας. Τον Οκτώβριο του 2023, ήταν η ξεναγός μας στον περίπατο πολεογνωσίας, όπου μας μύησε στα αθέατα μνημεία του Ηρακλείου. Τέλος, το θέμα, στη σειρά διαλέξεων για το Ηράκλειο: Η τέχνη στο Ηράκλειο και γενικότερα στην Κρήτη στις διάφορες ιστορικές περιόδους, μέσα από τα κείμενα των περιηγητών και γενικότερα των λογοτεχνών, ήταν δική της πρόταση και η συμμετοχή της ως ομιλήτριας δεδομένη. Η σειρά αυτή ομιλιών έχει προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα και είναι θέμα τιμής τώρα για μας η υλοποίησή της. Το οφείλομε στη Λιάνα μας, όπως θεωρούμε χρέος μας και να την τιμήσομε, στο άμεσο μέλλον, στο μέτρο που της αξίζει.
Για μας θα παραμένει πάντα πρότυπο ενεργού πολίτη και ήθους
Την αποχαιρετούμε με σεβασμό και εκφράζομε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στο σύζυγο και τα παιδιά, που αφήνει πίσω της.
Διαβάστε επίσης:
Αμφιλόχιος για την τροπολογία: Κανένας Μητροπολίτης δεν θα γίνει παιχνίδι κανενός
Κρήτη: Τον βρήκαν νεκρό, λίγα μέτρα μακριά από το αυτοκίνητό του