Skip to main content
ΥΓΕΙΑ

Στραβό ρινικό διάφραγμα: Πώς μπορούμε να διευκολύνουμε την αναπνοή μας με φυσικό τρόπο (βίντεο)

ΑΝΑΠΝΟΗ
 clock 15:26 | 18/10/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Στην περίπτωση που το διάφραγμα της μύτης είναι στραβό, η δίοδος του αέρα στενεύει στο ένα συνήθως ρουθούνι. Αυτή όμως δεν είναι η πραγματική αιτία της δυσκολίας στο να πάρετε μια ικανοποιητική αναπνοή. Ο λόγος που δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε έγκειται ακριβώς στην παρατεταμένη προσπάθεια που κάνετε για περισσότερο αέρα.

Καθώς υπάρχει η εσφαλμένη πεποίθηση ότι το σώμα σας χρειάζεται πολύ αέρα, προσπαθείτε διαρκώς να εισπνεύσετε βαθιά, έχοντας την εντύπωση ότι ο αέρας δεν σας φτάνει. Στην πραγματικότητα καταλήγετε να αναπνέετε πιο πολύ αέρα από αυτόν που χρειάζεται το σώμα σας, πάσχετε δηλαδή σύμφωνα με τον Δρ. K. Buteyko από το σύνδρομο του χρόνιου υπεραερισμού.

Ο οργανισμός διαθέτει φυσικούς μηχανισμούς αυτοάμυνας και στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτό που κάνει είναι να μειώνει την ποσότητα του εισπνεόμενου αέρα, εμποδίζοντάς τον. Ένα από τα εμπόδια που δημιουργεί είναι η πάχυνση του εσωτερικού τοιχώματος της μύτης, μειώνει δηλαδή το άνοιγμα στο εσωτερικό των ρουθουνιών περιορίζοντας την διέλευση του αέρα.

Αισθάνεστε τότε ακόμη μεγαλύτερη την έλλειψη στον αέρα, εντείνετε την προσπάθεια για περισσότερο και αυτό σας σύρει σε έναν φαύλο κύκλο. Τα συμπτώματα αυξάνονται και στην πορεία συμβαίνει συχνά να μπουκώνει η μύτη σας και έτσι αναγκάζεστε να αναπνέετε από το στόμα, που είναι πολύ επιβλαβές και επιδεινώνει την υγεία σας, η αντοχή σας μειώνετε και αντιμετωπίζετε συχνά κρυώματα, καταρροή, αλλεργίες κ.α.

Τελικά όλα αυτά τα συμπτώματα τα προκαλείτε εσείς οι ίδιοι αθέλητα στον εαυτό σας, επειδή μέχρι τώρα πιθανόν δεν γνωρίζατε πως η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αέρα (πάνω από 5-6 λίτρα αέρα το λεπτό), καθώς και η αναπνοή από το στόμα, εξασθενούν τον οργανισμό και τον οδηγούν σε ασθένειες. Τα συμπτώματα είναι μεν δυσάρεστα αλλά ουσιαστικά σας προστατεύουν από τον υπέρμετρο υπεραερισμό που μπορεί να αποβεί καταστρεπτικός για την υγεία σας.

Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει τρόπος να επαναφέρετε την αναπνοή σας στο φυσιολογικό και να απαλλαγείτε από τα συμπτώματα. Όταν καταφέρετε να μειώσετε την ποσότητα του εισπνεόμενου αέρα στα πέντε με έξι λίτρα, τα τοιχώματα της μύτης θα λεπτύνουν, η δίοδος του αέρα θα ανοίξει και τελικά θα νιώθετε ότι αναπνέετε ικανοποιητικά. Γι’ αυτό θα χρειαστεί χρόνος περίπου δύο, τριών μηνών, όπου στο διάστημα αυτό θα εφαρμόζετε καθημερινά τις παρακάτω συμβουλές:

– Κλείστε με το δάχτυλο το ένα ρουθούνι (συνήθως αυτό που μπουκώνει πιο συχνά) και καθώς θα αναπνέετε μόνο από το άλλο ρουθούνι, περπατήστε κάνοντας 30 βήματα. Κάντε μία παύση και ξεκουράστε την αναπνοή σας για ένα λεπτό.

Επαναλάβετε την παραπάνω άσκηση για πέντε φορές. Στη συνέχεια, κάνετε άλλες πέντε επαναλήψεις κλείνοντας το άλλο ρουθούνι. Καλό είναι να κάνετε αυτή την άσκηση αναπνοής τρεις φορές την ημέρα.

– Παρατηρείτε την αναπνοή σας στην διάρκεια της ημέρας και φροντίζετε όσο το δυνατόν να αναπνέετε από την μύτη. Σταδιακά αποκλείστε την στοματική αναπνοή.

– Βγάλτε απ’ το μυαλό σας την εσφαλμένη πεποίθηση ότι ο πολύς αέρας ωφελεί και αποφύγετε τις βαθιές αναπνοές και τους συχνούς αναστεναγμούς στη διάρκεια της ημέρας.

-Αποφύγετε τα μεγάλα και βαριά γεύματα, βαθαίνουν την αναπνοή.

-Γυμναστείτε καθημερινά με όποιους τρόπους σας αρέσει, προσέχοντας να αναπνέετε μόνο από τη μύτη (θα χρειαστείτε χρόνο για να πετύχετε εξ ολοκλήρου την ρινική αναπνοή, μην απογοητευτείτε).

Τα οφέλη από την καθημερινή εφαρμογή των ασκήσεων και των παραπάνω συμβουλών είναι πολλαπλά. Εκτός από τη μείωση των συμπτωμάτων και την διευκόλυνση της αναπνοής, δυναμώνει η άμυνα του οργανισμού, αυξάνονται η ενέργεια και η αντοχή και φυσικά βελτιώνετε η διάθεση.

πηγή: pnoibuteyko.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σωστή αναπνοή βοηθά στη ρύθμιση του ασβεστίου στο σώμα μας

Υγεία: Αυτή είναι η σωστή αναπνοή (video)

 

Ανακαλύφθηκε μορφή πάγου που λιώνει στους 5.000 βαθμούς Κελσίου

Πότε τα ζευγάρια πρέπει να κάνουν σεξ για πρώτη φορά σύμφωνα με την επιστήμη

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis