Υγεία

Πρότυπο Κέντρο Γυναικείας Καρδιάς για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Γυναίκα - Εξετάσεις

Με προνομιακό πακέτο ειδικών εξετάσεων για κάθε γυναίκα, το ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center εγκαινιάζει ένα πρότυπο Κέντρο Γυναικείας Καρδιάς, αναβαθμίζοντας το επίπεδο του καρδιολογικού ελέγχου στη χώρα μας. 

Πρόκειται για το πρώτο Κέντρο Γυναικείας Καρδιάς που λειτουργεί στην Ελλάδα, με εξειδικευμένη ιατρική ομάδα και υπερσύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό, το οποίο εγγυάται την έγκαιρη πρόληψη, ακριβή διάγνωση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των παθήσεων της γυναικείας καρδιάς.

Η λειτουργία του πρότυπου Κέντρου κρίθηκε αναγκαία, με δεδομένους τους αυξητικούς δείκτες καρδιαγγειακής νοσηρότητας που καταγράφονται και στις γυναίκες, ιδίως στη μετεμμηνοπαυσιακή φάση της ζωής τους. Τα υψηλότερα ποσοστά εμφραγμάτων και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων στον γυναικείο πληθυσμό, εξάλλου, συνδέονται και με τις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες ζωής (εργασιακό στρες, κάπνισμα, αλλαγή του τρόπου διατροφής κ.α.), επιβάλλοντας διεθνώς μια νέα προσέγγιση στην προληπτική αντιμετώπισή τους και ειδική παρακολούθηση. 

Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή την επίσημη έναρξη λειτουργίας του, το Κέντρο Γυναικείας Καρδιάς, το οποίο διευθύνεται από τον Ηλία Τσούγκο, Διευθυντή της Β' Καρδιολογικής Κλινικής του ΕΝHC, προγραμμάτισε και παρέχει -κατόπιν ραντεβού- ένα στοχευμένο πακέτο εξετάσεων σε προνομιακή τιμή, από τις 7 έως 18 Δεκεμβρίου 2015.

Ειδικότερα, το προσφερόμενο πακέτο εξετάσεων καλύπτει: 

1. Καρδιομεταβολικό ελέγχο, που περιλαμβάνει κλινική εξέταση από καρδιολόγο εξειδικευμένο στη γυναικεία καρδιά, ηλεκτροκαρδιογράφημα και εκτίμηση των παραγόντων κινδύνου όσον αφορά την καρδιακή λειτουργία.

2. Κλινική εξέταση από ειδικό διατροφολόγο, με αξιολόγηση διατροφικής συμπεριφοράς, τροποποίηση διατροφικών συνηθειών και τη χορήγηση εξειδικευμένων οδηγιών διατροφής.

3. Αξιολόγηση και προγραμματισμό ενδεικνυόμενης αθλητικής δραστηριότητας
από ειδικό γυμναστή, με παράλληλη χορήγηση πιστοποιητικού άθλησης. 

Το πακέτο του τριπλού ελέγχου προσφέρεται στην ειδική τιμή των 40 ευρώ, ενώ ο μέσος χρόνος της επίσκεψης εκτιμάται σε μια ώρα. Επί ευρημάτων, εξάλλου, σε κάθε περίπτωση που θα απαιτηθεί περαιτέρω έλεγχος μετά τις αρχικές εξετάσεις, παρέχεται ειδικός καρδιολογικός έλεγχος με αιματολογικές, βιοχημικές και απεικονιστικές εξετάσεις, με τη χρήση του ασφαλιστικού φορέα και χωρίς οικονομική επιβάρυνση των εξεταζόμενων. 

Για τον προγραμματισμό του ραντεβού τους οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επικοινωνούν από την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου μέχρι και την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, στο τηλέφωνο 210.6979272 (κατά τις ώρες 08.00 – 15.00).
Πηγή: in.gr

Υγεία

Κορωνοϊός: Μία δόση εμβολίου AstraZeneca ή Pfizer μειώνει κατά 65% τον κίνδυνο μόλυνσης

εμβολιο κορωνοϊού

Η πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος από κορωνοϊό μειώνεται σημαντικά κατά περίπου 65%, μετά την πρώτη δόση εμβολίου Οξφόρδης/Astra Zeneca ή Pfizer/BioNTech, δείχνει μια νέα βρετανική μελέτη. Επίσης τα εμβόλια «δουλεύουν» εξίσου καλά τόσο στους ανθρώπους άνω των 75 ετών, όσο και σε εκείνους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με υποκείμενα νοσήματα.

Ακόμη, οι ερευνητές του Γραφείου Εθνικών Στατιστικών της Βρετανίας και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης βρήκαν ισχυρή ανοσιακή αντίδραση και παραγωγή αντισωμάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και για τα δύο διαφορετικά είδη εμβολίων. Τα στοιχεία αυτά, τα οποία περιέχονται σε δύο μελέτες που έχουν προδημοσιευθεί, σύμφωνα με το BBC και τη «Γκάρντιαν», βασίζονται σε περίπου 370.000 ανθρώπους και παρέχουν περαιτέρω βάσιμες ενδείξεις πως τα εμβόλια προστατεύουν από την Covid-19.

Η πρώτη μελέτη βρήκε ότι οι άνθρωποι που εμβολιάσθηκαν με μία δόση AstraZeneca ή Pfizer, ήταν κατά 65% λιγότερο πιθανότερο να μολυνθούν. Τρεις εβδομάδες μετά τον πρώτο εμβολιασμό τους (μεταξύ Δεκεμβρίου 2020-Απριλίου 2021), οι νέες λοιμώξεις με συμπτώματα είχαν πέσει κατά 74%, ενώ οι ασυμπτωματικές κατά 57% (μέσος όρος μείωσης περίπου 65%), σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους.

 Όσοι είχαν κάνει και τη δεύτερη δόση Pfizer, είχαν 90% μικρότερη πιθανότητα μόλυνσης με συμπτώματα και 70% μικρότερο κίνδυνο ασυμπτωματικής λοίμωξης. Για την AstraZeneca, επειδή οι δύο δόσεις απέχουν αρκετά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για την αξιολόγηση μετά και τη δεύτερη δόση. Και τα δύο εμβόλια εμφάνισαν αποτελεσματικότητα έναντι της «αγγλικής» παραλλαγής Β.1.1.7 του κορονοϊού. Οι ερευνητές πάντως επεσήμαναν ότι, όπως δείχνουν και τα στοιχεία, παραμένει πιθανό ένας εμβολιασμένος να μολυνθεί από τον ιό και να τον μεταδώσει σε άλλους, γι' αυτό πρέπει να συνεχιστεί η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων.

   Η δεύτερη μελέτη σε σχεδόν 46.000 άτομα που είχαν κάνει μία δόση εμβολίου, βρήκε ισχυρή αντίδραση αντισωμάτων στον οργανισμό του 95% των εμβολιασμένων ανεξαρτήτως ηλικίας. Τα αντισώματα παρέμεναν ισχυρά δέκα εβδομάδες μετά. Μολονότι τα επίπεδα των αντισωμάτων αυξάνονταν πιο αργά και σε χαμηλότερα επίπεδα μετά από μία δόση AstraZeneca, μειώνονταν πιο γρήγορα μετά από μία δόση Pfizer, ιδίως στους ηλικιωμένους.

Καλύτερη είναι η ανοσιακή αντίδραση στους νεότερους σε σχέση με τους μεγαλύτερης ηλικίας εμβολιαζόμενους (άνω των 60 ετών) και στα δύο είδη εμβολίων. Απρόσμενο πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι μετά τη δεύτερη δόση Pfizer η ανοσιακή αντίδραση στους άνω των 80 ετών είναι πιο έντονη σε σχέση με τους νεότερους.

Η καθηγήτρια Σάρα Γουόκερ της Οξφόρδης επεσήμανε ότι «δεν ξέρουμε ακόμη πόση ακριβώς αντίδραση αντισωμάτων και για πόσο καιρό χρειάζεται, προκειμένου να προστατευθούν οι άνθρωποι από την Covid-19 σε βάθος χρόνου, κάτι που αναμένουμε να απαντήσουμε τον επόμενο χρόνο»

ειδησεις σημερα 

Κρήτη: Ερωτήματα για τους θανάτους 68 γερόντων - Τι υποστηρίζει ο δικηγόρος του

Γηροκομείου

Εμπορικά κέντρα και κατάργηση click inside: Σήμερα αποφασίζει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων

Έκρηξη έξω από το σπίτι του Μένιου Φουρθιώτη στο Διόνυσο