Skip to main content
ΥΓΕΙΑ

Πώς επηρεάζεται η υγεία των δοντιών μας από το νερό που πίνουμε

Image
ΝΕΡΟ
 clock 07:53 | 02/04/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Αν νομίζατε ότι τα γεμάτα ζάχαρη αναψυκτικά είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των δοντιών, ετοιμαστείτε να μάθετε τι κάνει το νερό.

Το σμάλτο των δοντιών μας είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και πολύ σημαντικότερο για την υγεία μας, από όσο νομίζουμε. Πέρα από το λαμπερό χαμόγελο, το οποίο είναι και πολύ καλό asset κατά τη διάρκεια του φλερτ, θωρακίζει τα δόντια μας και γενικά την υγιεινή του στόματος μας. Δυστυχώς το συχνό βούρτσισμα δεν είναι πανάκεια και υπάρχει μια σειρά από κακές συνήθειες που το πληγώνουν, όπως το να πίνουμε νερό.

Πριν πανικοβληθείς και πεις ότι όλα είναι μάταια, αφού ούτε νερό δεν μπορούμε να πίνουμε, να πούμε ότι δεν είναι όλα τα νερά που πίνουμε ίδια. Ανθρακούχα, φυσικά ανθρακούχα, βρύσης, μεταλλικά, αλκαλικά, γενικά ο κόσμος του νερού παρουσιάζει τεράστια ποικιλομορφία και δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια έχει πέσει πολλή μελέτη πάνω σε αυτό το πολύτιμο αγαθό, σε βαθμό που κάτι που ακουγόταν σαν ανέκδοτο, όπως η έννοια του σομελιέ νερού, πλέον είναι μια πιστοποιημένη και καθόλα αξιοσέβαστη ειδικότητα της fine drinking κοινότητας. 

Το πιο σημαντικό όμως, όταν επιλέγουμε το τι νερό πίνουμε, είναι να κοιτάμε το pH του. Τα πολύ όξινα νερά, χαμηλού pH, διαβρώνουν το σμάλτο και την προστασία που προσφέρει στα δόντια μας, με τα γνωστά αποτελέσματα. Το ιδανικό pH είναι το ελαφρά βασικό, για να θυμηθούμε και τη χημεία που κάναμε στο σχολειο, 7,5 με 8,5. Αλλά το νερό δυστυχώς δεν είναι το μόνο που πρέπει να προσέξουμε. 

Τα αναψυκτικά που δεν έχουν ζάχαρη, μπορεί να μην έχουν θερμίδες, αλλά εξακολουθούν να είναι όξινα. Το χαμηλό τους pH καταστρέφει τα δόντια χωρίς να το παίρνουμε χαμπάρι και επειδή δεν γίνεται να τα κόψουμε τελείως, υπάρχει λύση. Μπορούμε να μειώσουμε την έκθεση του σμάλτου σε όξινο περιβάλλον με το ξέβγαλμα των δοντιών με νερό, σωστού pH φυσικά, επειδή δεν γίνεται να κυκλοφορούμε παντού με μία οδοντόβουρτσα στην τσέπη. 

via

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρευνα: Το επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού ίσως έχει περισσότερα βακτήρια από κάθισμα τουαλέτας

Έρευνα: Τα πασίγνωστα χάπια που μπορούν να καταστρέψουν δόντια και εμφυτεύματα

Έρευνα: Γιατί επιβάλλεται να κρατάμε τα πρώτα δόντια των παιδιών μας

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis