Skip to main content
ΥΓΕΙΑ

Πικραλίδα: Το θαυματουργό «ζιζάνιο» με τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας

Image
Πικραλίδα ή ταραξάκο
 clock 19:36 | 07/11/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Η πικραλίδα ή ταραξάκο ή δανδελίων, είναι ένα ανθοφόρο πολυετές φυτό που λειτουργεί ως αποτοξινωτικό ελιξίριο για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η καταγωγή της λέξης ταραξάκο, είναι ελληνική και σημαίνει αυτό που θεραπεύει τις ταραχές.

Το φυτό είναι γνωστό από την αρχαιότητα και αναφέρεται σε συγγράμματα των αρχαίων Αράβων γιατρών Ραζές.

To 1546 έγινε η πρώτη επίσημη αναφορά στον ιατρικό κόσμο από τον Bock για τις διουρητικές ιδιότητες του φυτού και κατά το 1800 χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία κατά ασθενειών του ήπατος από τον Kortum.

Νεότερες έρευνες υποδεικνύουν ότι η πικραλίδα περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης Α και πολύ περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι. Επιπλέον είναι πλούσιο σε κάλιο, φώσφορο και μαγγάνιο.

Ενώ η πικραλίδα θεωρείται από πολλούς κηπουρούς και ιδιοκτήτες γκαζόν, ως ένα αγριόχορτο, το φυτό έχει πολλές μαγειρικές και φαρμακευτικές χρήσεις.

Image
Πικραλίδα ή ταραξάκο

 

Τα άνθη του χρησιμοποιούνται για να φτιάξουν κρασί πικραλίδας, τα χόρτα χρησιμοποιούνται στις σαλάτες, οι ρίζες έχουν χρησιμοποιηθεί για να κάνουν ένα υποκατάστατο του καφέ (όταν ψήνονται και αλέθονται σε σκόνη) και το φυτό χρησιμοποιήθηκε από τους ιθαγενείς Αμερικανούς ως τροφή και φάρμακο.

Είναι ένα φαρμακευτικό φυτό που συχνά υποτιμάται. Η λεγόμενη κοινή πικραλίδα ή ταραξάκο είναι ένα επίμονο, ποώδες και εύκολα προσαρμόσιμο φυτό. Δεν είναι καθόλου τοξικό, αντίθετα, νόστιμο και υγιεινό. 

Συνήθως το βρίσκουμε σε μορφή αφεψήματος, το οποίο παράγεται είτε από τα άνθη είτε από τις ρίζες του φυτού.

Λόγω της πικρής γεύσης του συνήθως αναμειγνύεται και με άλλα βότανα.

Αυτό που είναι ιδιαίτερο για την πικραλίδα είναι ο χυμός λευκού γάλακτος, ο οποίος περιέχεται στα μέρη του.

Ας δούμε με λεπτομέρεια, τι κάνει αυτό το γνωστό σε όλους μας «χορταράκι». Το τσάι και το εκχύλισμα από ρίζα πικραλίδας χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως:

  • παθήσεις οστών και αρθρώσεων,
  • προβλήματα θηλασμού,
  • μολύνσεις του αναπνευστικού (βρογχίτιδα, πνευμονία, κ.ά.),
  • πεπτικές διαταραχές,
  • γαστρεντερικά προβλήματα,
  • ορμονική ανισορροπία,
  • ίκτερος,
  • δερματικές παθήσεις,
  • οιδήματα,
  • λίθοι και ψαμμίαση του ουροποιητικού,
  • απώλεια βάρους,
  • δρα ως αντιβακτηριακό, αντιμυκητιακό, αντιφλεγμονώδες, αντικαντιντιακό, αντιοξειδωτικό,
  • διεγερτικό της όρεξης,
  • τονωτικό της χολής,
  • ρυθμιστικό του σακχάρου του αίματος,
  • καθαρτικό του ήπατος – εντέρων,
  • αναγεννητικό των κυττάρων,
  • αποτοξινωτικό,
  • διουρητικό,
  • ενισχυτικό της απορρόφησης μετάλλων,
  • πρεβιοτικό (δυναμώνει τα bifidobacteria).

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω το ταραξάκο, είναι προορισμένο να λύνει τα προβλήματα κάθε οργανισμού εξατομικευμένα.

Image
Πικραλίδα ή ταραξάκο

 

Επιπλέον, είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και μέταλλα, όπως σίδηρο, κάλιο (η πιο δυναμική πηγή καλίου) μαγνήσιο, μαγγάνιο, θείο, νάτριο, ψευδάργυρο.

Περιέχει ακόμη βιταμίνες:  Α, Β-όπως νιασίνη, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη, φολικό οξύ, βιταμίνη C, βιταμίνη D, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, φλαβονοειδή και τέλος καροτενοειδή.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Επαφή με το γαλακτώδη χυμό της πικραλίδας, ενδεχομένως να προκαλέσει δερματίτιδα.

Μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε άτομα με υπερευαισθησία.

Δεν υπάρχουν γνωστά προβλήματα από τη χρήση πικραλίδας κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης και θηλασμού.

Σύνοψη: 

Ο Dr. James Duke αναφέρει στο βιβλίο του «The Green Pharmacy» ότι πλήθος κλινικών δοκιμών έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα των φύλλων και της ρίζας πικραλίδας στην πνευμονία, τη βρογχίτιδα και τις μολύνσεις του ανώτερου αναπνευστικού. Η Γερμανική Φαρμακοποιία κατατάσσει τη ρίζα πικραλίδας ως θεραπευτική για γαστρεντερικά προβλήματα που προέρχονται από ανεπάρκεια της χολής, καθώς επίσης και ως διεγερτική της όρεξης και της διούρησης.

Οι μελέτες δείχνουν ευεργετικά αποτελέσματα της πικραλίδας στην ψαμμίαση του ουροποιητικού, που αποδίδεται στην απολυμαντική του δράση και πιθανώς στην παρουσία σαπωνινών, ενώ επιβεβαιώνουν τις χολοδιεγερτικές ιδιότητές της. Χρησιμοποιήθηκε στη «λαϊκή» ιατρική για την ανακούφιση των πόνων σε οστά και αρθρώσεις, καθώς και σαν αποτοξινωτικό του αίματος.

Image
Πικραλίδα ή ταραξάκο

 

Το 40% περίπου της ώριμης ρίζας αποτελείται από ινουλίνη, ένα μείγμα από σύνθετους υδατάνθρακες γνωστούς ως φρουκτο-ολιγο-σακχαρίτες (FOS). Σύμφωνα με κλινικές μελέτες, η λήψη των FOS αυξάνει σημαντικά τα ευεργετικά bifidobacteria στο έντερο και εξαλείφει τα παθογόνα, διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνει την απορρόφηση των μετάλλων και καταστέλλει την ανώμαλη κυτταρική ανάπτυξη.

Τα υψηλά επίπεδα σε FOS βοηθούν επίσης στη διατήρηση σταθερών επιπέδων του σακχάρου του αίματος και μειώνουν την υπεργλυκαιμία.

Συμπέρασμα: Ανακαλύψτε τη θεραπευτική δύναμη της φύσης και ενημερώστε τον εαυτό σας λεπτομερώς για τα θεραπευτικά αποτελέσματα των πικραλίδων. Μπορεί να μοιάζει με ένα ενοχλητικό ζιζάνιο, αλλά περιέχει πολλές ουσίες που είναι καλές για την υγεία μας. 

Συμπεριλάβετε την πικραλίδα στο καθημερινό σας μενού και επωφεληθείτε από τα θεραπευτικά στοιχεία της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φλούδα ροδιού: Ένα από τα πιο ισχυρά φάρμακα στον κόσμο!

 

Δάφνη: Το ιερό φυτό που γιατρεύει από φλεβίτιδα μέχρι πονοκεφάλους και αΰπνία! 

 

Δίκταμο ή Έρωντας: Το κρητικό βοτάνι που μαλακώνει τον βήχα και ανακουφίζει το πεπτικό

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis