Υγεία

Μεσογειακή διατροφή: Προφυλάσσει από τον καρκίνο και τον διαβήτη

μεσογειακή διατροφή

Δε θα ήταν η κορυφαία διατροφή επί σειρά δεκαετιών αν δεν ήταν πραγματικά ωφέλιμη για την υγεία. Σε αντίθεση με πολλές άλλες δίαιτες, υπάρχει πληθώρα έγκριτων επιστημονικών μελετών που υποστηρίζουν τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής σε διάφορους τομείς της υγείας.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται:

Καρδιακή υγεία
Όπως και η δίαιτα DASH, η μεσογειακή διατροφή είναι γνωστό πως προστατεύει την καρδιά. Σε μια μεγάλη μελέτη περισσότερων από 30.000 γυναικών βρέθηκε ότι η προσκόλληση στο συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο για μια περίοδο 10 ετών οδηγεί σε χαμηλότερο κίνδυνο εμφραγμάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακής ανεπάρκειας. Σε άλλη μελέτη, οι συμμετέχοντες είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, μετά από μόλις έξι μήνες προσκόλλησης στη μεσογειακή διατροφή.

Οι ερευνητές αποδίδουν αυτά τα θετικά αποτελέσματα στην αφθονία υγιεινών για την καρδιά θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται στα τρόφιμα ολικής άλεσης που περιέχονται στη διατροφή αυτή, όπως τα αντιοξειδωτικά από τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα δημητριακά ολικής άλεσης και τα υγιεινά ακόρεστα λιπαρά που περιέχονται στο ψάρι, τους ξηρούς καρπούς και το ελαιόλαδο.

Κίνδυνος καρκίνου
Μια αναλυτική επανεξέταση του 2017 υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που ζουν στην περιοχή της Μεσογείου έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου από όσους ζουν στη βόρεια Ευρώπη και στις ΗΠΑ και οι συγγραφείς πιστώνουν αυτό το εντυπωσιακό στατιστικό στη μεσογειακή διατροφή. Η έρευνα βρήκε, επίσης, ότι η κατανάλωση βασικών τροφίμων της μεσογειακής διατροφής μειώνει τα επίπεδα των φλεγμονωδών δεικτών που σχετίζονται με την ανάπτυξη των όγκων.

Απώλεια βάρους
Σε μια μελέτη περισσότερων από 10.000 ανδρών και γυναικών από την Ισπανία διάρκειας πέντε ετών, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι ακολουθούσαν πιο πιστά τη μεσογειακή διατροφή έπαιρναν το λιγότερο βάρος ετησίως (και είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο σημαντικής αύξησης του βάρους) συγκριτικά με όσους δεν ήταν εξίσου προσκολλημένοι στη μεσογειακή διατροφή.

Επιπλέον, όταν συγκρίθηκε με τη διατροφή χαμηλών λιπαρών σε άλλη μελέτη, η μεσογειακή διατροφή είχε αποτέλεσμα σχεδόν τον διπλασιασμό της απώλειας βάρους, λόγω της υψηλότερης πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών και φυτικών ινών που τείνουν να σταθεροποιούν το σάκχαρο του αίματος, σημειώνουν οι ειδικοί.

Διαβήτης τύπου 2
Σε μια επανεξέταση μελετών του 2015, η μεσογειακή διατροφή σχετίστηκε με καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο συγκριτικά με άλλες δίαιτες. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι ερευνητές θεωρούν ότι η υψηλή πρόσληψη πολυφαινολών (φυτικές ενώσεις που λειτουργούν σαν αντιοξειδωτικά) από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και ξηρούς καρπούς μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και ως εκ τούτου να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Εγκεφαλική λειτουργία
Οι επιστήμονες υποθέτουν, επίσης, ότι οι πολυφαινόλες μπορεί να είναι ωφέλιμες για την υγεία του εγκεφάλου, ειδικά στο πλαίσιο της κατάθλιψης, καθώς οι πολυφαινόλες επηρεάζουν τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο που έχουν υπό την ευθύνη τους της αντικαταθλιπτικές δραστηριότητες.

Εκτός από την τακτική άσκηση, τη διακοπή του καπνίσματος και τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει, επίσης, την προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης άνοιας, καθώς είναι «η εκτενέστερα μελετημένη διατροφική προσέγγιση όσον αφορά στη γνωστική λειτουργία».

Διαβάστε επίσης

Ηράκλειο: "Συναγερμός" για τραυματισμένο κυνηγό - Επιχείρηση της Π.Υ.

Ηράκλειο: Θρήνος για τον άτυχο Γιώργο, το 40ο θύμα στην άσφαλτο...

Τέλος εποχής για την Άνγκελα Μέρκελ - Εκλογές σήμερα στη Γερμανία

Πολιτική

Ντόρα Μπακογιάννη: Ανακοίνωσε ότι διαγνώσθηκε με καρκίνο

ντόρα μπακογιάννη

Στην αποκάλυψη ότι διαγνώσθηκε με σοβαρό πρόβλημα υγείας προχώρησε σήμερα η Βουλευτής της ΝΔ Χανίων και πρώην υπουργός, Ντόρα Μπακογιάννη.

Συγκεκριμένα η κ. Μπακογιάννη ανακοίνωσε πως διαγνώσθηκε με πολλαπλό μυέλωμα, δηλαδή με καρκίνο στον μυελό των οστών. 

Η ανάρτησή της:

 

Τι είναι το πολλαπλό μυέλωμα;

Το πολλαπλό μυέλωμα (αλλιώς αποκαλούμενο και πλασμοκύτωμα ή ασθένεια του Kahler) είναι μια κακοήθης μετατροπή των πλασματοκυττάρων. Η αναπαραγωγή αυτών των κυττάρων μέσα στον μυελό των οστών είναι εκτός ελέγχου.

Τα παθολογικά αλλαγμένα πλασματοκύτταρα παράγουν αντισώματα ή και απλά τμήματα αντισωμάτων –τις λεγόμενες παραπρωτεϊνες. Αυτά τα αντισώματα έχουν όλα τις ίδιες φυσικοχημικές ιδιότητες. Παράγονται από έναν λεγόμενο κλώνο πλασματοκυττάρων και έτσι λέγονται μονοκλωνικές πρωτεϊνες.

Η παραγωγή των παραπρωτεϊνών εμποδίζει τον σχηματισμό φυσιολογικών αντισωμάτων, καθιστώντας τον ασθενή πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις.

Παρεμποδίζεται η ανάπτυξη υγειών, αιμοτοποιητικών κυττάρων στο μυελό των οστών. Η απουσία υγειών ερυθρών αιμοσφαιρίων και λευκοκυττάρων έχει ως αποτέλεσμα κούραση (fatigue), αδυναμία, πονοκεφάλους και αυξημένη τάση για λοιμώξεις.

Ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων του μυελώματος μέσα στον μυελό των οστών, οι αλληλεπιδράσεις τους με το στρώμα του μυελού των οστών (στρώμα αποκαλείται ο στηρικτικός ιστός ενός οργάνου ή όγκου) και η ενεργοποίηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος έχουν ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση των οστεοκλαστών. Οι οστεοκλάστες είναι κύτταρα τα οποία μπορούν να διασπούν την οστέινη ουσία. Ακολουθεί απώλεια οστικής μάζας και βλάβες των οστών, που μπορούν να προκαλέσουν κατάγματα και πόνους.

Η διάλυση του οστικού ιστού απελευθερώνει αυξανόμενες ποσότητες ασβεστίου. Η αύξηση της συγκέντρωσης ασβεστίου στο αίμα μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπλοκές, όπως βλάβες των νεφρών, κόπωση, σύγχυση, καρδιακές αρρυθμίες, ναυτία και έμετο.

Η παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων παραπρωτεϊνών μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αυξήσεις της περιεκτικότητας του αίματος σε πρωτεϊνες. Καθώς ένα μέρος των πρωτεϊνών απομακρύνεται από το σώμα μέσω των νεφρών, μπορεί να προκληθεί απόφραξη των νεφρικών σωληναρίων, με συνέπεια την βλάβη της λειτουργίας των νεφρών.

Υπάρχουν διάφορες μορφές πολλαπλού μυελώματος που διαφέρουν μεταξύ τους στη δομή των παραγομένων αντισωμάτων.

Το πολλαπλό μυέλωμα μπορεί να υφίσταται επί σειρά ετών χωρίς εμφανή συμπτώματα ασθένειας. Κατά κανόνα, τα συμπτώματα της ασθένειας που περιγράφουμε εδώ δεν εμφανίζονται παρά μόνο αφού η ασθένεια υφίσταται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το ερώτημα, γιατί αναπτύσσεται το πολλαπλό μυέλωμα,παραμένει μέχρι και σήμερα κατά το μεγαλύτερο μέρος αναπάντητο.

Αν και η νόσος παρατηρείται πιο συχνά μεταξύ στενών συγγενών (γονείς/αδέλφια) το πολλαπλό μυέλωμα δεν αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια με την στενή έννοια του όρου.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο - Σεισμός: Δεύτερος αγιασμός στα σχολεία - Ρίχνουν τους "πληγωμένους" τοίχους στο Αρκαλοχώρι

Βαρδάκης: Αμετανόητη η Κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση το νομοσχέδιο που διαλύει τις λαϊκές αγορές

 

ESPA BANNER