Κόσμος

Τέλος εποχής για την Άνγκελα Μέρκελ - Εκλογές σήμερα στη Γερμανία

Γερμανική Βουλή

Εξαιρετικά αμφίρροπη είναι η κούρσα διαδοχής της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία καθώς οι Γερμανοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες σε μια αναμέτρηση που παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα όχι μόνον η κοινή γνώμη κι ο επιχειρηματικός κόσμος στη Γερμανία, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη.  

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς διατηρούν ένα μικρό προβάδισμα, που ολοένα και ψαλιδίζεται, έναντι των δύο αδελφών κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης. Η Μέρκελ αποτέλεσε για πολλούς σύμβολο σταθερότητας στην Ευρώπη αφότου ανέλαβε τα ηνία της ατμομηχανής της Ευρωζώνης πριν από 16 χρόνια, αλλά ετοιμάζεται να αποχωρήσει ευθύς μόλις  καταστεί σαφές ποιος θα είναι ο διάδοχός της. Ωστόσο, λόγω της μικρής διαφοράς – εντός των ορίων του στατιστικού λάθους – που χωρίζει το SPD από τους Συντηρητικούς και του περίπλοκου εκλογικού συστήματος της Γερμανίας μπορεί να περάσουν μήνες μέχρι το σχηματισμό του επόμενου κυβερνητικού συνασπισμού.

Οι τελευταίες εμφανίσεις των υποψηφίων διαδόχων της Μέρκελ
Ο επικεφαλής και υποψήφιος καγκελάριος της CDU, Άρμιν Λάσετ έκανε το Σάββατο την τελευταία του προεκλογική εμφάνιση με την Μέρκελ στο πλευρό του στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Άαχεν. Η απερχόμενη «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας τόνισε ότι το διακύβευμα των σημερινών εκλογών είναι η διατήρηση της «σταθερότητας» και η διασφάλιση «ότι η νεολαία θα έχει μέλλον και θα μπορούμε να ζούμε με ευημερία», στόχοι τους οποίους, όπως τόνισε, ο Λάσετ έδειξε στη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας ότι μπορεί να κυνηγήσει με «καρδιά και πάθος».

Ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς επέλεξε την εκλογική του περιφέρεια στο Πότστνταμ για το φινάλε της προεκλογικής του καμπάνιας. Στην ομιλία του επέμεινε στο βασικό του σύνθημα της αύξησης του κατώτατου ωρομισθίου στα 12 ευρώ την πρώτη χρονιά της θητείας της νέας κυβέρνησης. Παράλληλα αναφέρθηκε στις ανησυχίες πολλών ψηφοφόρων για την κλιματική αλλαγή – έτερο θέμα που κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία -.

Nτέρμπι για γερά νεύρα με οριακό προβάδισμα του SPD
H τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Allensbach που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή έδωσε ένα ισχνό προβάδισμα μιας ποσοστιαίας μονάδας στο SPD του Σολτς (26%) έναντι της κεντροδεξιάς (25%), ενώ και σε άλλες σφυγμομετρήσεις η ψαλίδα ήταν πολύ μικρή και μέσα στα όρια του στατιστικού λάθους.

Ακόμη κι αν επιβεβαιωθούν σήμερα  στις κάλπες οι δημοσκοπήσεις, τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας θα αποτελούν σκιά της εκλογικής δύναμης που αντιπροσώπευαν στην ακμή τους τη δεκαετία του 1970, όταν μοιράζονταν περίπου το 90% των ψήφων. Το αποτέλεσμα απόψε αναμένεται να σηματοδοτήσει την ευρύτερη κατανομή μεταξύ κομμάτων των εδρών της Μπούντεσταγκ από οποιαδήποτε άλλη εκλογική αναμέτρηση στη σύγχρονη ιστορία της Γερμανίας και το SPD ή η Χριστιανική Ένωση των CDU/CSU θα χρειαστεί, όπως όλα δείχνουν τη στήριξη άλλων δύο κομμάτων για να εξασφαλίσουν κυβερνητική πλειοψηφία, αφού θεωρείται απίθανο το σενάριο ενός νέου μεγάλου συνασπισμού, που κυβέρνησε τη Γερμανία την τελευταία οκταετία.

Αναμένονται παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για τη νέα κυβερνητική συμμαχία
Ο σχηματισμός της επόμενης κυβερνητικής συμμαχίας μπορεί να διαρκέσει από εβδομάδες έως και μήνες καθώς η Γερμανία αναμένεται να διερευνήσει με την ησυχία της τις ασυνήθιστες δυναμικές ενός μεταβαλλόμενου πολιτικού τοπίου. Η νέα Βουλή θα πρέπει να συνεδριάσει εντός ενός μηνός από τις εκλογές (26 Οκτωβρίου το αργότερο), αλλά δεν υπάρχει χρονικό όριο για τη συγκρότηση του κυβερνητικού συνασπισμού. Μετά την αναμέτρηση του 2017 χρειάστηκαν πέντε μήνες για να αποκτήσει τη νέα της κυβέρνηση η Γερμανία  και δεν αποκλείεται η Άνγκελα Μέρκελ να βρίσκεται ακόμη στο πόστο της στην καγκελαρία μέχρι τα Χριστούγεννα.

Τι θα σημάνει μια στροφή προς τα αριστερά της Γερμανίας
Τις διαπραγματεύσεις για το νέο κυβερνητικό συνασπισμό  ξεκινά ο υποψήφιος του κόμματος που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές κι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτός ενδέχεται να είναι ο Όλαφ Σολτς, που είχε στα χέρια του το τιμόνι της γερμανικής οικονομίας στη διάρκεια της πανδημίας ως υπουργός Οικονομικών, ενώ οι επιθυμητοί εταίροι του SPD, οι Πράσινοι ενδέχεται να διπλασιάσουν τον αριθμό των εδρών τους στη Βουλή.

SPD και Πράσινοι δεν αποκλείεται να συμπράξουν με τους Φιλελεύθερους και να επιχειρήσουν –παρά τα φρένα που θα θελήσουν να βάλουν οι τελευταίοι -  μια στροφή της οικονομικής ατζέντας της Γερμανίας προς τα αριστερά σε θέματα αύξησης των κοινωνικών δαπανών και της φορολόγησης των πλουσιότερων καθώς οι πολιτικοί ηγέτες επιμένουν στην ψηφιοποίηση και σε φιλικές προς το κλίμα πολιτικές και η αγωνία για τυχόν σώρευση κρατικού χρέους δείχνει κάπως να υποχωρεί. Σύμφωνα με τον Κάρστεν Μπερζέσκι, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας της ING, «η συμμετοχή Πρασίνων και Φιλελευθέρων σε κυβερνητικό συνασπισμό θα φέρει τις πιο φρέσκιες, καινοτόμες δυνάμεις που είχε εδώ και καιρό κυβέρνηση στη Γερμανία».

 

Διαβάστε επίσης:

Πήγε να κάνει το εμβόλιο και έφυγε τρέχοντας με τη σύριγγα στο μπράτσο!

Γερμανικές εκλογές: Με επιστολική ψήφο θα ψηφίσει η Άνγκελα Μέρκελ

Κόσμος

Κίνα: Προχώρησε σε εκτόξευση «ύποπτου» δορυφόρου

κινα πυραυλος

Οξύνονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, με τις δύο χώρες να αντιμετωπίζουν σειρά ζητημάτων που προκαλούν τριβή, από τις πυραυλικές δοκιμές μέχρι τις κινήσεις υποστήριξης από τη Ουάσινγκτον στην Ταιβάν που προκαλούν εκνευρισμό στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ, λίγες ημέρες αφότου αποκαλύφθηκε ότι η Κίνα δοκίμασε δεύτερο υπερηχητικό πυρηνικό πύραυλο, γίνεται γνωστό ότι προχώρησε στην εκτόξευση νέου δορυφόρου στο διάστημα, για τον οποίο οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει όπλο καταστροφής.

Το Πεκίνο εκτόξευσε τον δορυφόρο Shijian 21, λέγοντας ότι η αποστολή αυτή θα ελέγξει τεχνολογίες που μπορούν να εξουδετερώσουν συντρίμμια του διαστήματος.

Ωστόσο, η Ουάσινγκτον υποστήριξε ότι η εν λόγω τεχνολογία είναι ικανή να πλακώσει και να καταστρέψει άλλους δορυφόρους και πως είναι μέρος της στρατηγικής της Κίνας να επιτύχει την κατάκτηση θέσης υπεροχής μέσα από διαστημικά συστήματα επίθεσης.

Η δοκιμή αποκαλύφθηκε λίγο προτού ο πρωθυπουργός της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, καλέσει τους επιστήμονες να δημιουργήσουν επιτεύγματα, προχωρώντας στην κατασκευή όπλων που θα διασφαλίσουν έναν ισχυρό στρατό.

Ο Σι που εξελέξη το 2012 έχει δώσει έμφαση στην στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας, ενώ έχει χαιρετίσει την πρόοδο που έχει συντελεστεί, τα τελευταία πέντε χρόνια, στον στρατιωτικό τομέα.

Μαζί με τον δορυφόρο Shijian 21, η Κίνα πιστεύεται ότι έχει προχωρήσει και σε δοκιμή νέου είδους υπερηχητικού πυραύλου στο διάστημα, για τον οποίο οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα μπορούσε να σχετίζεται με τα πυρηνικά.

Ακόμη, το Πεκίνο πιστεύεται ότι προχώρησε δύο φορές, μέσα στο καλοκαίρι, στη δοκιμή υπερηχητικού πυραύλου, μια φορά τον Ιούλιο και την άλλη τον Αύγουστο. Οι δοκιμές αποκαλύφθηκαν την περασμένη εβδομάδα, αφότου οι υπηρεσίες πληροφοριών έδωσαν στοιχεία στους δημοσιογράφους.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΗΠΑ: Aνακαλύφθηκε το ναυάγιο του ιστορικού πλοίου που κυνηγούσε πράκτορες των Ναζί

Σεισμός - σχολεία: Λυόμενα και εργασίες αποκατάστασης στα "πληγωμένα" κτίρια

Πέραμα – Όλα τα ηχητικά ντοκουμέντα – Οι οδηγίες του κέντρου και οι απαντήσεις από τις ομάδες ΔΙΑΣ

ESPA BANNER