Υγεία

AstraZeneca: Επένδυση στην τεχνολογία του αυτοενισχυόμενου mRNA

εμβόλιο AstraZeneca

Λίγες μέρες μετά την έναρξη της πρώτης κλινικής δοκιμής εμβολίου που βασίζεται στο «αυτοενισχυόμενο mRNA», η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με βρετανικό πανεπιστήμιο για την ανάπτυξη θεραπειών με τη νέα τεχνολογία.

Τα σημερινά εμβόλια mRNA κατά της Covid-19 περιέχουν γενετικό υλικό που αναγκάζει τον ανθρώπινο οργανισμό να παράγει μια πρωτεΐνη του κοροναϊού, η οποία στη συνέχει αναγνωρίζεται ως στόχος από το ανοσοποιητικό σύστημα για την παραγωγή αντισωμάτων.

Το αυτοενισχυόμενο mRNA, ή saRNA για συντομία, λειτουργεί περίπου με τον ίδιο τρόπο, ωσόσο το γενετικό υλικό που περιέχει δημιουργεί πολλαπλά αντίγραφα του εαυτού του όταν εισαχθεί στον ανθρώπινο οργανισμό.

Για γίνει αυτό, το saRNA περιέχει γονίδια ιών που επιτρέπουν την παραγωγή νέων αντιγράφων του mRNA για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Η αυτοενίσχυση παρατείνει τη δράση του mRNA, αφετέρου επιτρέπει τη χρήση μικρότερων δόσεων, αναφέρει η AstraZeneca στην ανακοίνωσή της.

Στο πλαίσιο νέας συμφωνίας, η βρετανο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία θα χρηματοδοτήσει με έως και 195 εκατομμύρια δολάρια την VaxEquity, η οποία ιδρύθηκε το 2020 από ερευνητές του Imperial College στο Λονδίνο που αναπτύσσει την τεχνολογία.

Η ανακοίνωση των δύο εταιρειών δεν διευκρινίζει σε ποιες παθήσεις θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το saRNA, αναφέρει όμως ότι στο στόχαστρο βρίσκονται 26 θεραπευτικοί στόχοι που περιλαμβάνουν καρκίνους και σπάνιες γενετικές παθήσεις.

«Πιστεύουμε ότι το αυτοενισχυόμενο RNA, από τη στιγμή που θα τελειοποιηθεί, θα μας επιτρέψει να στοχεύσουμε βιολογικά μονοπάτια που δεν είναι δεκτικά στην παραδοσιακή διαδικασία ανακάλυψης φαρμάκων» δήλωσε ο Μενέλαος Πάγκαλος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της AstraZeneca.

Στο μεταξύ, ο ιδρυτής της VaxEquity Ρόμπιν Σάτοκ συνεχίζει την προσπάθεια για την ανάπτυξη εμβολίου saRNA κατά της Covid-19. Τα αποτελέσματα της Φάσης Ι των κλινικών δοκιμών αναμένονται στις αρχές του 2022.

«Ο λόγος που αργήσαμε σε σχέση με άλλους ήταν ότι προερχόμαστε από ακαδημαϊκό υπόβαθρο» είπε στο Reuters.

«Αν είχαμε αυτή τη σχέση [με την AstraZeneca] στις αρχές του 2020 μπορεί να ήμασταν ταχύτεροι».

Το πρώτο εμβόλιο saRNA για την Covid-19 πέρασε αυτή την εβδομάδα στη φάση των κλινικών δοκιμών από την αμερικανική Gritstone. Ένα δεύτερο αναπτύσσεται από την επίσης αμερικανική Arcturus.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός - Π.Ο.Υ: Η Δέλτα εκτόπισε τις τρεις άλλες «ανησυχητικές» παραλλαγές

Τι φοβάται ο κορωνοϊός; Η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας δίνει την απάντηση

Κορωνοϊός - Johnson & Johnson: Στο 94% η προστασία έπειτα από ενισχυτική δόση

Υγεία

Κορωνοϊός: Επιδεινώθηκαν οι καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές σε παγκόσμιο επίπεδο

αγχος

Η πανδημία covid-19 επιδείνωσε τις καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “The Lancet”.

Πριν το 2020 οι ψυχικές διαταραχές ήταν σημαντικές αιτίες επιβάρυνσης του παγκόσμιου συστήματος υγείας, με κυρίαρχες τις καταθλιπτικές και τις αγχώδεις διαταραχές. Στην εποχή της πανδημίας COVID-19 το φαινόμενο αυτό επιδεινώθηκε. Έτσι διενεργήθηκε μία κλινική μελέτη για να προσδιορίσει την επίπτωση της πανδημίας COVID-19 στις καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές παγκοσμίως για το έτος 2020.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “The Lancet”. Στα πλαίσια της ανάλυσης αυτής διενεργήθηκε μία συστηματική ανασκόπηση των δεδομένων για την επίπτωση των ψυχικών νοσημάτων στην περίοδο 1 Ιανουαρίου 2020 έως και 29 Ιανουαρίου 2021.

Τα δεδομένα αναλύθηκαν σε μία μετανάλυση για να εκτιμηθεί η αλλαγή της επίπτωσης των ψυχικών αυτών νοσημάτων πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μέσω κάποιων δεικτών όπως η δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης των ανθρώπων και ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων και θανάτων SARS-CoV-2. Οι δείκτες αυτοί φάνηκε να οδηγούν σε αυξημένη επίπτωση καταθλιπτικής διαταραχής, με τις γυναίκες και τους νεότερους ανθρώπους να επηρεάζονται περισσότερο, συγκριτικά με τους άνδρες και τους μεγαλύτερους ηλικιακά.

Έτσι υπολογίστηκαν 53,2 εκατομμύρια επιπλέον περιπτώσεις μείζονος καταθλιπτικής συνδρομής παγκοσμίως, μία αύξηση της τάξης του 27,6%, με συνολική επίπτωση 3152,9 περιπτώσεις ανά 100000 άτομα πληθυσμού. Επίσης καταγράφηκαν 76,2 εκατομμύρια επιπλέον περιπτώσεις αγχωδών διαταραχών, αύξηση τάξεως 25,6%, με συνολική επίπτωση 4802,4 περιπτώσεις ανά 100000.

Συνολικά οι καταθλιπτικές διαταραχές υπολογίστηκε ότι ευθύνονται 49,4 εκατομμύρια ανθρωποέτη αναπηρίας και οι αγχώδεις για 44,5 εκατομμύρια έτη αντίστοιχα. Η πανδημία έχει επιφέρει την επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί το σύστημα ψυχικής υγείας σε όλα τα κράτη του κόσμου, και να εφαρμοστούν στρατηγικές για τη διαφύλαξη της ψυχικής υγείας των ανθρώπων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Η παραλία με το παράξενο σχήμα - Σ' αυτήν μπορείς να κάνεις "σκωτσέζικο ντους" (βίντεο)

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: «Κόπηκαν» δύο υπογραφές στήριξης του Γιώργου Παπανδρέου

Ρόδος: Στην Εισαγγελία η δικογραφία για την κακοποίηση της 8χρονης

ESPA BANNER