Υγεία

Κορωνοϊός: Τα συμπτώματα που ένιωσαν 3.500 ασθενείς από το μεταλλαγμένο στέλεχος

κορωνοϊός

Ο πυρετός, η δύσπνοια, ο επίμονος βήχας και η απώλεια ή αλλαγή γεύσης και όσφρησης είναι τα γνωστά βασικά συμπτώματα της νόσους COVID-19.

Ο κορωνοϊός προκαλεί τουλάχιστον ένα από αυτά τα συμπτώματα στην πλειοψηφία των ανθρώπων που μολύνει.

Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην επαρχία Κεντ της Αγγλίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, μεταδίδεται πιο εύκολα από την προηγούμενη μορφή του ιού και έχει πλέον εξαπλωθεί σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, που οδήγησαν στο τρέχον lockdown.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο μεταλλαγμένος κορονοϊός θα αποδειχτεί πιο θανατηφόρος από άλλες παραλλαγές, αν και τα δεδομένα δεν είναι αρκετά ισχυρά ακόμη για να ειπωθεί κάτι τέτοιο με επιστημονική βεβαιότητα.

Μεταλλαγμένος κορονοϊός από την Μ. Βρετανία: Σε τι διαφέρουν τα συμπτώματα της νέας μορφής COVID-19

Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου (ONS) αναφέρει ότι ο βήχας, η κόπωση, ο πονόλαιμος και ο μυϊκός πόνος είναι πιο συχνά σε άτομα που βρέθηκαν θετικά στη νέα μετάλλαξη του ιού SARS-CoV-2 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα ευρήματα του ONS βασίζονται σε θετικά τεστ από ένα τυχαίο δείγμα 6.000 ατόμων στην Αγγλία, σύμφωνα με την σχετική έκθεση που δημοσίευσε χθες.

Η απώλεια γεύσης και όσφρησης είναι ελαφρώς λιγότερο πιθανό να επηρεάσουν εκείνους με τη νέα μορφή του ιού. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ένα από τα τρία κύρια συμπτώματα.

Η ανάλυση του ONS εξέτασε τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν από άτομα έως και μια εβδομάδα πριν βρεθούν θετικά στον μεταλλαγμένο κορονοϊό, σε σύγκριση με άτομα που ήταν θετικά στην παλιά, γνωστή παραλλαγή. Η έρευνα εστίασε στα αποτελέσματα δύο μηνών, από τα μέσα Νοεμβρίου έως τα μέσα Ιανουαρίου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός εμφανίζει θετικά δύο γονίδια και όχι τρία στα σχετικά τεστ.

Από μια ομάδα περίπου 3.500 ατόμων που είχαν τον μεταλλαγμένο κορωνοϊό:

  • Το 35% είπε ότι είχε βήχα
  • Το 32% είχε κόπωση
  • Το 25% είχε μυϊκούς πόνους
  • Το 21,8% είχε πονόλαιμο

Από μια ομάδα 2.500 ατόμων με την παλιά, γνωστή μορφή του κορωνοϊού:

  • Το 28% είχε βήχα
  • Το 29% είχε κόπωση
  • Το 21% είχε μυϊκούς πόνους και πόνους
  • Το 19% είχε πονόλαιμο
  • Επίσης:

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 16% αυτών με τη νέα μετάλλαξη παρουσίασαν απώλεια της αίσθησης της γεύσης τους, ενώ το 15% έχασε την αίσθηση της όσφρησης. Αυτά τα ποσοστά ήταν ελαφρώς χαμηλότερα από τα αντίστοιχα για άτομα με την παλιά παραλλαγή του κορονοϊού (18% και για τα δύο).

Δεν παρατηρήθηκε διαφορά στα επίπεδα πονοκεφάλων, δύσπνοιας, ή διάρροιας και έμετου και στις δύο ομάδες.

Ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός συνδέεται με υψηλότερο ιικό φορτίο

Ο καθηγητής Lawrence Young, ιολόγος και καθηγητής μοριακής ογκολογίας στο πανεπιστήμιο του Warwick, δήλωσε ότι η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού είχε 23 αλλαγές σε σύγκριση με τον αρχικό ιό της Wuhan στην Κίνα.

«Μερικές από αυτές τις αλλαγές σε διαφορετικά μέρη του ιού θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανοσολογική απόκριση του σώματος και επίσης να επηρεάσουν το εύρος των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την COVID-19″, είπε.

Οι μολυσμένοι με τον μεταλλαγμένο κορονοϊό άνθρωποι φαίνεται να παράγουν περισσότερο ιό και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο διαδεδομένη λοίμωξη μέσα στο σώμα «κάτι που ίσως εξηγεί τα αυξημένα ποσοστά βήχα, μυϊκών πόνων και κόπωσης», πρόσθεσε ο καθηγητής Young.

Iatropedia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εμβόλιο Moderna: Ποιοι ΔΕΝ πρέπει να το κάνουν σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Πότε αρχίζει να γερνάει ο εγκέφαλός μας – Η απάντηση θα σας εκπλήξει

Ελλάδα

Εμβολιασμός - Θεμιστοκλέους: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 50 - 59

εμβολιασμός

Το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού για τις ηλικιακές ομάδες 55-59, αλλά και 50-54 ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, για τον εμβολιασμό ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως είπε στις 21 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 55-59 και στις 24 Απριλίου για την ηλικιακή ομάδα 50-54.

Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως ήδη στην Ελλάδα έγιναν 2.530.000 εμβολιασμοί με έστω μία δόση (ποσοστό 16,75%), ενώ 777.000 έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 7,35%.

Σχετικά με τις επόμενες παραδόσεις των εμβολίων είπε:

Η εταιρεία Pfizer θα παραδώσει 2.150.000 δόσεις τον Μάιο και 2.425.000 δόσεις τον Ιούνιο.

Η Moderna θα παραδώσει 354.000 δόσεις τον Μάιο και 308.0000 δόσεις τον Ιούνιο.

Η Johnson & Johnson θα κάνει μια μικρή παράδοση εντός του Απριλίου, ήδη έχουμε παραλάβει 33.600 δόσεις, ενώ θα παραδώσει 300.000 δόσεις τον Μάριο και 960.000 δόσεις Ιούνιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα το ενδεχόμενο άνοιγμα επιπλέον ηλικιακών ομάδων θα εξεταστεί μέσα στις επόμενες βδομάδες ανάλογα και την πορεία των εμβολιασμών.

Σε ότι αφορά το εμβόλιο της Jonshon and Jonshon ο κ. Θεμιστοκλέους ξεκαθάρισε ότι επί του παρόντος αναμένουμε τις αποφάσεις του EMA αλλά και της Εθνικής Επιτροπής των εμβολιασμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 91 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός: 1.607 νέα κρούσματα - 78 θάνατοι - 847 οι διασωληνωμένοι

Εκκλησία της Ελλάδος: Συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου - Οι προτάσεις για το Πάσχα