Υγεία

Κορωνοϊός: Όσοι φοράνε γυαλιά έχουν μικρότερη πιθανότητα να νοσήσουν

κορωνοϊός γυαλιά

Το ποσοστό των ασθενών με Covid-19 που φοράνε γυαλιά καθημερινά, είναι πολύ μικρότερο από το ποσοστό των διοπτροφόρων στο γενικό πληθυσμό, πράγμα που πιθανώς υποδηλώνει ότι για κάποιο λόγο όσοι φοράνε γυαλιά, κινδυνεύουν λιγότερο να αρρωστήσουν από το κορωνοϊό. Αυτό είναι το μάλλον απρόσμενο συμπέρασμα μιας νέας μικρής μελέτης Κινέζων επιστημόνων.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό οφθαλμολογίας "JAMA Ophthalmology", ανέλυσαν στοιχεία για 276 ασθενείς με Covid-19 και με μέση ηλικία 51 ετών ενός νοσοκομείου της επαρχίας Χουμπέι. Βρήκαν ότι μόνο το 6% των ασθενών φορούσαν γυαλιά μυωπίας (όχι φακούς επαφής), ενώ το ποσοστό των ατόμων με μυωπία στην επαρχία έφθανε το 31,5% σε παλαιότερη έρευνα (σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι μύωπες είναι τουλάχιστον 27% διεθνώς).

Για «προκλητική μελέτη που εγείρει την πιθανότητα ότι η προστασία των ματιών στο γενικό πληθυσμό μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία έναντι της Covid-19», έκανε λόγο η αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας Λίζα Μαραγκάκη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Πρόσθεσε όμως ότι είναι πολύ πρόωρο να γίνει σύσταση σε όλους να φοράνε γυαλιά ή πλαστικές προσωπίδες που προστατεύουν τα μάτια, καθώς η κινεζική μελέτη έγινε σε μικρό δείγμα ασθενών ενός μόνο νοσοκομείου και βρήκε μόνο μια συσχέτιση και όχι μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Συνεπώς, όπως είπε, το ζήτημα χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να επιβεβαιωθεί κατά πόσο όσοι φοράνε γυαλιά ή προσωπίδες ιδίως σε δημόσιους χώρους, κινδυνεύουν λιγότερο από τον κορονοϊό.

Έως τώρα οι συστάσεις των υγειονομικών αρχών σε όλο τον κόσμο εστιάζουν στο τρίπτυχο: μάσκες-τήρηση αποστάσεων-πλύσιμο χεριών. Το άγγιγμα των ματιών με μολυσμένα χέρια πιθανώς επιτρέπει στον ιό να διεισδύσει στο σώμα, καθώς τα μάτια διαθέτουν κυτταρικούς υποδοχείς που επιτρέπουν στο νέο κορονοϊό να προσδεθεί σε αυτούς.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Επιστήμη

Kορωνοϊός: Βίντεο δείχνει πόσο εύκολα μεταδίδεται ο ιός όταν συνομιλούμε

κορωνοϊός

Καταλυτικής σημασίας πληροφορίες για τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού προκύπτουν από πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Πρίνστον.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μεταξύ δύο ατόμων δημιουργείται μια κωνικού τύπου ροή του αέρα που συμβάλλει στην ταχεία μεταφορά των μικροσταγονιδίων από το στόμα του ενός ατόμου προς τους γύρω τους.

Σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύουν στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, ερευνητές από τη Σχολή Μηχανολογίας και Αεροδιαστημικής Μηχανικής του αμερικανικού πανεπιστημίου, υποστηρίζουν ότι εσωτερικές δραστηριότητες, όπως μια συνομιλία, μπορούν να διασπείρουν το ιικό φορτίο τουλάχιστον, αν όχι πέραν του ενός μέτρου.

Να σημειωθεί ότι, η μέτρηση της διασποράς των μικροσταγονιδίων έγινε σε εσωτερικό χώρο χωρίς καλό εξαερισμό.

Η διαπίστωση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τις οδηγίες των αρμόδιων υγειονομικών φορέων για τήρηση αποστάσεων τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ δύο ατόμων.

«Οι άνθρωποι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους και μάλιστα σε απόσταση κάποιων μέτρων. Δεν είναι μόνο ο βήχας και το φτέρνισμα που έχουν επιπτώσεις στην διασπορά των αναπνευστικών ιών. Αλλά και μια απλή συνομιλία συμβάλλει στη μετάδοσή του», εξηγεί ο Χάουαρντ Στόουν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον.

Το πείραμα

Οι ερευνητές χρησιμοποιώντας μια κάμερα υψηλής ταχύτητας, μαγνητοσκόπησαν την κίνηση ενός νέφους μικροσκοπικών σταγονιδίων, που φωτίστηκε από μια δέσμη λέιζερ, καθώς ένα άτομο μιλούσε μπροστά σε ένα φύλλο χαρτί. Οι φράσεις κυμαίνονταν από σύντομες δηλώσεις όπως «θα νικήσουμε τον κορωνοϊό» έως τους σύντομους γλωσσοδέτες που μαθαίνουν τα παιδιά. Οι ερευνητές επέλεξαν τις φράσεις για να συμπεριλάβουν διαφορετικούς ήχους που επηρεάζουν τη ροή του αέρα κατά την εκπνοή του από το στόμα του ομιλούντα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ήχοι όπως αυτοί που παράγονται κατά την εκφορά του γράμματος, δημιουργούσαν μια δέσμη νέφους κι αυτή με τη σειρά της μια μικρή δίνη αέρα και τελικά μια ροή σε κωνικό σχήμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτή η ροή αέρα θα μπορούσε εύκολα και πολύ γρήγορα να μεταφέρει μικροσκοπικά σωματίδια μακριά από το στόμα του ομιλούντα και προς το περιβάλλον γύρω του.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα και μια μικρή φάση μπορεί να συμβάλλει στη διασπορά μικροσωματιδίων σε απόσταση πέραν του ενός μέτρου, ενώ η διάρκεια της συζήτησης μεταξύ δύο ατόμων μπορεί να επηρεάσει το εύρος διασποράς των σωματιδίων.

«Αν κάποιος μιλάει δυνατά για 30 δευτερόλεπτα τότε το αερόλυμα που παράγεται μπορεί να κινηθεί περάν του 1,5 μέτρου μακριά», εξηγεί ο Δρ. Στόουν.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του πειράματος διαπιστώθηκε ότι το παραγόμενο αερόλυμα από την ομιλία του ενός ατόμου έφτανε σε απόσταση 2 μέτρων μέσα σε 30 δευτερόλεπτα. Επίσης, όσο μεγαλύτερης διάρκειας οι συνομιλίες τόσο μεγαλύτερη η διάδοση του παραγόμενου αερολύματος, άρα και η διασπορά του ιού σε μεγαλύτερη απόσταση.

Σε κάθε περίπτωση η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία του καλού εξαερισμού στους κλειστούς χώρους και της χρήσης της μάσκας συμπληρωματικά της τήρησης των αποστάσεων μεταξύ των ανθρώπων. Επίσης, οι επιστήμονες ελπίζουν οι πληροφορίες αυτές θα βοηθήσουν τους φορείς δημόσιας υγείας να λάβουν τις σωστές αποφάσεις για την εφαρμογή απαραίτητων προληπτικών μέτρων διασποράς του κορωνοϊού.