Υγεία

Κορωνοϊός: Απάντηση του Υπουργείου Υγείας στα «αυθόρμητα» καρναβάλια

Ο κορωνοϊός, δεν ...πτόησε τους καρναβαλιστές.

"Αγνοώντας τις συστάσεις των ειδικών, βάζουμε σε σοβαρό κίνδυνο ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες", τονίζει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας, σχολιάζοντας τις "αυθόρμητες" καρναβαλικές εκδηλώσεις που έγιναν σε πόλεις της Ελλάδας, παρά τις συστάσεις των επιστημόνων.

Παρά την κυβερνητική απόφαση για απαγόρευση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, αυτές "στήθηκαν" αυθόρμητα από πολίτες, που αψήφισαν τις συστάσεις των ειδικών για πιθανό κίνδυνο  διασποράς της νόσου COVID-19.

Το Υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του, κάνει για μια ακόμη φορά τη σύσταση να προστατεύσουμε όλοι τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και να φτιάξουμε ένα ανθρώπινο τοίχος προστασίας γι' αυτούς.

Δείτε την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας

"Το Υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι τα προληπτικά μέτρα που παίρνουμε για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού, είναι μέτρα ατομικής και συλλογικής ευθύνης όλων μας.

Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι αγνοώντας τις συστάσεις των ειδικών, βάζουμε σε σοβαρό κίνδυνο ανθρώπους γύρω μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Αν θέλουμε κάτι συλλογικό λοιπόν, ας φτιάξουμε ένα ανθρώπινο τείχος προφύλαξης των ευπαθών συμπολιτών μας γιατί μόνο εμείς μπορούμε να τους προστατεύσουμε".

Υγεία

Καρκίνος Mαστού: Οι καρποί που μειώνουν κατά 52% τον κίνδυνο υποτροπής

καρκίνος μαστού

Η αυξημένη κατανάλωση ξηρών καρπών έχει σχετιστεί με μειωμένη θνησιμότητα γενικότερα αλλά θνησιμότητα και από συγκεκριμένες αιτίες. Ωστόσο, μέχρι σήμερα η πρόσληψη ξηρών καρπών δεν έχει διερευνηθεί για συσχετισμούς με αποτελέσματα επιβίωσης σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού.

Μια νέα μελέτη σε γυναίκες που είχαν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού, λοιπόν, η οποία δημοσιεύθηκε στο International Journal of Cancer, έδειξε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού ή θανάτου εξαιτίας της νόσου.

Συγκεκριμένα, αυτή η μεγάλη μελέτη κοόρτης διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών σε ασθενείς που επιβίωσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα από καρκίνο του μαστού σχετιζόταν με κατά 52% μειωμένο κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου ή θανάτου, ακολουθώντας ένα μοτίβο δόσης-απόκρισης.

Οι 3.449 γυναίκες που συμμετείχαν στη Μελέτη Επιβίωσης από Καρκίνο του Μαστού της Σαγκάης και είχαν νοσήσει και επιβιώσει από καρκίνο του μαστού κλήθηκαν να συμπληρώσουν μια διατροφική αξιολόγηση πέντε χρόνια μετά τη διάγνωσή τους. Κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 8,27 ετών, λοιπόν, είχαν καταγραφεί 374 θάνατο, ενώ άλλες 209 γυναίκες παρουσίασαν περιστατικά που σχετίζονταν συγκεκριμένα με τον καρκίνο του μαστού, όπως η επανεμφάνιση, η μετάσταση ή η θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού.

Ο συσχετισμός, μάλιστα, ήταν ισχυρότερος για τις γυναίκες που είχαν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού πρώτου και δεύτερου σταδίου (Ι-ΙΙ) συγκριτικά με εκείνες με καρκίνο του μαστού τρίτου και τέταρτου σταδίου (ΙΙΙ-ΙV).

Οι επιστήμονες παρατήρησαν, επίσης, ένα μοτίβο δόσης-απόκρισης στη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση ξηρών καρπών και τον κίνδυνο επανεμφάνισης ή θανάτου από τον καρκίνο του μαστού, με τις γυναίκες που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες να διατρέχουν τον χαμηλότερο κίνδυνο. «Ο συσχετισμός ήταν ισχυρότερος για τις γυναίκες που βρίσκονταν στα πρώτα στάδια του καρκίνου του μαστού συγκριτικά με εκείνες στις οποίες η νόσος είχε εξελιχθεί», τονίζουν οι ειδικοί.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η μελέτη αυτή παρέχει στοιχεία για την προώθηση της κατανάλωσης ξηρών καρπών ως ενός τροποποιήσιμου παράγοντα του τρόπου ζωής για τις γυναίκες που έχουν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Ανησυχεί ο συνδυασμός με τις εποχικές ιώσεις

Ασπιρίνη: Αλλαγή δεδομένων στη χορήγηση για άτομα υψηλού κινδύνου

ESPA BANNER