Υγεία

Η πρώτη διεγχειρητική κατάλυση πνευμονικών φλεβών με χρήση Cryoballoon

επέμβαση

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, η πρώτη διεγχειρητική κατάλυση πνευμονικών φλεβών με χρήση Cryoballoon από την καρδιοχειρουργική ομάδα του Δρ. Απόστολου Ρουμπελάκη, σε συνεργασία με το Τμήμα Ηλεκτροφυσιολογίας του Athens Heart Center υπό τον Δρα Δημήτριο Τσιαχρή.

Η συγκεκριμένη επέμβαση πραγματοποιήθηκε με στόχο την αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής ασθενούς, ο οποίος έπασχε από βαλβιδοπάθεια μιτροειδούς και έγινε παράλληλα με αντικατάσταση της μιτροειδούς βαλβίδας. Και τα δύο σκέλη της επέμβασης ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και ο ασθενής έλαβε εξιτήριο την 6η μετεγχειρητική ημέρα.

Σύμφωνα με το Διευθυντή Καρδιοχειρουργό Δρ. Ρουμπελάκη, το 50% των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις μιτροειδούς βαλβίδος πάσχουν, παράλληλα, και από κολπική μαρμαρυγή. «Οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες προτείνουν τη διεγχειρητική κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής σε αυτούς τους ασθενείς» τόνισε, προσθέτοντας ότι «η επιτυχής αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής βελτιώνει σημαντικά την πρόγνωση αυτών των ασθενών».

Ο Διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτροφυσιολογίας Δρ. Δημήτριος Τσιαχρής με τη σειρά του ανέφερε: «Η χρήση του μπαλονιού κρυοπηξίας Cryoballoon έχει βελτιώσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των διαδερμικών καταλύσεων μαρμαρυγής που διενεργούνται από τους επεμβατικούς ηλεκτροφυσιόλογους. Η εφαρμογή του Cryoballoon διεγχειρητικά είναι τόσο ταχεία όσο και ασφαλής». Επιπρόσθετα, ο Διευθυντής του Athens Heart Center Καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης συμπλήρωσε ότι: «Στη Μονάδα Κολπικής Μαρμαρυγής θεωρούμε απαραίτητη τη διεγχειρητική κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής σε ασθενείς που υποβάλλονται σε καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις».

Ελλάδα

Κορωνοϊός: 1142 νέα κρούσματα και 53 νεκροι – Στους 466 οι διασωληνωμένοι

Κρούσματα κορωνοϊού

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.142 νέα κρούσματα κορωνοϊού σήμερα Κυριακή 07/03, συνολικά στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται πως χθες, καταγράφηκαν 2.301 κρούσματα στην Ελλάδα με 41 θανάτους, ενώ οι διασωληνωμένοι στη χώρα ανέρχονταν σε 452.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορωνοϊού

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.142, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 205.120 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 67 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.348 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 53, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.758 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 466 (68.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.408 ασθενείς. Οι εισαγωγές1 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 429 (ημερήσια μεταβολή +20.51). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 356 ασθενείς. Hλικιακή κατανομή: Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη).

Ειδήσεις σήμερα 

Κρήτη - Kορωνοϊός: 50 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός - Γιαννάκος: «Συνθήκες πολέμου» στα νοσοκομεία της Αττικής λόγω κρουσμάτων

Άρση μέτρων lockdown: Σενάριο για 22 Μαρτίου

Εμβολιασμοί - ευπαθείς ομάδες: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα