Υγεία

Η αντιοξειδωτική δράση του εμφιαλωμένου χυμού ροδιού

χυμός ρόδι

Νέα έρευνα καινοτόμησε αξιολογώντας αποκλειστικά την αντιοξειδωτική επίδραση εμφιαλωμένου χυμού ροδιού στον άνθρωπο.
         
Η έρευνα διεξήχθη σε εμφιαλωμένο 100% ελληνικό χυμό ροδιού, στυμμένο μέσα σε 24 ώρες από τη συγκομιδή των φρούτων στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε σε υγιείς εθελοντές, που κατανάλωναν μισό λίτρο τυποποιημένου χυμού ροδιού καθημερινά για μια περίοδο 15 ημερών.
         
Στα πλαίσια της έρευνας μετρήθηκαν και αξιολογήθηκαν οι αλλαγές στους δείκτες οξειδωτικού στρες στο αίμα των συμμετεχόντων σε τέσσερα διαφορετικά χρονικά σημεία: 
        
Αμέσως πριν από το πείραμα:
         
•    15 ημέρες ακριβώς μετά από τη συνεχή καθημερινή χορήγηση του χυμού.
         
•    1 εβδομάδα αφότου διακόπηκε η κατανάλωση χυμού.
         
•    3 εβδομάδες αφότου οι συμμετέχοντες είχαν σταματήσει την πρόσληψη χυμού.
         
Οι δείκτες που μελετήθηκαν ήταν τα επίπεδα της μηλονοδιαλδεϋδης (MDA) και τα καρβονύλια πρωτεΐνης (CARB), που αποτελούν δείκτες οξείδωσης των λιπιδίων και της πρωτεΐνης στο πλάσμα, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην αύξηση του οξειδωτικού στρες στον οργανισμό. Επιπλέον, στα ερυθροκύτταρα μετρήθηκε η γλουταθειόνη (GSH), που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά μόρια.
         
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι o δείκτης GSH, που συνδέεται με την αντιοξειδωτική ικανότητα, ήταν σημαντικά αυξημένος κατά 22,6%, αμέσως μετά το τέλος της χορήγησης χυμού. Αντίθετα, τα επίπεδα των δεικτών οξείδωσης CARB και MDA μειώθηκαν κατά 19.6% και 24.4% αντίστοιχα, τόσο άμεσα όσο και μία εβδομάδα μετά τη διακοπή της χορήγησης χυμού.
         

                      
Τα παραπάνω ευρήματα της έρευνας αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση του εμφιαλωμένου χυμού ροδιού, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες, ενισχύει την αντιοξειδωτική κατάσταση στον άνθρωπο μειώνοντας την οξειδωτική βλάβη στα λιπίδια και στις πρωτεΐνες.
         
Η υπεροξείδωση των λιπιδίων είναι μια διαδικασία που δημιουργείται φυσικά, όταν αντιδραστικά είδη οξυγόνου (ROS) επιτίθενται στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα της κυτταρικής μεμβράνης. Η καταστροφή των λιπιδίων της μεμβράνης είναι αντιδράσεις ιδιαίτερα επικίνδυνες για τη βιωσιμότητα των κυττάρων, ακόμα και των ιστών. Επιπλέον, η υπεροξείδωση των λιπιδίων στο πλάσμα θεωρείται ένας από τους κύριους αιτιολογικούς παράγοντες για την αθηρογένεση, που προκαλείται από την αυξημένη εναπόθεση της χοληστερόλης στο τοίχωμα των αγγείων (αρτηριών). Έτσι, η προστατευτική επίδραση του χυμού ροδιού κατά την υπεροξείδωση των λιπιδίων στο πλάσμα μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
         
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η μελέτη αποδεικνύει για πρώτη φορά την ικανότητα του εμφιαλωμένου χυμού ροδιού να βελτιώνει την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού, ακόμα και μια εβδομάδα μετά τη διακοπή της κατανάλωσής του.
         
Είναι χρήσιμο λοιπόν να γνωρίζετε τα χαρακτηριστικά του εμφιαλωμένου χυμού ροδιού που θα πρέπει να αναζητάτε στην ετικέτα, προκειμένου να προσλάβετε όσο το δυνατόν περισσότερα αντιοξειδωτικά από το χυμό ροδιού:
         
•    100% φυσικός χυμός από Ελληνικά ρόδια
         
•    Μη συμπυκνωμένος χυμός ροδιού, δηλαδή στυμμένος χυμός ροδιού χωρίς να έχει προστεθεί ή αφαιρεθεί απολύτως τίποτα
         
•    Χωρίς συντηρητικά και χρωστικές
         
•    Χωρίς προσθήκη ζάχαρης, μόνο με τα φυσικά σάκχαρα του φρούτου.
       
Υγείαonline
                        

Υγεία

Κορωνοϊός- Έρευνα: Οι εμβολιασμένες έγκυες περνάνε στα μωρά τους υψηλά επίπεδα αντισωμάτων

έγκυος

Οι έγκυες γυναίκες που κάνουν εμβόλια mRNA κατά της Covid-19, περνάνε υψηλά επίπεδα προστατευτικών αντισωμάτων στα μωρά τους, δείχνει μια νέα μικρή αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Αμερικανικό Περιοδικό Μαιευτικής και Γυναικολογίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν δείγματα αίματος από τον ομφάλιο λώρο 36 νεογνών, των οποίων οι μητέρες είχαν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου Pfizer/BioNTech ή Moderna.

Διαπιστώθηκε ότι και τα 36 μωρά είχαν σημαντικά επίπεδα αντισωμάτων IgG κατά της πρωτεΐνης ακίδας του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Όλα τα αντισώματα σχετίζονταν με τον εμβολιασμό των μητέρων τους, ο οποίος είχε γίνει 6 έως 25 εβδομάδες πριν τον τοκετό.

Όπως δήλωσε η ερευνήτρια δρ Άσλεϊ Ρόμαν, «τα αντισώματα που η μητέρα αναπτύσσει λόγω του εμβολίου, διασχίζουν τον πλακούντα και είναι πιθανό ότι παρέχουν οφέλη στο μωρό μετά τη γέννηση του».

Δεν είναι ακόμη σαφές αν και σε ποιό βαθμό το χρονικό σημείο εμβολιασμού κατά την εγκυμοσύνη σχετίζεται με τα κατοπινά επίπεδα αντισωμάτων στο νεογνό, κατά πόσο δηλαδή ωφελεί περισσότερο αν η μητέρα έχει εμβολιαστεί στο δεύτερο ήμισυ της κύησης της ή νωρίτερα. Ούτε είναι γνωστό για πόσο καιρό αυτά τα αντισώματα διατηρούνται στο μωρό.

Πάντως, σύμφωνα με τη Ά.Ρόμαν, «η παρουσία αυτών των αντισωμάτων στο αίμα του λώρου, που είναι το αίμα του εμβρύου, δείχνει ότι το μωρό έχει τη δυνατότητα να αντλήσει οφέλη από τον μητρικό εμβολιασμό», ιδίως επειδή τα μωρά μετά τη γέννηση τους μπορεί να έλθουν σε επαφή με ανεμβολίαστα μέλη της οικογένειας ή ανεμβολίαστους υγειονομικούς.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι «τα ευρήματά μας έρχονται να προστεθούν σε έναν αυξανόμενο κατάλογο σημαντικών λόγων που συμβουλεύουμε τις γυναίκες να κάνουν το εμβόλιο Covid-19 κατά την εγκυμοσύνη τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Νέο αντιβιοτικό δίνει ελπίδες για το τέλος της πανδημίας

Υγεία Καρδιάς: Το σούπερ αντιοξειδωτικό τρόφιμο που τη θωρακίζει

Δυσκοιλιότητα: Γιατί συμβαίνει και πώς θα την αντιμετωπίσεις

 

ESPA BANNER