Skip to main content
ΥΓΕΙΑ

Αντράκλα ή γλιστρίδα: Γιατί χαρακτηρίζεται “πλανητική πανάκεια”

Image
γλιστρίδα, αντράκλα
 clock 15:43 | 22/08/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Η αντράκλα είναι ένα καλοκαιρινό λαχανικό που κάποιοι από εμάς το έχουμε γευτεί σαν ένα από τα συστατικά της ντοματοσαλάτα μας.
Είναι ένα λαχανικό-βότανο, το οποίο θέλει τρεχούμενο νερό και μαλακές κινήσεις για να καθαρίσει για να μην καταστραφούν τα θρεπτικά του συστατικά τα οποία είναι πάμπολλα.

Η αντράκλα είναι ένα φυτό με πλήθος βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και φυτοχημικών με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, τα οποία ως γνωστό μας προστατεύουν από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και όλες τις φλεγμονώδεις παθήσεις.

Η γλιστρίδα είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο, έχει χαρακτηριστεί ως το όγδοο πιο κοινό βότανο, και έχουμε αναφορές για αυτήν από την εποχή των Φαραώ.

Το βότανο αυτό  έχει χαρακτηριστεί ως “παγκόσμια πανάκεια” και που σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ ως “ένα από τα πιο χρησιμοποιημένα φαρμακευτικά φυτά”

Και όπως αναφέρει σε μελέτες της η Dr Simopoulos (1), η γλιστρίδα έχει χαρακτηριστεί ως ”ενεργειακή τροφή του μέλλοντος”, λόγω της υψηλής θρεπτικής της αξίας και των ισχυρών αντιοξειδωτικών της ιδιοτήτων**

Η ιστορία της αντράκλας είναι πολύ μεγάλη.

Ίχνη της έχουν βρεθεί σε προϊστορικούς κι αρχαιολογικούς χώρους όπως στην Ελλάδα και
στην Αίγυπτο.
Στην Ευρώπη, το Ιράν και την Ινδία, το βότανο χρησιμοποιήθηκε για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες για τουλάχιστον 2500 χρόνια, αλλά πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε ως λαχανικό και καλλιεργήθηκε πολύ πιο πριν.

Στην αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν τη γλιστρίδα, εκτός από τροφή, και για να θεραπεύουν πολλά από τα προβλήματα υγείας όπως:

  • φλεγμονές,
  • προβλήματα της καρδιάς,
  • στομαχικές διαταραχές,
  • πόνο και πυρετό.

Ο Θεόφραστος χρησιμοποιούσε τη γλιστρίδα ως φάρμακο για

  • την καρδιακή ανεπάρκεια,
  • το σκορβούτο,
  • τον πονόλαιμο,
  • τον πόνο στα αυτιά,
  • το οίδημα στις αρθρώσεις και
  • την ξηροδερμία.

Ο Διοσκουρίδης τη χρησιμοποιούσε ως αναλγητικό για τη θεραπεία

  • των πονοκεφάλων,
  • της δυσεντερίας,
  • των προβλημάτων του ουροποιητικού και του πεπτικού συστήματος
  • ως αντιφλεγμονώδες ίαμα για τα μάτια,
  • για τα δαγκώματα σαυρών και φιδιών,
  • και τον χυμό της ως αναλγητικό,
  • καταπραϋντικό,
  • αντιπυρετικό και αντί-υπερτασικό ίαμα.

Χρησιμοποιούσε το χυμό του βοτάνου για τον υψηλό πυρετό και ως ψυκτικό μέσο σε πολύ ζεστές μέρες, για τη θεραπεία των προβλημάτων του ουροποιητικού συστήματος και για εσωτερικές αιμορραγίες κάθε είδους.

Έλεγε χαρακτηριστικά ο Διοσκουρίδης ότι η αντράκλα μειώνει την επιθυμία για μοιχεία, κάτι που επιβεβαιώνεται σήμερα καθώς η αντράκλα έχει αντί-αφροδισιακή δράση.

Οι Αρχαίοι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν τη γλιστρίδα για τη θεραπεία της δυσεντερίας,
των εντερικών παρασίτων – σκουληκιών
των πονοκεφάλων και του στομαχόπονου

Θεωρήθηκε ιδιαίτερα ως ένα μαγικό και φαρμακευτικό βότανο και ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος παρότρυνε στους ανθρώπους να φορούν φυλαχτά που περιέχουν αντράκλα για να κρατήσουν μακριά το κακό και την ασθένεια.

Πως χρησιμοποιούμε την αντράκλα

Οι μίσχοι της, τα φύλλα της– τα οποία μπορούμε να τα συλλέγουμε ως αργά το Φθινόπωρο –
τα μπουμπούκια της και τα λουλούδια της – τα λουλούδια της γλιστρίδας είναι μικρά και κίτρινα – είναι όλα φαγώσιμα.

Τα χρησιμοποιούμε όλα πάντα φρέσκα και ωμά – διατηρούνται στο ψυγείο μέχρι το πολύ τέσσερις μέρες – μαγειρεμένα μόνο στον ατμό για να διατηρηθεί το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών ουσιών της.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το μαγείρεμα μειώνει σημαντικά τις βιταμίνες της, αλλά τα μέταλλα τα καροτενοειδή και
τα φλαβονοειδή παραμένουν άθικτα.

Οι σπόροι της βγαίνουν αφού ανθίσει και είναι μικροσκοπικοί, μαύρης σχεδόν απόχρωσης.
Θα τους βρούμε μέσα στα “κυπελάκια” τους που θα εμφανιστούν στις άκρες των κλαδιών και μπορούμε να τους φυτέψουμε νωρίς την Άνοιξη.

Στην αντράκλα θα βρούμε:
1.Βιταμίνη Α, ισχυρότατη πηγή βιταμίνης Α.
#.από τις υψηλότερες περιεκτικότητες ανάμεσα στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά με 1320 διεθνείς μονάδες ανά 100g 
– υψηλές συγκεντρώσεις προβιταμίνης Α ή καροτενοειδών, όπως β-καροτένιο, λουτεΐνη, νεοξανθίνη.
#. Τα καροτενοειδή είναι πρόδρομοι της βιταμίνης Α και προστατεύουν από τη χρωστική της ωχράς κηλίδας – είναι οι βασικοί του ρόλοι στη διατροφή μας
Η χρωστική της ωχράς κηλίδας, είναι μια κίτρινη ελαιώδης ουσία, η οποία αποτελείται από τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη
Μαζί με τις υψηλές συγκεντρώσεις καροτενοειδών, η αντράκλα περιέχει και υψηλές συγκεντρώσεις χρωστικής χλωροφύλλης
Η διατροφική χλωροφύλλη μπορεί να είναι θρεπτικά σημαντική στη μείωση της εντερικής απορρόφησης δυνητικά επιβλαβών χημικών μεταλλαξιογόνων και καρκινογόνων ουσιών
2.Βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως:

  • Β2-ριβοφλαβίνη
  • Β3-νιασίνη
  • Β6-πυριδοξίνη
  • Β9-φολικό οξύ

3.- βιταμίνη C
4.- βιταμίνη D

5.- βιταμίνη Ε– μια μερίδα γλιστρίδας καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνη Ε και γλουταθειόνη* 
6.Αμινοξέα όπως:

  • isoleucine
  • leucine
  • lysine
  • methionine
  • cystine
  • phenylalanine
  • tyrosine
  • threonine και
  • valine

7.Μετάλλων και ιχνοστοιχεία όπως:

  • σίδηρο
  • κάλιο

#. ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα φύλλα αντράκλας περιέχουν 561 mg καλίου

  • ασβέστιο

#. ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα φύλλα αντράκλας περιέχουν 90 mg ασβεστίου

  • μαγνήσιο
  • μαγγάνιο
  • ψευδάργυρο
  • φώσφορο
  • χαλκό
  • σελήνιο

8.Φυτικές ίνες
9.Ελάχιστες θερμίδες
#. τα 100 γραμμάρια γλυστρίδας έχουν μόνο 16 θερμίδες κάτι που την καθιστούν ιδανική σε όσους κάνουν δίαιτες χάρη και στις φυτικές ίνες της
10. ω3 λιπαρά οξέα
#. η αντράκλα δεν έχει συνδυαστεί με τα ω3 λιπαρά οξέα, ενώ είναι από τις πλουσιότερες πηγές
Τα οξέα αυτά τα συναντάμε στο φυτικό βασίλειο με το όνομα “α-linolenic acid” – είδος ω3 λιπαρών οξέων
Τα 100g φρέσκα φύλλα αντράκλας περιέχουν περίπου 350mg  α-λινολενικού οξέος
Τα ω3 λιπαρά οξέα της γλυστρίδας συναγωνίζονται επάξια αυτά των ψαριών.
#. ας φυτέψουμε σε μιά γλάστρα στο μπαλκόνι μας αυτό το παρεξηγημένο φυτό, το οποίο το μόνο που χρειάζεται είναι νεράκι και θα έχουμε το απαραίτητο συμπλήρωμα μέσα στην εβδομάδα Ω3 λιπαρών οξέων
11.Δύο είδη betalain

  • το κοκκινωπό beta-cyanins και
  • το κίτρινο beta-xanthin

#. Τα betalain είναι χρωστικές ουσίες της ομάδας των glycosides με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντι-μεταλλαξιογόνες ιδιότητες
12.oxalate
#. Τα oxalate είναι μία χημική ένωση η οποία ενέχεται στο σχηματισμό των λίθων των νεφρών.
Ωστόσο ας μην ξεχνάμε ότι πάρα πολλά κοινά λαχανικά, όπως π.χ το σπανάκι περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις οξαλικών, τα οποία επηρεάζουν μόνο τα άτομα που έχουν προβλήματα με πέτρες στα νεφρά τους…

Οι ιδιότητες της αντράκλας ονομαστικά:

Η αντράκλα-Portulaca oleracea κατέχει ένα ευρύ φάσμα φαρμακολογικών ιδιοτήτων όπως:

  • νευροπροστατευτικές,
  • αντιμικροβιακές,
  • αντιδιαβητικές,
  • αντιοξειδωτικές,
  • αντιφλεγμονώδεις,
  • αντικαρκινικές δραστηριότητες.
  • αντιπυρετικές
  • αντιασθματικές 
  • αντισκορβουτικές
  • αντιγηραντικές 
  • αντισηπτικές
  • επουλωτικές
  • ανθελμινθικές 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

8 βότανα που κάνουν το ανοσοποιητικό σας να δουλεύει υπερωρίες!

Άχυρο βρώμης και πολυκόμπι: Δυο βότανα που παράγουν ασβέστιο στο σώμα!

Θαυματουργά βότανα που μπορούμε να καλλιεργήσουμε στο σπίτι μας χωρίς χώμα αλλά μόνο με νερό!

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis