Υγεία

Αμερικανοί επιστήμονες αναγέννησαν κατεστραμμένα νεύρα με πρωτοποριακή μέθοδο

Μικροβιολογικό Εργαστήριο

Επιστήμονες στις ΗΠΑ κατάφεραν να αναγεννήσουν μεγάλα τμήματα κατεστραμμένων νεύρων χάρη σε μια νέα τεχνική, που χρησιμοποιεί ένα βιοδιασπώμενο συνθετικό μικρό σωληνοειδή αγωγό από πολυμερές υλικό, ο οποίος είναι γεμάτος με μια αναπτυξιακή πρωτεΐνη που βοηθά στη νευρογένεση.

Η νέα μέθοδος, που προορίζεται για ανθρώπους με βλάβη στα νεύρα των άκρων τους μετά από σοβαρά τραύματα σε πόλεμο, τροχαία, εργατικά ατυχήματα, καρκίνο, διαβήτη κ.α. καθιστά περιττή την μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων, μοσχεύματος από νεύρα δότη ή αυτομοσχεύματος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Κέισι Μάρα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine", έχουν δοκιμάσει μέχρι στιγμής με επιτυχία την πρωτοποριακή τεχνική σε πειραματόζωα (μαϊμούδες μακάκους).

Η πρωτεΐνη (GDNF)-η ίδια που χρησιμοποιήθηκε σε μια πρόσφατη κλινική δοκιμή στον εγκέφαλο ασθενών με Πάρκινσον- βρίσκεται μέσα σε μικροσφαιρίδια στο εσωτερικό του τεχνητού νεύρου και απελευθερώνεται αργά στο διάστημα μερικών μηνών, βοηθώντας στην καθοδηγούμενη αναγέννηση του φυσικού νεύρου. Χρειάστηκε περίπου ένα έτος για να αναγεννηθούν πλήρως τα νεύρα στα πειραματόζωα.

«Είμαστε οι πρώτοι που δείξαμε ότι ένας νευρικός ‘οδηγός' χωρίς καθόλου κύτταρα μπόρεσε να γεφυρώσει ένα μεγάλο κενό περίπου πέντε εκατοστών ανάμεσα στο άκρο του κομμένου νεύρου και στον μυ-στόχο. Η μέθοδος μας είναι συγκρίσιμη και, από μερικές απόψεις, ανώτερη από ένα μόσχευμα νεύρων», δήλωσε η δρ Μάρα.

Τα περιφερικά νεύρα μπορούν αργά να αναγεννηθούν μόνα τους μέχρι σχεδόν ένα εκατοστό, αλλά αν το κατεστραμμένο μέρος τους είναι μεγαλύτερο, το αναπτυσσόμενο νεύρο δεν μπορεί να βρει το στόχο του και συχνά δημιουργείται επώδυνο νεύρωμα. Η συχνότερη θεραπεία για μακρύτερα τμήματα κατεστραμμένων νεύρων είναι η μεταμόσχευση νεύρου που έχει ληφθεί από το πίσω μέρος του κάτω του άκρου του ίδιου του ασθενούς, αλλά και σε αυτή την περίπτωση επανέρχεται συνήθως μόνο το 40% ως 60% της κινητικής λειτουργίας του τραυματισμένου άκρου (συνήθως του άνω). Με τη νέα μέθοδο, η βελτίωση στα πειραματόζωα έφθασε το 80%.

Οι ερευνητές, που δημιούργησαν την εταιρεία-τεχνοβλαστό AxoMax Technologies για την προώθηση της νέας ιατρικής τεχνολογίας, βρίσκονται ήδη σε επαφές με την αρμόδια εποπτική αρχή των ΗΠΑ, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), για να πάρουν έγκριση, προκειμένου να ξεκινήσουν την πρώτη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους. Η έρευνα χρηματοδοτείται από το Ινστιτούτο Αναγεννητικής Ιατρικής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, που ενδιαφέρονται για την αποκατάσταση τραυμάτων σε στρατιώτες.

Υγεία

Η μετάδοση του κορωνοϊού μέσω του αέρα μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια ιατρικών πράξεων

Ινδία κορωνοϊός

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε σήμερα ότι η μετάδοση μέσω του αέρα του νέου κορωνοϊού μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια ιατρικών πράξεων, που παράγουν αερολύματα.

Ο οργανισμός σημείωσε, επίσης, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις νέων εξάρσεων, που σχετίζονται με εσωτερικούς χώρους όπου επικρατούσε συνωστισμός, επισημάνθηκε το ενδεχόμενο μετάδοσης αερολυμάτων, σε συνδυασμό με μετάδοση σταγονιδίων, όπως για παράδειγμα σε πρόβες χορωδιών, σε εστιατόρια ή σε γυμναστήρια.

Την Τρίτη, ο ΠΟΥ παραδέχθηκε ότι «προκύπτουν στοιχεία» σχετικά με τη μετάδοση μέσω του αέρα του νέου κορωνοϊού, αφότου μια ομάδα επιστημόνων προέτρεψε τον οργανισμό να επικαιροποιήσει τις οδηγίες του σχετικά με τη διασπορά του ιού.