Υγεία

Επιστήμη

Κι όμως, η σοκολάτα «ακονίζει» το μυαλό!

sokolata

Έναν ακόμη λόγο για να αγαπά κανείς τη σοκολάτα, πέρα από τη γεύση της, δίνουν οι επιστήμονες σύμφωνα με τους οποίους λίγη σοκολάτα κάθε μέρα «ακονίζει» το μυαλό και βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές των πανεπιστημίων της Νότιας Αυστραλίας και του Μέιν, αλλά και του ινστιτούτου υγείας του Λουξεμβούργου, η κατανάλωση σοκολάτας βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες, δηλαδή  την αντίληψη, τη μνήμη, τη γλώσσα, τη σκέψη και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες διατροφικές συνήθειες που διατηρεί κανείς.

Οι ερευνητές συνέλλεξαν στοιχεία από προηγούμενη μελέτη στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, σχετικά με τους διατροφικές συνήθειες και τη σύνδεσή τους με τους καρδιαγγειακούς κινδύνους που ενδεχομένως αντιμετώπιζαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα.

Μετά από επεξεργασία των στοιχείων, διαπίστωσαν ότι η πιο συχνή κατανάλωση σοκολάτας βελτιώνει σημαντικά με την απόδοση, μεταξύ άλλων, σε τεστ μνήμης και οργάνωσης.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η τακτική κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να επιβραδύνει τη γνωστική εξασθένιση (λόγω ηλικίας).
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Appetite.

Πηγή: naftemporiki.gr

Επιστήμη

Κορωνοϊός: «Κοκτέιλ» δύο αντισωμάτων μειώνει το ιικό φορτίο

κορωνοιος

 Ο συνδυασμός δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων, των bamlanivimab και etesevimab, μείωσε σημαντικά το ιικό φορτίο σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια Covid-19, δείχνει μια κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ.

   Οι ερευνητές, οι οποίοι πραγματοποίησαν την ελεγχόμενη με ψευδοφάρμακο (πλασίμπο) και τυχαιοποιημένη δοκιμή σε 577 μη νοσηλευόμενους ασθενείς με μέση ηλικία 45 ετών και στη συνέχεια έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "Journal of American Medical Association" (JAMA), ανακοίνωσαν ότι 11 μέρες μετά την ενέσιμη χορήγηση των αντισωμάτων, οι ασθενείς με κορονοϊό εμφάνισαν μείωση κατά 20% του ιικού φορτίου τους. Δεν είναι ακόμη σαφές πάντως κατά πόσο η θεραπεία μειώνει και τα συμπτώματα των ασθενών, ούτε αν μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις σοβαρής Covid-19.

   Τα δύο αντισώματα προέρχονται από δύο αναρρώσαντες ασθενείς με Covid-19, έναν στις ΗΠΑ και έναν στην Κίνα. H εταιρεία Lilly που παράγει το bamlanivimab, είχε διακόψει πρόωρα τον Οκτώβριο μια κλινική δοκιμή του εν λόγω αντισώματος σε νοσηλευόμενους ασθενείς λόγω της μη εμφάνισης κάποιου οφέλους, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στη νέα μελέτη.

   Όμως, όπως έδειξε η νέα κλινική δοκιμή BLAZE-1 φάσης 2/3, ο συνδυασμός με το άλλο αντίσωμα etesevimab λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και φαίνεται να βοηθά, ώστε να μην επιδεινωθεί η πορεία της νόσου Covid-19. Περίπου το 2% των συμμετεχόντων στη θεραπεία χρειάστηκαν εισαγωγή σε νοσοκομείο, έναντι ποσοστού 6% όσων είχαν πάρει πλασίμπο.

   Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

   https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2775647

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Κρήτη: Ποια τμήματα σχολείων "έκλεισε" ο κορωνοϊός

Γυμνάσια - Λύκεια: Σήμερα αποφασίζουν οι Λοιμωξιολόγοι για το άνοιγμά τους

Επιστρεπτέα Προκαταβολή - Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα καταβληθούν