Τεχνολογία

Πλανήτης Άρης: Ακούστε τους ήχους του!

πλανήτης Άρης .jpg

Tο πιο προηγμένο ρομπότ εξερεύνησης που έχουμε στείλει στον Άρη, το Perseverance, προσεδαφίστηκε στον πλανήτη 18 Φεβρουαρίου. Βασικός στόχος της αποστολής της NASA είναι ο εντοπισμός κάποιου ίχνους ύπαρξης ζωής έστω και μικροβιακής μορφής στο μακρινό παρελθόν του Κόκκινου Πλανήτη.

Το ρόβερ βρίσκεται στον διαμέτρου 45 χλμ. κρατήρα Jezero στον οποίο υπήρχε μια λίμνη την οποία τροφοδοτούσε το νερό ενός ή περισσότερων ποταμών δημιουργώντας μάλιστα ένα δέλτα άρα οι πιθανότητες να είχαν αναπτυχθεί εκεί κάποιες μορφές ζωής είναι αυξημένες. To Perseverance μετέφερε μαζί του και ένα drone που πραγματοποιεί πτήσεις στον Άρη. Το ρόβερ ανάμεσα στα άλλα έχει καταγράψει μέχρι σήμερα πέντε ώρες ηχητικού υλικού από τον Κόκκινο Πλανήτη. Οι ήχοι αυτοί είναι οι ήχοι που κάνει το ρόβερ καθώς κινείται στην επιφάνεια του Άρη, οι ήχοι των ανέμων κ.α. H NASA αποφάσισε να δημιουργήσει μια ιστοσελίδα στην οποία έχει καταχωρήσει ορισμένα από αυτά τα ηχητικά αρχεία για όσους θέλουν να βιώσουν λίγο το απόκοσμο περιβάλλον του Άρη.

Είναι σαν να βρίσκεσαι και εσύ εκεί πέρα» αναφέρει ο Μπάπτιστ Τσάιντ, πλανητικός επιστήμονας στο Ινστιτούτο Έρευνας Αστροφυσικής και Πλανητολογίας της Γαλλίας o οποίος μελετά τα δεδομένα που καταγράφει με τα μικρόφωνα του το Perseverance. «Οι αρειανοί ήχοι έχουν έντονες μπάσες δονήσεις έτσι αν τους ακούσει κάποιος με ακουστικά θα τους αισθανθεί. Θεωρώ ότι στις επόμενες έρευνες όχι μόνο στον Άρη αλλά σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα τα μικρόφωνα θα παίξουν σημαντικό ρόλο» σημειώνει Τσάιντ.

Τα αρχεία με τους ήχους του Άρη βρίσκονται εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Hubble: Ανίχνευσε μόνιμους υδρατμούς στην ατμόσφαιρα του δορυφόρου Ευρώπη του Δία

Παρουσιάστηκε η πρώτη διαστημική μοτοσυκλέτα

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος γιγάντιος εξωπλανήτης που επιβίωσε από τον θάνατο του άστρου του

Τεχνολογία

Το πρώτο ρομπότ με πόδια που γραπώνουν στα δέντρα σαν πουλί

ρομπότ πουλί

Μηχανικοί του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια δημιούργησαν το πρώτο ρομποτικό πόδι που μιμείται εκείνο του πουλιού και έτσι επιτρέπει σε ιπτάμενα ρομπότ και «ντρόουν» (drone) να γραπώνονται και να κουρνιάζουν πάνω σε δέντρα ή άλλες επιφάνειες όπως τα πουλιά.

Εμπνεόμενοι από την ανατομία των ποδιών των γερακιών, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γουίλ Ρόντερικ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ρομποτικής «Science Robotics», ανέπτυξαν τη νέα τεχνολογία «Stereotyped Nature-inspired Aerial Grasper» (SNAG), η οποία προσδίδει αυξημένες δυνατότητες στα ενάερια ρομποτικά συστήματα, έτσι ώστε να μπορούν να προσγειώνονται προσωρινά σε διάφορες επιφάνειες στη διάρκεια της πτήσης τους κι έτσι να εξοικονομούν ενέργεια.

Κάθε ρομποτικό πόδι μπορεί να κλείσει αστραπιαία σε 20 χιλιοστά του δευτερολέπτου π.χ. γύρω από ένα κλαδί και παράλληλα ένας ειδικός αλγόριθμος βοηθά στη σταθεροποίηση του ρομπότ. Οι δοκιμές έδειξαν ότι τα ρομποτικά πόδια σαν του πουλιού επιτρέπουν στα drones να προσγειώνονται και να απογειώνονται χωρίς πρόβλημα από κλαδιά δέντρων ενός δάσους. Αυτό μελλοντικά θα είναι χρήσιμο για τα ρομπότ που θα είναι εφοδιασμένα με αισθητήρες παρακολούθησης των φυσικών οικοσυστημάτων ή θα μεταφέρουν διάφορα αντικείμενα από μια τοποθεσία σε άλλη και θα χρειάζονται ενδιάμεσες στάσεις.

Η ανάπτυξη του νέου συστήματος χρηματοδοτήθηκε και από το Γραφείο Επιστημονικής Έρευνας της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, που προφανώς διαβλέπει και στρατιωτικές εφαρμογές στη νέα τεχνολογία. Πέραν αυτών, μπορεί να αξιοποιηθεί σε γενικότερες αποστολές έρευνας και διάσωσης, για την επιτήρηση πυρκαγιών κ.α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λέμε περισσότερα ψέματα όταν χρησιμοποιούμε τα social media και τις νέες τεχνολογίες;

Επιστήμη - Έρευνα: Όσοι πιστεύουν στην αστρολογία είναι πιο ναρκισσιστές και λιγότερο έξυπνοι

Viber: Η κοινότητα της ελληνικής κυβέρνησης, η πιο πολυπληθής μέσα στην εφαρμογή

ESPA BANNER