Τεχνολογία

Pepper: Το πρώτο ρομπότ που μιλάει στον εαυτό του φωναχτά!

ρομπότ pepper

Ιταλοί ερευνητές δημιούργησαν το πρώτο ρομπότ στον κόσμο που μιλάει φωναχτά στον εαυτό του και, μέσα από αυτόν τον «διάλογο», βελτιώνεται στις αλληλεπιδράσεις του με τους ανθρώπους και γίνεται πιο διαφανής η σχέση του ρομπότ μαζί τους.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "iScience", προγραμμάτισαν το χαριτωμένο ανθρωποειδές ρομπότ Pepper (που κατασκευάζεται από την ιαπωνική εταιρεία SoftBank Robotics και, μεταξύ άλλων χωρών, χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα) έτσι ώστε να μιλάει φωναχτά στον εαυτό του και οι γύρω του να μπορούν να ακούν τις 'σκέψεις' του και να καταλαβαίνουν καλύτερα τα κίνητρα και τις αποφάσεις του. Μπορεί π.χ. να εξηγεί με αυτό τον τρόπο γιατί δεν μπορεί να πιάσει ένα αντικείμενο, γιατί αδυνατεί να κάνει μια κίνηση που του ζητιέται ή γιατί κάποιο εξάρτημα του δεν δουλεύει σωστά.

Για παράδειγμα, ζητήθηκε από το ρομπότ να βοηθήσει έναν άνθρωπο να στρώσει ένα τραπέζι για ένα επίσημο δείπνο, τηρώντας όλους τους τύπους. Όμως όταν κάποια στιγμή ο άνθρωπος σκοπίμως ζήτησε από τον Pepper να τοποθετήσει τη χαρτοπετσέτα σε λάθος σημείο (πάνω και όχι κάτω από το μαχαίρι), το ρομπότ άρχισε να αναλογίζεται φωναχτά τι πρέπει να κάνει. Στην αρχή σκέφτηκε ότι ο άνθρωπος πρέπει να βρίσκεται σε σύγχυση για να ζητάει κάτι αντίθετο στους κανόνες της εθιμοτυπίας. Μετά αναρωτήθηκε αν πρέπει να υπακούσει στο ανθρώπινο αίτημα και -όταν ο άνθρωπος του το επιβεβαίωσε- κατέληξε με τη διαπίστωση: «Αυτή η κατάσταση με αναστατώνει. Ποτέ δεν θα παραβίαζα τους κανόνες, αλλά δεν μπορώ να τον αναστατώσω, οπότε θα κάνω αυτό που εκείνος θέλει». Κι έτσι έβαλε τη χαρτοπετσέτα στη λάθος θέση.

«Αν μπορείς να ακούς τι σκέφτονται τα ρομπότ, τότε θα γίνουν πιο αξιόπιστα. Τα ρομπότ θα γίνουν πιο καταληπτά στους ανθρώπους και δεν θα χρειάζεται κανείς κατ' ανάγκη έναν τεχνικό ή μηχανικό», δήλωσε ο ερευνητής Αντόνιο Τσέλα, καθηγητής ρομποτικής του Πανεπιστημίου του Παλέρμο.

Ο εσωτερικός μονόλογος είναι συχνός στους ανθρώπους και τους βοηθά συχνά να ξεκαθαρίζουν διάφορα διλήμματα και να παίρνουν καλύτερες αποφάσεις. Η ίδια λογική ισχύει και στην περίπτωση του ρομπότ, όπως έδειξαν και τα σχετικά πειράματα. Ο Pepper, χάρη στην κουβέντα με τον εαυτό του, φάνηκε πιο ικανός να πραγματοποιεί σωστά τα καθήκοντα του και να συνεργάζεται με τους ανθρώπους.

Από την άλλη, λόγω του μονολόγου του, το ρομπότ μερικές φορές χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει μια δουλειά. Και βέβαια ο διάλογος του ρομπότ με τον εαυτό του περιορίζεται από τις γνώσεις με τις οποίες το έχουν τροφοδοτήσει οι άνθρωποι. Πάντως, όπως είπε ο Τσέλα, «ίσως μια μέρα θα υπάρξει ένα ρομπότ που θα γεννά αυθόρμητα ένα δικό του μονόλογο».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: "Τσουνάμι λουκέτων" σε σχολεία λόγω κρουσμάτων

Κρήτη: Πήγε για ψαροντούφεκο και τον βρήκε ο θάνατος - Θλίψη για τον Χάρη

Κρήτη - τροχαίο δυστύχημα: Η έκκληση του πατέρα για αυτόπτες μάρτυρες

 

Τεχνολογία

TikTok: Η εφαρμογή επενδύει στους γονείς

Tik Tok

Με περίπου 700 εκατομμύρια χρήστες σε όλον τον κόσμο, το TikTok ζει τις δικές του στιγμές δόξας. Οι λογαριασμοί έχουν δημιουργηθεί στην πλειοψηφία τους από άτομα νεαρής ηλικίας που διασκεδάζουν δημιουργώντας και κοινοποιώντας μικρά βίντεο.

Παρά την δημοφιλία της η εφαρμογή δεν επαναπαύεται. Με μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές επιδιώκει να διευρύνει το κοινό της. Συγκεκριμένα, το TikTok ανανέωσε το Safety Center του και δημοσίευσε το Guardian’s Guide. Εξήγησε δηλαδή πώς λειτουργεί η εφαρμογή και τί είναι, σε αυτούς που δεν τη γνωρίζουν καλά.

Στόχος του είναι οι γονείς και οι κηδεμόνες, καθώς κάνει λόγο για εργαλεία όπως το Family Pairing, που δίνει τον έλεγχο του λογαριασμού του παιδιού στο γονέα. Έτσι, οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν και να περιορίσουν τα μηνύματα των παιδιών τους αλλά και να περιορίσουν τον χρόνο που γίνεται χρήση της εφαρμογής.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το TikTok: «Kαταλαβαίνουμε πως κάθε έφηβος και κάθε οικογένεια είναι διαφορετικοί, για αυτό προσφέρουμε μία πληθώρα επιλογών και ρυθμίσεων, για να ενθαρρύνουμε τους γονείς και τους κηδεμόνες οι οποίοι ψάχνουν εύκολους τρόπους να μάθουν για τη ζωή του εφήβου online».

Βραζιλία: Γιατρός κρατούσε σακούλες με ανθρώπινο λίπος και χόρευε στο ΤikΤok

ΤikTok: Η νέα τάση στην ψηφιακή πλατφόρμα στέλνει βιβλία στην κορυφή των best sellers

TikTok: 21 από τις πιο επικίνδυνες προκλήσεις που προκάλεσαν ανησυχία σε γονείς και ειδικούς