Τεχνολογία

 Η NASA ετοιμάζει δορυφόρο - επισκευαστή

Restore-L

Οι αποστολές της NASA, αλλά και των υπολοίπων υπηρεσιών διαστήματος, έχουν πολύ μεγάλο ποσοστό αποτυχίας. Πολλές έχουν εκτοξευτεί, λίγες έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν αποτελεσματικά τον αρχικό τους στόχο.

Για αυτό το λόγο η NASA ανακοίνωσε το νέο της πλάνο, έναν διαστημικό επιδιορθωτή και ανεφοδιαστή. Μέχρι σήμερα, όταν ένας δορυφόρος ξέμενε από καύσιμα ή ακόμα χειρότερα όταν δεν κατάφερνε να αναπτύξει τα ηλιακά του πάνελ, τότε αχρηστευόταν. Πλέον, η NASA θα έχει την δυνατότητα να επαναφέρει όσα από τα μηχανήματα της «κοιμήθηκαν».

Σε μια κίνηση που φανερώνει την αυξημένη... δραστηριότητα που έχει πλέον ο άνθρωπος εκτός των συνόρων της Γης, ο δορυφόρος Restore-L υπολογίζεται πως θα εκτοξευτεί μέχρι το 2020. Κατασκευασμένος από την εταιρία Space Systems Loral που εδρεύει στην Καλιφόρνια, ο δορυφόρος θα λειτουργεί σαν διαστημικός επισκευαστής, έχοντας αυτόνομη πλοήγηση, επιδέξιους ρομποτικούς βραχίονες, εργαλειοθήκη αλλά και καύσιμα για να τροφοδοτεί τα μηχανήματα που έχουν ξεμείνει.

Πρώτος στόχος του Restore-L θα είναι να ανεφοδιάσει τον δορυφόρο Landsat-7, ο οποίος παρέχει δορυφορικές εικόνες στην Γεωλογική Υπηρεσία των Η.Π.Α. Σύμφωνα με τους ειδικούς της NASA, το νέο αυτό πλάνο, που θα κοστίσει περίπου 127 εκατομμύρια δολάρια, θα ανοίξει τον δρόμο για την κατασκευή διαστημικών κέντρων ανεφοδιασμού και κέντρων παραγωγής.
Οταν αυτό συμβεί, τότε θα λυθεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιστήμονες, σχεδιάζοντας μακρινά και μακροχρόνια ταξίδια στο διάστημα. Για παράδειγμα, αν ένα διαστημόπλοιο πάει στον Αρη, με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να ξαναγυρίσει, αφού δεν θα έχει καύσιμα για εκτόξευση.

Αν όμως δημιουργηθεί διαστημικός σταθμός ανεφοδιασμού τότε το πρόβλημα θα λυθεί, αφού τα ταξίδια θα γίνονται με... ανταπόκριση. Μέχρι τότε ωστόσο, χρειάζεται ακόμα πολύς χρόνος και πολλοί πόροι.
 

Τεχνολογία

Social media: Νέα αύξηση σε δολοφονίες, επιθέσεις και συλλήψεις σε χρήστες λόγω αναρτήσεων τους

social media

Ο αριθμός των χωρών όπου χρήστες του διαδικτύου και των social media συνελήφθησαν ή υπέστησαν κακομεταχείριση λόγω των αναρτήσεών τους έφτασε σε νέο ρεκόρ το διάστημα από τον Ιούνιο του 2020 ως τον Μάιο του 2021, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Freedom House.

Τα πιο χαρακτηριστικά περιστατικά της περιόδου αυτής είναι η διακοπή του διαδικτύου στη Μιανμάρ και τη Λευκορωσία, ωστόσο τα δικαιώματα των χρηστών του διαδικτύου περιορίστηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο για ενδέκατη συνεχή χρονιά, υπογράμμισε η ΜΚΟ.

Στην έκθεσή του το Freedom House αποτιμά την ελευθερία που χαίρουν οι χρήστες του διαδικτύου σε διάφορες χώρες, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς στην πρόσβαση στο ίντερνετ ή την παρουσία φιλοκυβερνητικών «τρολ» που προσπαθούν να χειραγωγήσουν τις διαδικτυακές συζητήσεις.

Σωματικές επιθέσεις σε χρήστες σε 41 χώρες

«Αυτή τη χρονιά οι χρήστες του διαδικτύου σε 41 χώρες υπέστησαν σωματικές επιθέσεις σε αντίποινα για τη διαδικτυακή τους δραστηριότητα», τονίζει η έκθεση, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τον πιο υψηλό αριθμό από τότε που διατηρεί στοιχεία.

Μεταξύ των παραδειγμάτων που αναφέρει το Freedom House είναι ένας φοιτητής στο Μπανγκλαντές που χρειάστηκε να νοσηλευθεί αφού ξυλοκοπήθηκε επειδή ήταν ύποπτος «για αντικυβερνητική δραστηριότητα» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Άλλο ένα περιστατικό που αναφέρεται είναι αυτό ενός Μεξικανού δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε επειδή ανήρτησε στο Facebook βίντεο στο οποίο κατηγορούσε μια συμμορία για φόνους.

Οι συντάκτες της έρευνας επισημαίνουν ότι στις 56 από τις 70 χώρες που εξετάστηκαν πολίτες συνελήφθησαν ή καταδικάστηκαν για τις δραστηριότητές τους στο διαδίκτυο, ποσοστό ρεκόρ 80%.

Η στρατιωτική χούντα που κατέλαβε την εξουσία την 1η Φεβρουαρίου στη Μιανμάρ επικρίνεται έντονα επειδή διέκοψε την πρόσβαση στο διαδίκτυο, μπλόκαρε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανάγκασε τεχνολογικές εταιρείες να της παραδώσουν προσωπικά δεδομένα χρηστών.

Διακοπές στο διαδίκτυο υπήρξαν και πριν τις εκλογές στην Ουγκάντα τον Ιανουάριο και μετά τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία τον Αύγουστο του 2020.

Συνολικά μέσα σε διάστημα ενός έτους 20 χώρες μπλόκαραν κατά διαστήματα την πρόσβαση στο διαδίκτυο για τους πολίτες.

Οι χώρες με μεγαλύτερη ελευθερία στο διαδίκτυο

Η Ισλανδία βρίσκεται πρώτη στον κατάλογο με τις χώρες με τη μεγαλύτερη ελευθερία στο διαδίκτυο, μπροστά από την Εσθονία και την Κόστα Ρίκα, καθώς έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που κατέστησε την πρόσβαση στο διαδίκτυο θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών της.

Αντίθετα η Κίνα θεωρείται η χώρα που σέβεται λιγότερο την ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο και αυτή που καταστέλλει περισσότερο τους αντιφρονούντες χρήστες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι συντάκτες της έκθεσης κατηγορούν κυβερνήσεις ότι εκμεταλλεύονται τους κανονισμούς των τεχνολογικών επιχειρήσεων για να δικαιολογήσουν τη λήψη κατασταλτικών μέτρων.

Παράλληλα επικρίνουν χώρες όπως η Ινδία και η Τουρκία για τη νομοθεσία τους που αναγκάζει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αποσύρουν οποιοδήποτε περιεχόμενο θεωρείται προσβλητικό ή ενδέχεται να πλήττει τη δημόσια τάξη.

Εξάλλου σε πολλές χώρες καταρτίζονται νομοθεσίες κατά των μονοπωλίων με στόχο να περιοριστεί η επιρροή των τεχνολογικών γιγάντων όπως η Google, η Apple και το Facebook, μια προσπάθεια την οποία το Freedom House θεωρεί δικαιολογημένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαδίκτυο: Έκρηξη της χρήσης εν μέσω πανδημίας

Social media: Εθισμένοι οι Έλληνες

Microsoft: Καταργεί τους κωδικούς πρόσβασης σε όλους τους χρήστες των windows

ESPA BANNER