Skip to main content
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Εκτιξεύθηκαν ακόμη δύο ευρωπαϊκοί δορυφόροι Galileo

Image
πυραυλοι
 clock 07:42 | 07/12/2021
writer icon newsroom ekriti.gr

Δύο νέοι ευρωπαϊκοί δορυφόροι Galileo εκτοξεύτηκαν με επιτυχία το Σάββατο από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, με πύραυλο «Σογιούζ» για λογαριασμό της Arianespace.

Ετσι, ο συνολικός αριθμός των ευρωπαϊκών δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά ανέβηκε στους 28. Συν τοις άλλοις, ήταν η 11η εκτόξευση δορυφόρων Galileo κατά την τελευταία δεκαετία.

Πέντε χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του συστήματος Galileo, του πιο ακριβούς συστήματος πλοήγησης στον κόσμο, τα σήματά του χρησιμοποιούνται πλέον από περισσότερες από 2,3 δισ. συσκευές παγκοσμίως, από έξυπνα τηλέφωνα έως ηχητικούς σηματοδότες έκτακτης ανάγκης.

Αναμένεται η εκτόξευση άλλων 10 Galileo τα επόμενα τρία χρόνια

Οι βάρους 715 κιλών δορυφόροι τέθηκαν σε αρχική τροχιά σε ύψος 23.525 χιλιομέτρων και τις επόμενες εβδομάδες, μετά από τις κατάλληλες «μανούβρες», θα βρεθούν στην τελική λειτουργική τροχιά τους σε ύψος 23.222 χλμ. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έχει αναλάβει τον σχεδιασμό, τις δοκιμές και την ανάπτυξη του συστήματος Galileo, με χρηματοδότηση από την ΕΕ. Αναμένεται άλλοι δέκα δορυφόροι Galileo πρώτης γενιάς να εκτοξευθούν τα επόμενα τρία χρόνια. Ήδη έξι από αυτούς βρίσκονται σε φάση δοκιμών ή έτοιμοι να μεταφερθούν στη Νότια Αμερική για εκτόξευση
Θα ακολουθήσει η επόμενη γενιά πιο εξελιγμένων δορυφόρων, γνωστή ως «Galileo Second Generation» ή G2G. Η ESA ήδη αναπτύσσει αυτούς τους δορυφόρους δεύτερης γενιάς σε συνεργασία με ευρωπαϊκές εταιρείες που απαρτίζουν δύο ξεχωριστές κοινοπραξίες για λόγους ανταγωνιστικότητας. Η πρώτη εκτόξευση των πιο εξελιγμένων Galileo προγραμματίζεται για το 2024.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν δήλωσε ότι «από το 2016, η Ανοικτή Υπηρεσία Galileo παρέχει εξαιρετική ακρίβεια εντοπισμού θέσης, την οποία πλέον χρησιμοποιούν πάνω από πάνω από δύο δισ. χρήστες παγκοσμίως. Το Galileo περιλαμβάνει επίσης μια υπηρεσία έρευνας και διάσωσης, η οποία μειώνει σημαντικά τον χρόνο εντοπισμού των ατόμων σε κίνδυνο, και για πρώτη φορά παρέχει υπηρεσία ζεύξης επιστροφής, η οποία ενημερώνει τα άτομα σε κίνδυνο ότι το αίτημά τους για βοήθεια έχει ληφθεί. Με την εκτόξευση αυτή ενισχύεται το υφιστάμενο δίκτυο δορυφόρων και εδραιώνεται η ισχυρή θέση της Ευρώπης στον τομέα των δορυφόρων και των υπηρεσιών παγκόσμιας πλοήγησης».

Το Galileo, μία από τις κύριες συνιστώσες του ευρωπαϊκού διαστημικού προγράμματος, παρέχει δωρεάν προσβάσιμα δορυφορικά δεδομένα που επιτρέπουν τον εντοπισμό θέσης, την πλοήγηση και τον χρονοπροσδιορισμό. Οι υπηρεσίες αυτές βρίσκουν εφαρμογή όχι μόνο στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας και των πλοηγών αυτοκινήτων, αλλά και σε διάφορους άλλους τομείς, όπως ο συγχρονισμός των ενεργειακών δικτύων, οι μεταφορές, η κινητικότητα, οι χρήσεις γης και οι υπηρεσίες εντοπισμού κινδύνου.

Το Galileo συνεχίζει να αναπτύσσει πρωτοποριακές νέες υπηρεσίες και σύντομα θα εγκαινιάσει τα πρώτα ταυτοποιημένα σήματα, καθώς και τα πρώτα σήματα υψηλής ακρίβειας, της τάξης των 20 εκατοστών. Ετοιμάζεται επίσης μια καινοτόμος υπηρεσία προειδοποίησης έκτακτης ανάγκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Hubble προσφέρει το καλύτερο πορτρέτο του νεφελώματος της Γαρίδας

Τεχνητή νοημοσύνη της Google λύνει μαθηματικούς γρίφους

Το πρώτο ρομπότ με πόδια που γραπώνουν στα δέντρα σαν πουλί

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis