Skip to main content
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Google τιμά με doodle τη σπουδαία Γαλλίδα φωτογράφο Claude Cahun

Image
Claude Cahun doodle
 clock 14:03 | 25/10/2021
writer icon newsroom ekriti.gr

Στα 127α γενέθλια της Γαλλίδας φωτογράφου Claude Cahun είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google.

Η Cahun γνωστή για τις αυτοπροσωπογραφίες της οι οποίες αμφισβήτησαν τα πρότυπα φύλου και σεξουαλικότητας στις αρχές του 20ου αιώνα, γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου του 1894 στη Γαλλία και το όνομά της ήταν Lucy Renee Mathilde Schwob.

Το 1919 ξύρισε το κεφάλι της και άλλαξε το όνομά της σε Claude Cahun, ένα όνομα ουδέτερο, σε ένδειξη αμφισβήτησης της κοινωνικής σύμβασης της εποχής.

Η Claude δημιουργεί μια περσόνα, μέσω της οποίας διατυπώνει τις παραλλαγές πάνω στο φύλο: θηλυκό, αρσενικό, ανδρόγυνο. Η προσωπική σεξουαλική της αμφισημία καλλιεργείται συνειδητά και θέτει υπό αμφισβήτηση καθιερωμένες νόρμες και συμβάσεις.

Με τη θετή αδερφή της Marcel Moore έζησαν ως ζευγάρι στο Παρίσι και δημιούργησαν μαζί. Οι δυο τους έφτιαξαν υπερρεαλιστικά φωτομοντάζ με κεντρικό μοτίβο τα χέρια, για να μιλήσουν για την ταυτότητα φύλου στη Γαλλία του ’30.

Το πορτρέτο της με την Marcel Moore, το 1921 θα μπορούσε να διαβαστεί ως μια αλληγορία της σχέσης τους, μια σχέση με βαθιά εγγύτητα και κατανόηση μεταξύ δύο ισχυρών προσωπικοτήτων.

 

 

Η Cahun ήταν γόνος εύπορης εβραϊκής οικογένειας και γεννήθηκε στην πόλη Ναντ. Τη μεγάλωσε η γιαγιά της μια και η μητέρα της το μεγαλύτερο διάστημα νοσηλευόταν σε ψυχιατρική κλινική. Σπούδασε φιλολογία και φιλοσοφία αργότερα στο Παρίσι, ενώ η φωτογραφία γι’ αυτήν ήταν περισσότερο μια προσωπική υπόθεση. Κινήθηκε στον κύκλο των σουρεαλιστών στη γαλλική πρωτεύουσα και κατάφερε να κερδίσει την εκτίμηση ακόμα και του André Breton, ο οποίος δεν έτρεφε και μεγάλη εκτίμηση στις γυναίκες καλλιτέχνες.

Στις φωτογραφίες της η Claude Cahun ασχολήθηκε πολύ, σχεδόν με εμμονή, με το θέμα του ανδρόγυνου. Οι δημιουργίες της θεωρούνται πρωτοποριακές για τη γυναικεία ταυτότητα και έχουν μια ιδιαίτερη σημασία, μια και την εποχή εκείνη η φωτογραφία δεν είχε καλλιτεχνική αξία.

πηγή: protothema.gr, kathimerini.gr, newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακαλύφθηκε και φωτογραφήθηκε ένας από τους πιο «βρεφικούς» εξωπλανήτες​

Κρυολόγημα: Η κίνηση-κλειδί για να το κρατήσουμε μακριά​

1912: Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης - Η είσοδος του ελληνικού στρατού στην συμπρωτεύουσα​

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis