Τεχνολογία

Υγεία

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης κάνει διαγνώσεις φυματίωσης

φυματίωση

Επιστήμονες στις ΗΠΑ εκπαίδευσαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης να μελετά ακτινογραφίες-Χ και να κάνει διαγνώσεις φυματίωσης. Το σύστημα αναμένεται να βοηθήσει μελλοντικά τους γιατρούς απομονωμένων περιοχών και των αναπτυσσόμενων χωρών, που δεν έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένους ακτινολόγους.
Η φυματίωση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι μία από τις δέκα κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Το 2016 περίπου 10,4 εκατομμύρια άνθρωποι αρρώστησαν από αυτήν και 1,8 εκατομμύρια πέθαναν.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Πάρας Λακχανί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Τόμας Τζέφερσον της Φιλαδέλφεια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Radiology" της Ακτινολογικής Εταιρείας της Β.Αμερικής, εκπαίδευσαν δύο διαφορετικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης (AlexNet και GoogleNet), τα οποία τροφοδότησαν με ακτινογραφίες ασθενών τόσο θετικές όσο και αρνητικές για φυματίωση.
Τα εν λόγω συστήματα διαθέτουν την ικανότητα της «βαθιάς μάθησης», μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές να μαθαίνουν από την μελέτη των δεδομένων και να βελτιώνονται. Αυτό ισχύει ιδίως για τα νευρωνικά συστήματα, που μιμούνται τη δομή του ανθρωπίνου εγκεφάλου.
Τα δύο μοντέλα AlexNet και GoogleNet διαφώνησαν σε περίπου 12% των ακτινογραφιών που κλήθηκαν να διαγνώσουν. Τελικά, οι ερευνητές συνδύασαν τα δύο μοντέλα, πετυχαίνοντας ακρίβεια 96% στη διάγνωση της φυματίωσης. Όταν το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης συνδυάσθηκε με την εμπειρία ενός πραγματικού ακτινολόγου, το ποσοστό ακρίβειας έφθασε το 99%.
Στο παρελθόν άλλα συστήματα μηχανικής (αλλά όχι βαθιάς) μάθησης είχαν ποσοστό επιτυχίας της τάξης του 80%. Οι ερευνητές σκοπεύουν να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο το σύστημά τους.
«Υπάρχει πλέον τρομερό ενδιαφέρον για την τεχνητή νοημοσύνη εντός και εκτός του πεδίου της ιατρικής. Η σχετικά υψηλή διαγνωστική ακρίβεια των συστημάτων βαθιάς μάθησης είναι συναρπαστική», δήλωσε ο Λακχαμί. «Στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε ένα τέτοιο διαγνωστικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης στον πραγματικό κόσμο, καθώς πιστεύουμε ότι μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της φυματίωσης», πρόσθεσε.

Υγεία

Χοληστερόλη: Τα επικίνδυνα πλαστικά που την ανεβάζουν

πλαστικα στη θαλασσα

Τα μέχρι σήμερα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι η έκθεση σε χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή πλαστικών προϊόντων π.χ. για να είναι πιο μαλακά, εύκαμπτα ή ανθεκτικά, όπως η δισφαινολη Α και οι φθαλικές ενώσεις, που χρησιμοποιούνται συχνά ως πλαστικοποιητές, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων. Προς το παρόν όμως δεν έχει διευρευνηθεί ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο οι εν λόγω χημικές ουσίες μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας.

Το μυστήριο ίσως μπορεί να λυθεί χάρη σε έρευνα σε πειραματόζωα που πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και δημοσιεύθηκε στο Enviromental Health Percpectives.

Στην έρευνά τους οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι φθαλικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται για να κάνουν πιο ανθεκτικά τα πλαστικά οδήγησαν σε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης πλάσματος.

«Βρήκαμε ότι ο φθαλικός δι-κυκλοεξυλ εστέρας (dicyclohexyl phthalate ή DCHP) προσδένεται με τον υποδοχέα pregnane X (PXR)» δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Changcheng Zhou, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιτημίου της Καλιφόρνια. Σύμφωνα με τον καθηγητή Zhou ο φθαλικός εστέρας DCHP ενεργοποιεί τον υποδοχέα PXR στο έντερο προκαλώντας την έκφραση κομβικών πρωτεινών που απαιτούνται για την απορρόφηση και τη μεταφορά της χοληστερόλης. «Τα πειράματά μας δείχνουν ότι η DCHP προκαλεί υψηλή χοληστερόλη στοχεύοντας την εντερική σηματοδότηση του PXR».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Zhou η έρευνα αυτή είναι η πρώτη που δείχνει την επίδραση της έκθεσης στο DCHP στην αύξηση της χοληστερόλης και στην πρόκληση καρδιαγγειακής νόσου σε ζωικά μοντέλα.  «Η έρευνά μας παρέχει μια νέα προσέγγιση για τον τρόπο που οι χημικές ουσίες των πλαστικών επιδρούν στην υψηλή χοληστερόλη και στον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων» δήλωσε ο καθηγητής Zhou.

Η ομάδα του Zhou διαπίστωσε επίσης ότι τα ποντίκια που εκτέθηκαν σε DCHP είχαν στα έντερά τους υψηλότερα επίπεδα κεραμιδίων εξαρτόμενων από το PXR  (τα κεραμίδια είναι μια κατηγορία λιπωδών μορίων που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου).

Σύμφωνα με τους ερευνητές πρόκειται για μια παρατήρηση που καταδεικνύει τον δυνητικά σημαντικό ρόλο του PXR στις επιβλαβείς επιπτώσεις των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στα πλαστικά, στην καρδιαγγειακή υγεία των ανθρώπων.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός - Μετάλλαξη Όμικρον: Η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ για το κρούσμα στα Χανιά

Σεισμός - Αρκαλοχώρι: Καταγγέλουν μειωμένο αριθμό οικίσκων

Κρήτη - meteo.gr: Ελάχιστες οι βροχές τον Νοέμβριο

ESPA BANNER