Υλικά:
1 έτοιμο φύλλο για τάρτα ή σφολιάτα
1 ματσάκι φρέσκο σπανάκι ή 300 γρ. κατεψυγμένο
2 αυγά
3 κ.σ. τυρί κρέμα ή φρέσκια μυζήθρα
½ φλ. τριμμένο τυρί (όπως κεφαλοτύρι, γραβιέρα ή μοτσαρέλα)
Αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Σοτάρετε το σπανάκι (ή μαγειρέψτε το στον ατμό) μέχρι να μαραθεί. Στραγγίστε πολύ καλά και ψιλοκόψτε.
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το σπανάκι με τα αυγά, το τυρί κρέμα, το τριμμένο τυρί και τα καρυκεύματα.
Λαδώστε ένα αντικολλητικό τηγάνι και στρώστε το φύλλο, φροντίζοντας να καλύπτει ελαφρώς τα τοιχώματα.
Ρίξτε το μείγμα και απλώστε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα.
Σκεπάστε και μαγειρέψτε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 8-10 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί η γέμιση και να ροδίσει η βάση.
Αν θέλετε, μπορείτε να την αναποδογυρίσετε σαν ομελέτα για να ροδίσει και από πάνω (με τη βοήθεια ενός πιάτου).
Χρήσιμα tips για τέλειο αποτέλεσμα
Καλά στραγγισμένο σπανάκι: Αποφύγετε τα υγρά -πιέστε καλά με σουρωτήρι ή καθαρή πετσέτα.
Χαμηλή φωτιά: Δίνει χρόνο στη γέμιση να μαγειρευτεί χωρίς να καεί η βάση.
Καπάκι σωστού μεγέθους: Δημιουργεί «εφέ φούρνου» και κρατά τη θερμότητα.
Μην προσθέτετε πολύ υγρά υλικά: Αν χρησιμοποιήσετε ρικότα, επιλέξτε στραγγισμένη. Αν βάλετε κρεμμύδι ή άλλα λαχανικά, μαγειρέψτε τα πρώτα.
Ιδέες για έξτρα γεύση
Αν θέλετε να ανανεώσετε τη γεύση της πίτας σας, μπορείτε να προσθέσετε:
Σοταρισμένο κρεμμύδι ή φρέσκο κρεμμυδάκι
Μανιτάρια σε φέτες
Κυβάκια ζαμπόν ή μπέικον
Μαλακό τυρί (μοτσαρέλα, κασέρι, φέτα)
Βραστό αυγό ψιλοκομμένο
Σπόρους (π.χ. σουσάμι ή λιναρόσπορο) στην επιφάνεια:
Πηγή: bovary.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τι θα φάμε σήμερα; Αρνίσια μπουτάκια στον φούρνο με πατάτες
Τι θα φάμε σήμερα; Σαλάτα με παντζάρια, πορτοκάλι και ξηρούς καρπούς