Κρήτη

Ηράκλειο

Πρεμιέρα για το Φεστιβάλ Γλυπτικής στην άμμο, στην Αμμουδάρα

Αμμος

Το πρώτο στην Ελλάδα φεστιβάλ Γλυπτικής στην άμμο, από καταξιωμένους  γλύπτες, ξεκινά σήμερα στην Αμμουδάρα υπό την αιγίδα του δήμου Μαλεβιζίου. Ο γλύπτης Μανώλης Χαρκούτσης σε συνεργασία με τον πανεπιστημιακό καθηγητή Γλυπτικής από την Ουκρανία Yuriy Mysko και την διεθνώς γνωστή γλύπτρια Lyudmyla Mysko θα φιλοτεχνήσουν γλυπτά από άμμο στη θέση Ξηροπόταμος (ανατολικά της κεραίας της ΕΡΤ) με θέμα τη θάλασσα. Σήμερα, πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ θα ασχοληθούν με τον εγκιβωτισμό της άμμου σε καλούπια. Από τις 2 Αυγούστου και για δέκα ημέρες θα φιλοτεχνούν τα έργα τους δίπλα στη θάλασσα. Οι γλύπτες καλούν μικρούς και μεγάλους να δημιουργήσουν γλυπτά από άμμο στην παραλία. Η είσοδος και η συμμετοχή του κοινού στο φεστιβάλ θα είναι ελεύθερη. 

Το φετινό φεστιβάλ Γλυπτικής στην άμμο έχει πιλοτικό χαρακτήρα, ώστε ο δήμος Μαλεβιζίου σε συνεργασία με τους γλύπτες να αποκτήσει την πρώτη εμπειρία από αυτού του είδους τη διοργάνωση. Στόχος του δήμου Μαλεβιζίου είναι να δημιουργήσει μελλοντικά ένα μεγάλο θεσμό στις παραλίες του. Ο θεσμός του φεστιβάλ Γλυπτικής στην άμμο είναι διεθνώς γνωστός και γίνεται σε πολλά μέρη του κόσμου, κυρίως παραλιακά (SandSculpture Festivals). Είναι η εφήμερη τέχνη, τα εφήμερα γλυπτά, τα οποία στη συνέχεια γίνονται … θύματα του αέρα και των κυμάτων. Ο θεσμός, διεθνώς, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του κόσμου που θέλει να φωτογραφήσει τα έργα από άμμο, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι πειραματίζονται δημιουργώντας γλυπτά κοντά στους καλλιτέχνες.  Άλλωστε τα υλικά που απαιτούνται για τους ερασιτέχνες είναι ελάχιστα και απλά: Άμμος, νερό και μικροεργαλεία της καθημερινότητας όπως μικρές πλαστικές σπάτουλες. Η γλυπτική στην άμμο είναι μια φιλοπεριβαλλοντική διαδικασία, καθώς μόνο από καθαρή άμμο γίνονται γλυπτά. Έτσι το σύνθημα της φετινής διοργάνωσης είναι «καθαρές θάλασσες, καθαρές παραλίες». Η Αμμουδάρα, όπου θα γίνει φέτος το πιλοτικό φεστιβάλ, διαθέτει άφθονη, θαυμάσια άμμο, άλλωστε από αυτήν πήρε το όνομά της. Όλες οι παραλίες της είναι εκπληκτικές, όπως και οι υπόλοιπες του δήμου Μαλεβιζίου και ενδείκνυνται για την παραγωγή τέχνης, τη δημιουργία εικόνων που θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο, προβάλλοντας με πρωτότυπο τρόπο το τουριστικό προϊόν της Κρήτης. O Δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης υποδέχτηκε στο Δημαρχείο Μαλεβιζίου τον γλύπτη Μανώλη Χαρκούτση, τον πανεπιστημιακό καθηγητή Γλυπτικής Yuriy Mysko, την γλύπτρια Lyudmyla Mysko, τον γιό τους, επίσης εικαστικό Emmanouil Mysko και τη δημοσιογράφο Πέλλα Λασιθιωτάκη που συμμετέχει στη διοργάνωση και σε δηλώσεις του τόνισε: «Με χαρά αγκαλιάσαμε και θέσαμε υπό την αιγίδα μας αυτό το πρωτοποριακό για την χώρα μας φεστιβάλ. Ένα φεστιβάλ που θα προβάλει το Μαλεβίζι και την Κρήτη γενικότερα, σε όλο τον κόσμο και που μας δείχνει δρόμους εναλλακτικού τουρισμού, που τόσο επιζητούμε. Είμαι σίγουρος πώς οι συμπολίτες μας θα το αγκαλιάσουν και τους καλώ να παρακολουθήσουν από κοντά την πορεία της δημιουργικής δουλειάς των καλλιτεχνών, που είμαι βέβαιος ότι θα τους εντυπωσιάσει. Τα δείγματα άλλωστε που βλέπουμε και στις φωτογραφίες από το αρχείο τους, μας προδιαθέτουν για το τι πρόκειται να συμβεί. Θα ήθελα και δημόσια να ευχαριστήσω και να συγχαρώ για την προσπάθεια όλους τους καλλιτέχνες, τον κ. Μανώλη Χαρκούτση, τον κ.Yuriy Mysko, την κ. Lyudmyla Mysko, τον κ. Emmanouil Mysko και την δημοσιογράφο κ. Πέλλα Λασιθιωτάκη για την εξαιρετική ευκαιρία που δίνουν στον τόπο μας». 

Κρήτη

Ηράκλειο

Αθλητικά

Δήμος Μαλεβιζίου: Ναι στην διεκδίκηση των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων

δημος μαλεβιζίου

Με ευρεία πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου ενέκρινε τη συμμετοχή του Δήμου στη διεκδίκηση των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων 2023 ή 2025 όπως εισηγήθηκε ο δήμαρχος Μενέλαος Μποκέας.

Η πρόταση του δημάρχου προς το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου προέκυψε έπειτα από επικοινωνία του κ. Μενέλαου Μποκέα με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος και ζήτησε τη στήριξη του δήμου Μαλεβιζίου στην υποψηφιότητα της ΓΓΑ και του δήμου Ηρακλείου για τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες του 2023 ή του 2025. Η εισήγηση του υφυπουργού Αθλητισμού είναι στα όρια του δήμου να φιλοξενηθούν τα αθλήματα που διεξάγονται στην θάλασσα.

Βασικός στόχος των Αγώνων πέρα από την ανάδειξη των αξιών της φιλίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των μεσογειακών χωρών και το σεβασμό της αρχής της ισότητας, είναι η ανάδειξη και η αναβάθμιση του τόπου που τους φιλοξενεί καθώς και η διάδοση των σχετικά νέων αθλημάτων της άμμου και της θάλασσας.

«Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εξωστρέφεια του Μαλεβιζίου και στη διεκδίκηση και διοργάνωση διεθνών αθλητικών διοργανώσεων. Θεωρούμε πως οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες θα αποτελέσουν μία μοναδική ευκαιρία για την προβολή του Μαλεβιζίου, την ανάπτυξη του του αθλητικού τουρισμού και την στήριξη της τοπικής οικονομίας. Μέσα από τη σπουδαία αυτή διοργάνωση θα μπορέσουμε να προωθήσουμε όχι μόνο την τουριστική ζώνη του δήμου μας αλλά την ενδοχώρα δίνοντας στον επισκέπτη αλλά και τον θεατή των αγώνων να ανακαλύψει τις ομορφιές του τόπου μας.» δήλωσε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας με αφορμή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου για τη διεκδίκηση των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων.

Οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες αποτελούν ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός και διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια με τη συμμετοχή αθλητών 26 χωρών μελών της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, που προέρχονται από 3 ηπείρους: Την Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη.

Σε κάθε διοργάνωση διεξάγονται υποχρεωτικά τα εξής 7 αθλήματα: Beach Volleyball, Beach Soccer, Beach Handball, Rowing Beach Sprint, Open Water Swimming, Beach Wrestling, kai Fin Swimming, καθώς και δύο εκ των αθλημάτων: Aquathlon, Beach Tennis, Beach Badminton, Beach Golf, Beach Rugby, Beach Running, Karate Beach Kata, Kite Surfing, Lifesaving, Ocean Canoeing, Paddleboard, Sailing, Sea Water Polo, Sport Fishing, Surfing, Triathle, Water Ski, Aqua Walking. Είναι όλα παράκτια και διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα αθλήματα που διεξάγονται στην άμμο και τα αθλήματα που διεξάγονται στη θάλασσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ηράκλειο θα διεκδικήσει τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες

Δήμος Μαλεβιζίου: Επιθεώρηση εργασιών στο γήπεδο του Φόδελε

Συνάντηση Μποκέα με τον Παραολυμπιονίκη Γιώργο Καπελάκη