Πολιτισμός

Ισραήλ: Στο "φως" οινοποιείο ηλικίας 1.500 ετών (βίντεο)

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

Το οινοποιείο 1.500 ετών που βρέθηκε στο Ισραήλ, ήταν μια επιχείρηση βιομηχανικής κλίμακας που παρήγαγε μισό εκατομμύριο γαλόνια ετησίως, για τους πότες της Μεσογείου.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, έφτιαχνε μερικά από τα καλύτερα κρασιά της Μεσογείου της βυζαντινής εποχής.

Όταν ξεκίνησαν οι ανασκαφές στα περίχωρα του Γιαβνέ, νότια του Τελ Αβίβ, η ομάδα που ανέσκαπτε βρήκε πέντε τεράστια πατητήρια κρασιού που το καθένα κάλυπτε περίπου 2.400 τετραγωνικά πόδια.

Κάθε πατητήρι περιελάμβανε πατώματα, όπου οι εργάτες πατούσαν τα σταφύλια με τα πόδια τους, καθώς και διαμερίσματα για τη ζύμωση του κρασιού και τα δοχεία για τη συλλογή του. Επίσης, στον χώρο, υπήρχαν τέσσερις μεγάλες αποθήκες για την παλαίωση του κρασιού και κλιβάνοι όπου ψήνονταν οι κανάτες κρασιού.

Όλοι έμειναν έκπληκτοι από την ανακάλυψη ενός τόσο εξελιγμένου εργοστασίου,  το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή κρασιού σε εμπορικές ποσότητες, μια διαδικασία που πραγματοποιείτο με το χέρι. Το Γιαβνέ, που ήταν ήταν μια σημαντική πόλη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας όταν χτίστηκε το οινοποιείο, περίπου το 500 μ.Χ., βρισκόταν σε έναν μεγάλο δρόμο, κόμβο για το εμπόριο και κατοικούνταν, κυρίως, από χριστιανούς. Είχε τον δικό της επίσκοπο, αλλά εκεί ζούσαν, επίσης, Εβραίοι και Σαμαρείτες.

 

 

Το κρασί που παρήγαγαν στην περιοχή μέσα και γύρω από το Γιαβνέ ήταν γνωστό ως κρασί της Γάζας ή του Ασκελόν και από τα κοντινά λιμάνια το μετέφεραν σε άλλα μέρη του Μεσογειακού κόσμου, την Αίγυπτο, την Τουρκία, την Ελλάδα, ίσως και τη νότια Ιταλία.

Ήταν ένα ελαφρύ λευκό κρασί, λένε οι αρχαιολόγοι που έχουν βρει πολλά πατητήρια και οινοποιεία στο Ισραήλ,  αλλά αυτό είναι μοναδικό, αφού μιλάμε για ένα σύμπλεγμα πέντε τεράστιων πατητηριών, ιδιαίτερα όμορφων στην αρχιτεκτονική τους.

Τα πατητήρια ήταν καλά σχεδιασμένα, με συμμετρικά χαρακτηριστικά και χτισμένα ως ένα συγκρότημα μέχρι και την τελευταία τους λεπτομέρεια, κάτι που δείχνει ότι σχεδιάστηκαν ως μέρος μιας βιομηχανικής κίνησης.

Η προσπάθεια των αρχαιολόγων είναι να εξάγουν DNA από αρχαία κουκούτσια σταφυλιού ή σπόρους που βρέθηκαν στην περιοχή για να καθορίσουν ποια είδη χρησιμοποιήθηκαν στο οινοποιείο.

Οι αρχαίες πηγές περιγράφουν το κρασί της Γάζας που σερβίρεται στη γιορτή στέψης του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστίνου Β΄ στην Κωνσταντινούπολη ως «λευκό σαν το χιόνι». Οι ερευνητές έχουν, επίσης, βρει μεγάλο αριθμό από κανάτες της περιοχής στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Η ανασκαφή έφερε στο φως και παλαιότερα πατητήρια οίνου που χρονολογούνται γύρω στο 300 π.Χ., καθώς και κλιβάνους που χρησιμοποιούνταν για να κάνουν τα δοχεία να μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς να αλλοιώνεται  το περιεχόμενο, στη μέση εποχή του Χαλκού και σε ποσότητες που υποδηλώνουν βιομηχανική λειτουργία.

Ο χώρος, προφανώς, φιλοξενούσε διάφορες επιχειρήσεις οινοποιών υπό το καθεστώς των Χαναναίων και των Ρωμαίων, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο, στην ακμή του, στη βυζαντινή εποχή. Μετά το σταδιακό εξισλαμισμό του Γιαβνέ, οι επιχειρήσεις οινοποιίας έπεσαν σε αχρηστία μέχρι τον έβδομο αιώνα μ.Χ..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το σαγόνι αποκεφαλισμένου βυζαντινού πολεμιστή (φώτο)

Ιωάννινα: Βρέθηκε προϊστορικό στρώμα κατοίκησης από την Εποχή του Χαλκού

Αιγυπτιακές μούμιες αποκαλύπτουν το πρόσωπό τους, με τη βοήθεια αρχαίου DNA

Πολιτισμός

Σπάνιο ιβηρικό ξίφος 2.000 ετών ανακτήθηκε από την ισπανική αστυνομία

ιβηρικο ξιφος

Ένα σπάνιο ξίφος, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά περισσότερα από 2.000 χρόνια πριν από κάποιον πολεμιστή κάπου στην Ιβηρική χερσόνησο, ανακτήθηκε από την ισπανική αστυνομία, η οποία το εντόπισε προτού αυτό πουληθεί στο διαδίκτυο.

Η προρωμαϊκή falcata, ένα δίκοπο, καμπυλωτό ξίφος που χρησιμοποιούσαν οι Ίβηρες μεταξύ του 5ου και 1ου αιώνα π.Χ., κατασχέθηκε μαζί με άλλα 202 αρχαιολογικά ευρήματα από έναν «γνωστό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης», όπως αναφέρει η Policía Nacional.

Το ξίφος, το οποίο χρονολογείται μεταξύ 3ου και 1ου αιώνα π.Χ., είναι ιδιαίτερα περιζήτητο λόγω της αρχικής κατάστασης της λεπίδας του. Καθώς οι falcatas ήταν προσωπικά όπλα, συνήθως θάβονταν μαζί με τους ιδιοκτήτες τους, με τις λεπίδες τους σκόπιμα λυγισμένες για να αποτρέψουν τυμβωρύχους. Αυτό, όμως, που εντόπισε η ισπανική αστυνομία έχει μια άθικτη λεπίδα.

Η αστυνομία είπε ότι η άθικτη λεπίδα της falcata «αύξησε σημαντικά την αξία της, καθώς είναι πολύ σπάνιο να βρεθούν άλλες σε αυτή την κατάσταση». Οι αξιωματικοί ανακάλυψαν, επίσης, πολλά άλλα αρχαιολογικά κομμάτια, συμπεριλαμβανομένων κεφαλών βελών, κοσμημάτων και κεραμικών θραυσμάτων.

 

 

Η έρευνα ξεκίνησε αφού οι αστυνομικοί ανακάλυψαν ότι ένας χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είχε κάνει δημοσίευση σε γνωστό ιστότοπο σχετικά με μια ιβηρική falcata, με λαβή το κεφάλι ενός πουλιού, που είχε λεηλατηθεί, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση της αστυνομίας.

Το ξίφος και τα άλλα αντικείμενα κατασχέθηκαν ενώ ο άνδρας συνελήφθη ως ύποπτος για υπεξαίρεση και αδίκημα της αρχαιοκαπηλίας.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ισπανίας, οι falcatas, που μπορούσαν να κόψουν αλλά και να μαχαιρώσουν, ήταν πολύπλοκα, αποτελεσματικά και λειτουργικά όπλα που συχνά ήταν εμποτισμένα με μια συμβολική αξία που σχετίζεται με τον πλούτο και την κοινωνική θέση των ιδιοκτητών τους. Πρόγονός τους θεωρείται η αρχαία ελληνική κοπίς ή κοπίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μούμια 800 ετών (βίντεο)

Στο φως ψηφιδωτό με σκηνή από την Ιλιάδα του Ομήρου

Μικροσκοπικό χρυσό βιβλίο που βρέθηκε σε χωράφι συνδέεται με τον Ριχάρδο Γ΄

ESPA BANNER