Πολιτισμός

Σμαραγδής στο ekriti.gr: Δάκρυα και υπερηφάνεια για την ταινία «Καζαντζάκης»

σμαραγδής καζαντζάκης

«Είναι ότι καλύτερο έχω δει ποτέ στη ζωή μου για την πνευματικότητα του ελληνικού φωτός», είπε με δάκρυα στα μάτια στον Γιάννη Σμαραγδή ένας από τους χιλιάδες ομογενείς που παρακολούθησαν συγκλονισμένοι την ταινία «Καζαντζάκης» στην Αμερική, η οποία σαρώνει τα βραβεία και τις κριτικές.

Το ekriti.gr επικοινώνησε με τον σκηνοθέτη που κατάφερε να μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη τη ζωή και το έργο του Οικουμενικού Νίκου Καζαντζάκη, με την ταινία να θριαμβεύει στο 51ο Διεθνές Διαγωνιστικό Φεστιβάλ του Houston των ΗΠΑ, κερδίζοντας τέσσερα βραβεία και 2 υποψηφιότητες! «Δόξα το Θεό, όπου παίζεται η ταινία δεν υπάρχει κενή θέση, ο κόσμος μένει έξω από την αίθουσα και όσοι την βλέπουν βγαίνουν με δάκρυα ανακούφισης και υπερηφάνειας. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό με καμία ταινία, είναι μοναδικές οι στιγμές», μας είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Σμαραγδής.

σμαραγδης καζαντζακης.jpg

σμαραγδης καζαντζακης.jpg, by lamprakis

Η ταινία κατέκτησε τις καρδιές της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ, της Επιτροπής των Κριτικών κινηματογράφου καθώς τις καρδιές των απλών θεατών. Επίσης, τιμήθηκε με το μεγάλο βραβείο Καλύτερης Ταινίας και τρία ακόμη μεγάλα βραβεία, αυτό της μουσικής για τον Μίνω Μάτσα, φωτογραφίας για τον Αρι Σταύρου καθώς και το βραβείο καλύτερου ηθοποιού στον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο για την ερμηνεία του στον ρόλο του Νίκου Καζαντζάκη.

Το βραβείο ερμηνείας στον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο αποκτά ιδιαίτερη σημασία διότι του αποδόθηκε από την Κριτική επιτροπή των κριτικών κινηματογράφου με πρόεδρο τον Nick Nicholson Κριτικό κινηματογράφου στο CNN.

σμαραγδής καζαντζάκης

σμαραγδής καζαντζάκης, by mpeka

Επίσης, η ταινία εκτός των τεσσάρων βραβείων, διακρίθηκε και με τις υποψηφιότητες στην τελική πεντάδα του γυναικείου ρόλου η Μαρίνα Καλογήρου για το ρόλο της Ελένης Καζαντζάκη καθώς και στην τελική πεντάδα του Β’ Ανδρικού ρόλου ο Θοδωρής Αθερίδης για την ερμηνεία του στον ρόλο του Ζορμπά. ‘Όλες αυτές οι μεγάλες διακρίσεις της ταινίας, ανάμεσα σε εκατοντάδες ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο, την Αμερική, την Κίνα, την Ευρώπη, την Αφρική καθώς και την αγάπη των θεατών, την ανέδειξαν ως την ταινία γεγονός στο 51 Διεθνές Διαγωνιστικό Φεστιβάλ του Ηοuston.

«Όταν καταπιάνεται κανείς με έναν συγγραφέα αυτού του μεγέθους, θα πρέπει το κινηματογραφικό έργο να ανταποκρίνεται στο ύψος και στα νοήματα που εκπέμπει αυτός ο γίγαντας. Για να έχεις πιθανότητες επιτυχίας, θα πρέπει να τον αγαπήσεις βαθιά, ώστε στο τέλος να μην φαίνεται αν εσύ έκανες αυτή την ταινία, ή αν την έκανε ο ίδιος ο Καζαντζάκης. Πραγματικά ο κόσμος και στο εξωτερικό έχει αγαπήσει την ταινία, η αποδοχή είναι τεράστια και γι αυτό όπου προβάλλεται ζούμε κάτι πραγματικά πολύ όμορφο», τόνισε ο κ. Σμαραγδής στο ekriti.gr

Γιώργος Λαμπράκης

Gossip - LifeStyle

Γνωστή ηθοποιός απέρριψε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία “Ευτυχία”;

Η ταινία Ευτυχία

Η ταινία "Ευτυχία" αγαπήθηκε από το τηλεοπτικό κοινό. Η Νένα Μεντή στον Real FM  αποκάλυψε γιατί απέρριψε να ενσαρκώσει την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου στην ομώνυμη ταινία.

«Κατ’ αρχήν μου προτάθηκε εμένα ο ρόλος της “Ευτυχίας”. Δεν μου άρεσε το σενάριο, δεν συμφωνούσα. Επίσης, αν έκανα την “Ευτυχία” στο σινεμά ή όπου αλλού, θα την έκανα με τον Πέτρο Ζούλια, δεν θα την έκανα μόνη μου, μ’ έναν άλλο σκηνοθέτη, μ’ έναν άλλο συγγραφέα. Κατάλαβες; Για λόγους, κατ’ αρχήν, συναισθηματικούς. Και μετά επαγγελματικούς και συναδελφικούς. Όταν είδα, βέβαια, την ταινία, που δεν θέλω να τη σχολιάσω, καθόλου, γιατί μπορεί να φανεί από κάποιους που δεν με ξέρουν ότι μπορεί να έχω έναν ανταγωνισμό, είπα… Παναγία μου, πώς με φώτισες; Ναι, ναι, χωρίς να είναι κακή, πρόσεξε, ε; Δεν λέω αυτό επ’ ουδενί. Όχι, αλλά δεν είναι αυτό που θέλαμε εμείς με τον Πέτρο να βγάλουμε. Είναι άλλο το ζητούμενο. Δεν σημαίνει ότι είναι κακό εκείνο, καθόλου. Και ειδικά στην παραγωγή και στη σκηνοθεσία ήταν πολύ καλό. Αλλά, φυσικά, για να μην είμαι και τόσο μετριόφρων, η “Ευτυχία” η ταινία έσκισε, επειδή υπήρχε η “Ευτυχία” η παράσταση», είπε η αγαπημένη ηθοποιός.

Διαβάστε επίσης Γιώργος Λιανός: Θα γίνει για τέταρτη φορά μπαμπάς