Πολιτισμός

Ντοκιμαντέρ: Εκτελέσεις εθνομαρτύρων στα Σκούρβουλα

Η Ειρήνη Σταματάκη με τη φωτογραφία των γονιών της, Μανόλη και Αγάπης, που έφυγαν αντάμα στον θάνατο

 

Δύο Γερμανοί στρατιώτες πέφτουν νεκροί από πυρά ανταρτών. Ως αντίποινα, οι δυνάμεις Κατοχής συγκεντρώνουν 36 πολίτες, από αυτούς 22 γυναίκες, στην ίδια θέση που έπεσαν νεκροί οι δύο ναζί, και τους εκτελούν εν ψυχρώ.

 

Τα τραγικά γεγονότα της 14ης Αυγούστου του 1944, παραμονή της Παναγιάς, που πότισαν με αίμα - κι εξακολουθούν να ποτίζουν με ποταμό δακρύων τους κατοίκους στη ρίζα του Ψηλορείτη,  έντυσαν στα μαύρα τα Σκούρβουλα κι άλλα φιλόξενα και περήφανα χωριά στη Μεσαρά, αναβιώνουν στο ντοκιμαντέρ που ετοιμάζουν οι δημοσιογράφοι Γιάννης Κανελλάκης και Μανόλης Παντινάκης.

 

Είναι το τέταρτο στη σειρά ιστορικό ντοκουμέντο των δύο συμπαραγωγών, σε σκηνοθεσία του Τάσου Μπιρσίμ.

 

Δεκάδες παιδιά μεγάλωσαν στην πείνα και στην ορφάνια, μια ολόκληρη περιοχή βυθίστηκε στον μαρασμό. Άγνωστες κι απόκρυφες (στο ευρύ κοινό) φρικαλεότητες, απ' τον καιρό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σαν κι αυτές στην Καλή Συκιά, όπου πυρπολήθηκαν 12 γυναίκες κι ένας ηλικιωμένος άνδρας.

 

Τα γυρίσματα άρχισαν από το συνεργείο του έμπειρου οπερατέρ Παναγιώτη Δελαμάνη και θα συνεχιστούν τον επόμενη μήνα.

Το μνημείο των Σκουρβούλων με το εξαιρετικό γλυπτό της Ασπασίας Παπαδοπετράκη
Το μνημείο των Σκουρβούλων με το εξαιρετικό γλυπτό της Ασπασίας Παπαδοπετράκη "Η γυναίκα στην Αντίσταση"

 

Οι απόγονοι των θυμάτων υποστηρίζουν με θέρμη το όλο εγχείρημα, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό μια μέχρι σήμερα σημαντική σελίδα της ιστορίας, που τείνει να σκεπαστεί από τη λήθη, να αποκαλυφθεί στην πραγματική της διάσταση.

 

Πρόκειται για ένα λαμπρό παράδειγμα θυσίας, στον Αγώνα των Κρητικών για την Λευτεριά, που πρέπει να φωτίζει τις νεότερες γενιές.

 

"Πρέπει επιτέλους το κράτος να σκύψει με ζήλο σε μια ξεχασμένη γωνιά της Κρήτης και να αποδώσει τις πραγματικές τιμές στη μνήμη αυτών των ανθρώπων" τονίζουν κάτοικοι των Σκουρβούλων.

Φώτο:  Η Ειρήνη Σταματάκη με τη φωτογραφία των γονιών της, Μανόλη και Αγάπης, που έφυγαν αντάμα στον θάνατο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Νήσος Χρυσή: Ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης των επισκεπτών

Ηράκλειο: Λογιστής με... μαϊμού σφραγίδες

Νέος σεισμός στο Αρκαλοχώρι: Τι αναφέρει ο Άκης Τσελέντης

Πολιτισμός

Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι βρήκαν τη βιβλική Βησθαϊδά και την Εκκλησία των Αποστόλων

mosaiko-ekklisia-apostolon.jpg

Η Βηθσαϊδά ήταν ένα παράκτιο χωριό στη βορειοανατολική ακτή της θάλασσας της Γαλιλαίας. Η Βηθσαϊδά αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη πατρίδα των Αγίων Αποστόλων Ανδρέα, Φιλίππου και Πέτρου. Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση στη Βηθσαϊδά χτίστηκε ένας σημαντικός ναός, η Εκκλησία των Αποστόλων, ο οποίος καταστράφηκε από ένα σεισμό τον όγδοο μ.Χ αιώνα. Όμως τόσο το χωριό αυτό όσο φυσικά και η εκκλησία είχαν μυστηριωδώς εξαφανιστεί, δεν υπήρχε κανένα ίχνος τους στους αιώνες που ακολούθησαν με αποτέλεσμα η ύπαρξη τους να αποκτήσει μυθολογικές διαστάσεις.

Αρχαιολογική ομάδα από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ πραγματοποιεί τα τελευταία πέντε χρόνια ανασκαφές στην επίμαχη περιοχή. Η ομάδα υποστηρίζει ότι ανακάλυψε τα ερείπια όχι μόνο της Βησθαϊδά αλλά και της εκκλησίας των Αποστόλων. Οι ανασκαφές έφεραν ανάμεσα στα άλλα στο φως ερείπια ενός θρησκευτικού κτίσματος της Βυζαντινής περιόδου. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή η ανακάλυψη είχε γίνει σε άλλη περιοχή, τα ευρήματα που εντοπίσθηκαν θα οδηγούσαν τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι είχαν βρει κάποια μέρη από μάλλον μικρό και ταπεινό παρεκκλήσι.

Όμως σύμφωνα με τους αρχαιολόγους που κάνουν τις ανασκαφές τα ευρήματα που ήρθαν στο φως δείχνουν ότι ανήκαν σε ένα μεγάλο λατρευτικό χώρο με εντυπωσιακά μωσαϊκά δάπεδα και επιγραφές. Η αρχαιολογική ομάδα τοποθετεί την κατασκευή της εκκλησίας στα τέλη του πέμπτου ή τις αρχές του 6ου αιώνα μ.Χ. Αν και δεν έχει εντοπισθεί ακόμη κάποια απτή απόδειξη ότι πρόκειται για την Εκκλησία των Αποστόλων η αρχαιολογική ομάδα εκτιμά ότι το σημείο που βρέθηκε, η ηλικία και η μεγαλοπρέπεια της δεν αφήνει περιθώρια για σκέψεις ότι μπορεί να είναι κάποια άλλη εκκλησία.

Όμως υπάρχει ένα μυστήριο που η αρχαιολογική ομάδα καλείται να λύσει. Τα ευρήματα και ειδικά οι τοίχοι που έχουν αποκαλυφθεί από το κτίριο μέχρι στιγμής δείχνουν ότι δεν υπήρχε καμία πόρτα και γενικότερα καμία είσοδος σε αυτό γεγονός που προς το παρόν είναι μια σπαζοκεφαλιά.

«Μέχρι πρόσφατα όχι μόνο η Εκκλησία των Αποστόλων και ολόκληρο το βιβλικό χωριό της Βησθαϊδά αλλά πολλές μικρότερες περιοχές που ήταν ιερές για την χριστιανοσύνη χάθηκαν μετά την επικράτηση των μουσουλμάνων στην περιοχή και διατηρήθηκαν μόνο οι πιο μεγάλες και γνωστές όπως η Ιερουσαλήμ και η Ναζαρέθ» αναφέρει ο Μοντερτσάι Αβιάμ, του Ακαδημαϊκού Κολεγίου Kinneret στη Γαλιλαία μέλος της αρχαιολογικής ομάδας στην οποία συμμετείχαν και αρχαιολόγοι του Nyack College, ενός μεγάλου ιδιωτικού χριστιανικού κολεγίου στη Νέα Υόρκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το αδιαχώρητο στους κινηματογράφους Ρωσίας και Σερβίας για το Man of God

Βραζιλία: Γιγάντιες ποπ τοιχογραφίες γέμισαν τους δρόμους

Στο «σφυρί» τα «πεθαμένα» ηλιοτρόπια του Banksy

ESPA BANNER