Κρήτη

Κρήτη: Ο Ψηλορείτης έφτασε στο... Σύνταγμα!

Ο Ψηλορείτης στο μετρό της Αθήνας!

Από σήμερα και μέχρι τις 6 Οκτωβρίου ο κεντρικός Σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα της Αθήνας θα φιλοξενεί μια φωτογραφική έκθεση για το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη, ενώ ταυτόχρονα οι Συρμοί του Μετρό και του Τράμ θα αναμεταδίδουν ένα σποτακι μισού λεπτού για το Γεωπάρκο.

Φωτογραφική Έκθεση για το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη
Φωτογραφική Έκθεση για το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη

Η προβολή του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO του Ψηλορείτη γίνεται με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων λειτουργίας του γεωπάρκου, με την ευγενική χορηγία της  ΣΤΑΣΥ και με την βοήθεια του π. Υπουργού Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη. 

Ο Ψηλορείτης στο μετρό της Αθήνας!
Ο Ψηλορείτης στο μετρό της Αθήνας!

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γεωπάρκου:

"Από το 2001 με την ίδρυσή του, στο Γεωπάρκο του Ψηλορείτη στοχεύουμε στην ανάδειξη και προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας. 20 χρόνια στήριξης και ενίσχυσης της βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας των κατοίκων της περιοχής του μέσω του γεωτουρισμού και του εναλλακτικού τουρισμού και συνεργασίας με τοπικούς παραγωγούς και επιχειρηματίες.

20 χρόνια ενημέρωσης και εκπαίδευσης σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, την ιστορία και τις παραδόσεις του.

Η έκθεση αυτή θα συμπέσει με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας τουρισμού τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021 και αποτελεί την καλύτερη ίσως δυνατή προβολή του Γεωπάρκου με δεδομένο ότι η μέση ημερήσια κίνηση στο Μετρό της Αθήνας είναι 614.000 επισκέπτες.

Η προβολή συνδιοργανώθηκε από τους Δήμους της περιοχής του Γεωπάρκου, το Δίκτυο Ιδαίων και την ΑΚΟΜΜ Ψηλορείτης ΑΕ με τη στήριξη του έργου RURITAGE.

Από το Γεωπάρκο Ψηλορείτη, σας προσκαλούμε να ανακαλύψετε το δικό σας μονοπάτι του μύθου του.
European Geoparks Network Global Geoparks Network Ruritage"

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Χανιά: Συνέδριο για τη διατήρηση των φυτών της Μεσογείου

Χανιά: Μεγάλη φωτιά στον Πλατανιά - Επί ποδός η Πυροσβεστική

Νήσος Χρυσή: ΦΕΚ για το Σχέδιο Δράσης στο πανέμορφο νησί

Κρήτη

Ηράκλειο

Αποκάλυψη Ράδιο Κρήτη: 2.500 ευρώ ανά στρέμμα για την αναμπέλωση - Επιδότηση και για τις χαρουπιές!

αμπελια

Σε ανάκαμψη του αμπελουργικού τομέα στοχεύει το πρόγραμμα αναμπέλωσης, που μετά από πολλά χρόνια, θα αρχίσει να υλοποιείται στην Κρήτη και στον Νομό Ηρακλείου.

Τη σημαντική αυτή εξέλιξη ανακοίνωσε μέσω του Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης,.

Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να γίνει τον Δεκέμβριο, με τη χρηματοδότηση να έρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη ο κάθε αμπελουργός για την αναμπέλωση θα επιδοτείται με το ποσό 2.500 ευρώ περίπου το στρέμμα.

Αυτή η εξέλιξη θα αναγκάσει και τους αρμόδιους φορείς καθώς και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάκαμψης να κάνουν έναν νέο σχεδιασμό όσον αφορά και τα προϊόντα που θα παράγονται.

Αναμένεται επίσης ένας άλλος σημαντικός τομέας, δηλαδή η παραγωγή χαρουπιών να ενταχθεί σε ένα νέο πρόγραμμα "δάσωσης", το οποίο θα επιδοτεί με 600-1.000 ευρώ ανά στρέμμα τη φύτευση δέντρων χαρουπιάς.

Κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την αναβίωση ενός χρυσύ προϊόντος που παρήγαγε η Κρήτη τις προηγούμενες δεκαετίες και που αυτή τη στιγμή, πωλείται στην τιμή από 1 έως 1,30 ευρώ ανά κιλό.

Παράλληλα, το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, όπως είπε ο κ. Χιλετζάκης, θα πραγματοποιηθεί μία σημαντική ημερίδα από την ΕΑΣΗ, στην οποία θα μιλήσει ο "γκουρού" των επιδοτήσεων κ. Δημήτρης Καπνιάς, της "ΓΕΑ Επιχειρείν", για τη νέα ΚΑΠ και την Ευφυή Γεωργία, ημερίδα στην οποία θα ακουστούν σημαντικές ειδήσεις για το αύριο του αγροτικού τομέα.

Μειωμένη παραγωγή στο λάδι

Οσον αφορά τις φετινές επιδοτήσεις αναμένονται στις 26 ή 27 Οκτωβρίου, ωστόσο η φετινή παραγωγή του ελαιολάδου αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 60% με 70% σε σχέση με την περυσινή χρονιά, εξαιτίας του καύσωνα του Μαίου που στην κυριολεξία "έκαψε" τα ελαιόδεντρα.

Συγκεκριμένα οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι η φετινή παραγωγή στην Κρήτη θα φτάσει τους 20.000 με 30.000 τόνους την ώρα που πέρυσι ήταν στους 70.000 τόνους και το 2019 τους 100.000. Παρά την μειωμένη παραγωγή, η ποιότητα του φετινού ελαιολάδου, αναμένεται εξαιρετική!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - σοκ: Τον βρήκε κρεμασμένο η γυναίκα του

Αρκαλοχώρι - σεισμός: Ανοίγει η πλατφόρμα arogi.gov.gr και για επιπλέον οικισμούς

Ηράκλειο: Τις ενοχλούσε η φασαρία από το γυμναστήριο και έκαναν μήνυση

ESPA BANNER