Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πως επηρεάζει η αδράνεια τον εγκέφαλο;

Πως επηρεάζει η αδράνεια τον εγκέφαλο;
 clock 11:52 | 24/01/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Η άσκηση επηρεάζει τον εγκέφαλο. Το ίδιο όμως κάνει και η αδράνεια. Αλλά πώς; 

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί να αναδιαμορφώσει τον εγκέφαλο, προκαλώντας  τη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Τώρα φαίνεται ότι και η αδράνεια μπορεί να αναδιαμορφώσει τον εγκέφαλο,σύμφωνα με μια νέα έρευνα.Μέχρι πριν από 20 χρόνια περίπου, οι περισσότεροι επιστήμονες πίστευαν ότι η δομή του εγκεφάλου δεν θα μπορούσε να αλλάξει μετά την ενηλικίωση. Δηλαδή ότι δεν θα ήταν δυνατό να δημιουργήσει νέα κύτταρα ή να αλλάξει το σχήμα εκείνων που υπήρχαν ήδη.Με τα χρόνια, οι διάφορες μελέτες απέδειξαν ότι ο εγκέφαλος διατηρεί την ικανότητα να αναδιαμορφώνεται, καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Και η άσκηση φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευεργετική σ αυτή την διαδικασία. 

Οι επιστήμονες του Wayne State University School of Medicine στην έρευνά τους για το πως η αδράνεια επηρεάζει τον εγκέφαλο, αποφάσισαν να μελετήσουν δύο ομάδες τρωκτικών.Η μία διέθετε ρόδες για τρέξιμο στα κλουβιά της,η άλλη όχι. Έπειτα από τρεις μήνες εθελοντικού τρεξίματος ή αδράνειας, παρατήρησαν τους εγκεφαλικούς νευρώνες και των δύο ομάδων. Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρονικό πρόγραμμα ψηφιοποίησης για να αναδημιουργήσουν το εσωτερικό του εγκεφάλου των ζώων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι νευρώνες στον εγκέφαλο των αρουραίων που έτρεχαν,εξακολουθούσε να διαμορφώνεται. Απ την άλλη όμως.πολλοί από τους νευρώνες των εγκεφάλων των αρουραίων που έκαναν καθιστική ζωή, είχαν βγάλει νέους υγιείς νευρώνες που συνδέθηκαν με το νευρικό σύστημα. Αυτοί οι νευρώνες είχαν περισσότερα κλαδιά από ότι θα είχαν οι κανονικοί, καθιστώντας το σύστημα πιο ευαίσθητο σε ερεθίσματα και πιο ικανό στο να διοχετεύει τα μηνύματα στο νευρικό σύστημα. 

Αυτοί οι νευρώνες είχαν αλλάξει, με τρόπους, που έκαναν πιθανή την υπερδιέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, αυξάνοντας ενδεχομένως την πίεση του αίματος και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των καρδιακών παθήσεων.

"Αυτό το εύρημα είναι σημαντικό, διότι βοηθά να κατανοήσουμε σε κυτταρικό επίπεδο, το γεγονός πως η αδράνεια αυξάνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων" λέει ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Mueller.Αλλά ακόμα πιο ενδιαφέροντα είναι τα αποτελέσματα που υπογραμμίζουν ότι η αδράνεια μπορεί να αλλάξει τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου, όπως ακριβώς κάνει και η δραστηριότητα.

Φυσικά, οι αρουραίοι δεν είναι άνθρωποι, και αυτή είναι μια μικρή, βραχυπρόθεσμη μελέτη. Ήδη, όμως, είναι μια αρχή για περαιτέρω μελέτες. 

 

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis