Πολιτικό Παρασκήνιο

Γεωργιάδης: Παραμύθι τα περί πτώσης τζίρου 80% στις επιχειρήσεις

άδωνις γεωργιάδης

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε για τα ανοιχτά θέματα της οικονομίας ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Σχετικά με αιτήματα εμπόρων -όπως αυτά που διατυπώθηκαν από τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αγίας Παρασκευής, να δοθούν επιχορηγήσεις και όχι δάνεια και να διαγραφούν οφειλές των μηνών του Covid – απάντησε πως το κράτος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα συγκεκριμένα αιτήματα.

«Το κράτος μόλις εξήλθε από φάση χρεοκοπίας και δεν μπορεί να αυξήσει υπέρμετρα τις δαπάνες του και ταυτόχρονα να μειώσει τα έσοδά του» είπε μεταξύ άλλων, σημειώνοντας πως ειδάλλως ελλοχεύει ο κίνδυνος χρεοκοπίας.

Αν το κράτος αρχίσει ανεξέλεγκτες παροχές θα δοθεί λάθος σήμα στις αγορές, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, συμπλήρωσε.

Για τον κίνδυνο χρεοκοπίας επιχειρήσεων, σημείωσε πως με βάση την εμπειρία του 2010, «όλοι έχουν συνειδητοποιήσει πως είναι απείρως προτιμότερο να χρεοκοπήσει ένας πολίτης μέσα σε ένα κράτος που λειτουργεί, παρά να χρεοκοπήσει το κράτος συμπαρασύροντας ταυτόχρονα όλους τους πολίτες».

Αναφερόμενος στα φορολογικά έσοδα του Ιουνίου, πρώτου μήνα μετά την καραντίνα, σημείωσε πως ο τζίρος πήγε πολύ καλά.

Αμφισβήτησε στοιχεία για πτώση του τζίρου κατά 80% σε κλάδους της οικονομίας, καθώς όπως επισήμανε «δεν γίνεται από τη μία να πηγαίνει καλά η είσπραξη του ΦΠΑ και από την άλλη να έχεις πτώση τζίρου 80%». «Πρόκειται για παραμύθι» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «οι ταμειακές μηχανές του κράτους δεν επιβεβαιώνουν μείωση τζίρου 80%».

Σημείωσε εξάλλου πως η Ελλάδα εισπράττει διθυράμβους από το εξωτερικό και όλα τα διεθνή ΜΜΕ ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού τόσο σε υγιειονομικό όσο και οικονομικό επίπεδο.

Παράλληλα, «πρόθεση μας είναι όσο χρειάζεται η οικονομία χρηματοδότηση να την έχει – οι αδύναμοι δεν θα μείνουν αβοήθητοι» είπε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ αναφέρθηκε και στα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι σχεδόν 20 δισ. θα φθάσουν συνολικά στην αγορά.

Εδικά για τις μικρότερες επιχειρήσεις, τόνισε ότι μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, 3 δισ. ευρώ προορίζονται μόνο για μικρές επιχειρήσεις, μάλιστα ήδη έχουν εκταμιευθεί 2 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, διαπιστώνεται πως ο ρυθμός εκταμίευσης και έγκρισης δανείων από τις τράπεζες συγκρινόμενος με το διάστημα πριν από την κρίση είναι δεκαπλάσιος σε ταχύτητα.

Πολιτικό Παρασκήνιο

Ο Λαγός κατέθεσε αγωγή κατά της Σακελλαροπούλου (Βίντεο)

Γιάννης Λαγός

Αγωγή κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας κατέθεσε ο ευρωβουλευτής, Γιάννης Λαγός, καταδικασμένος σε κάθειρξη 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, με αντικείμενο την δήλωση της κυρίας Σακελλαροπούλου, την ημέρα της καταδικαστικής απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Με την αγωγή που κατέθεσε ο συνήγορός του, Κώστας Πλεύρης, ο ευρωβουλευτής διεκδικεί ως αποζημίωση από την κ. Σακελαροπούλου ποσό 100.000 ευρώ για "ηθικήν παρηγορία και ψυχική ανακούφιση αφού η επίμαχη δήλωση της, της 7ης Οκτωβρίου, προσέβαλλε σύμφωνα με την αγωγή-το τεκμήριο αθωότητάς του, την προσωπικότητά του, το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού του, ενώ επιπλέον επηρέασε τους δικαστές που θα δικάσουν και την έφεση του".

 

Ο κ. Λαγός δηλώνει πως το ποσό που θα του επιδικάσει το δικαστήριο θα το διαθέσει στο Δημόσιο Ψυχιατρείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Δικαστήριο αποφάσισε: Στη φυλακή η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής