Πολιτική

Τσίπρας: Είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που ψηφίζουμε

tsipras1-8-thumb-large-2-thumb-large.jpg

«Να ξεκινήσω με μια παρατήρηση σε ένα απόφθεγμα του Αϊνστάιν ότι είναι παράνοια να κάνεις τα ίδια και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα. Μόνο που δεν το είπε ποτέ ο Αϊνστάιν. Καλά θα ήταν οι συνεργάτες σας να διαβάζουν τα ελληνικά hoaxes, που αποδίδουν την φράση άλλοτε στον Αϊνστάιν και άλλοτε στον Μπέρναρντ Σω» ξεκίνησε την ομιλία του κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

Και συμπλήρωσε: «Είναι η πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια που φαίνεται ότι δεν κάνουμε τα ίδια πράγματα στην ελληνική Βουλή. Όλως παραδόξως, δεν ήρθαν οι Θεσμοί να μας πουν ότι για το νέο έτος θα απαιτηθούν νέα μέτρα και γιατί γνωρίζουμε ότι αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που ψηφίζουμε. Η χώρα, μετά από μεγάλη και οδυνηρή περιπέτεια, αφήνει πίσω μια εποχή που δεν θα θέλαμε να θυμόμαστε».

«Μετά από οκτώ χρόνια η Ελλάδα επιστρέφει, ανακτώντας την οικονομική της αυτοδυναμία και το κύρος στην διεθνή σκηνή, έχοντας την ευκαιρία να απαλλαγεί από τις παθογένειες του παρελθόντος. Έχοντας ολοκληρώσει μια δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή, τα τελευταία 2,5 χρόνια ανακτήσαμε την αξιοπιστία και ταυτόχρονα, έχοντας υλοποιήσει δομικές μεταρρυθμίσεις, που κανείς δεν τόλμησε. Στην Δημόσια Διοίκηση, στο πεδίο των δικαιωμάτων, παντού» 
«Σήμερα, που αυτές οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια, η Ελλάδα έχει εντελώς άλλη εικόνα στην διεθνή κοινή γνώμη από αυτή που μας αφήσατε εσείς. Παραλάβαμε μια χώρα με άδεια ταμεία, το "μαύρο πρόβατο" της Ευρώπης, με μηδενική αξιοπιστία, με ανεργία, με επιτόκια δανεισμού 8%. Με μια κυβέρνηση, τότε, που είχε δεσμευτεί όχι σε υπερβολικά, αλλά τρελά πλεονάσματα 4%-4,5%, ενώ αδυνατούσε να καλύψει και τους τρέχοντες δημοσιονομικούς στόχους. Μια χώρα που είχε μπει στο γύψο με μέτρα από το 2010 έως το 2014, 65 δισ. ευρώ, που είχαν βυθίσει την οικονομία σε πρωτοφανή ύφεση, που συρρικνώθηκε το 25% του ΑΕΠ και την ίδια περίοδο χάθηκε το 40% του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων. Αυτή την χώρα παραλάβαμε».

«Κυβερνούσατε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και ΜΑΤ στην πλατεία Συντάγματος»
«Είναι ενδιαφέρουσα η συζήτηση που άνοιξε με την παράφραση δήλωσης του προέδρου της Βουλής» συνέχισε ο κ. Τσίπρας. «Να συγκρίνουμε λοιπόν τι παραλάβαμε και ποιος ήταν αυτός που σας έριξε».

«Ήταν ο ελληνικός λαός» είπε, «που δεν άντεχε άλλο το σύστημα που λεηλάτησε την χώρα να είναι αγκαζέ και να συνεχίζει την λεηλασία. Η λεηλασία συνεχίστηκε και στα χρόνια των δύο πρώτων μνημονίων, που υποτίθεται όλοι έπρεπε να σφίξουν το ζωνάρι. Έδωσε σε εμάς στην αρχή εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης, που υλοποιήσαμε μέχρι κεραίας, παρά το ασφυκτικό περιθώριο που εσείς διαμορφώσατε, για να πετύχετε την παρένθεση».

«Πετύχαμε έναν αναγκαστικό συμβιβασμό, αλλά με ρεαλιστικότερους όρους. Δεν καταφέραμε όσα επιδιώκαμε, αλλά φέραμε συμφωνία ηπιότερης προσαρμογής. Εσείς εφαρμόσατε φορολογικά μέτρα 30 δισ. ευρώ. Για εμάς η προσαρμογή δεν ξεπερνά συνολικά τα πέντε δισ. ευρώ» συνέχισε, κάνοντας τις συγκρίσεις με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Μειώσαμε τους στόχους κατά 20 δισ. ευρώ σε σχέση με όσα είχατε εσείς δεσμευτεί. Το πιο σημαντικό είναι ότι εμείς αυτά που καταφέραμε το πρώτο εξάμηνο, δεν τα κρύψαμε κάτω από το χαλί. Προχωρήσαμε σε πρωτόγνωρη πράξη δημοκρατικής ευαισθησίας, ζητώντας εκ νέου την εντολή του λαού με την συμφωνία και τα μέτρα γνωστά. Ο λαός επέλεξε και πάλι εμάς να υλοποιήσουμε την δύσκολη συμφωνία. Εμάς επέλεξε και όχι εσάς. Μας επέλεξε με πολύ μεγάλη διαφορά, παρά τα αντίθετα ευρήματα» σχολίασε.

«Γιατί άραγε κύριοι της ΝΔ;» διερωτήθηκε. «Ξεγελάστηκε δύο φορές ο λαός; Εσείς που με περισσή απερισκεψία περιφέρεστε και υπερασπίζεστε το ψεύτικο "success story", γιατί είστε σε αυτή την θέση; Γιατί ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε πάλι εμάς να βγάλουμε την χώρα από την κρίση και καταδίκασε εσάς στην αντιπολίτευση; Μήπως είναι αδαής ο λαός; Όχι, δεν είναι χαζός ο ελληνικός λαός. Έχει μνήμη γνώση και διαίσθηση. Σας γνωρίζει πολύ καλά και αυτή θα είναι η αιτία που θα σας οδηγήσει σε νέα ήττα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2019. Αφού μπήκατε στην βάσανο των συγκρίσεων, ας την κάνουμε από τώρα, γιατί το 2019 θα είναι η σύγκριση μέρας και νύχτας».

«Το 2014 πασχίζατε να πετύχετε κάτι άπιαστο. Να αποκτήσετε γραμμή πίστωσης με ισχυρή επιτήρηση και σκληρά προαπαιτούμενα. Αυτό ήταν η μεγάλη σας επιτυχία. Γι' αυτό τότε στείλατε και τον Χαρδούβελη στην Ουάσινγκτον, να μιλήσει στην κυρία Λαγκάρντ. Είχατε σχέδιο να στήσετε και ψεύτικο τέλος των μνημονίων, καθώς θα κρύβατε στην πιστωτική γραμμή τον αναγκαίο δανεισμό. Τον κ. Χαρδούβελη σας τον έστειλαν πίσω. Όχι γιατί δεν σας αγαπούσαν, αλλά γιατί δεν μπορούσαν να αυτοεξευτελιστούν. Θα γελούσαν και οι πέτρες αν μιλούσατε για τέλος των μνημονίων».

Και συνέχισε ο κ. Τσίπρας: «Η συνθήκη για να ξεφύγουμε από αυτή την κρίση, είναι να αντιμετωπιστεί το κόστος δανεισμού. Εσείς μιλούσατε για επιτυχία με επιτόκια 8%. Εμείς σήμερα μιλάμε με βεβαιότητα για το τέλος της περιπέτειας, γιατί σήμερα τα επιτόκια έχουν πέσει, οκτώ μήνες πριν την λήξη του προγράμματος, στο 3,7%. Τι ακριβώς συγκρίνετε; Το 8% με το 3,7%;».

«Ο στόχος που τέθηκε από την πλευρά των Ευρωπαίων για την έξοδο από τα μνημόνια είναι το επιτόκιο των ομολόγων να είναι σε επίπεδα 2009, δηλαδή 4,5%. Σήμερα, το επιτόκιο είναι σε επίπεδα 2005, που η έννοια της κρίσης δεν υπήρχε. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα ανακτά το έδαφος για την εθνική της κυριαρχία. Διαμορφώνει δυνατότητα δανεισμού με ευνοϊκό επιτόκιο δίχως τους περιορισμούς του μνημονίου. Δεν είχατε να πείτε τίποτα για τα επιτόκια και συγκρίνατε μήλα με πορτοκάλια. Μας είπατε για το παράδειγμα Κύπρου και Πορτογαλίας. Να σας θυμίσω ότι η Πορτογαλία, σε αντίστοιχο χρόνο με εμάς σήμερα, δηλαδή εννιά μήνες πριν ολοκληρώσει το πρόγραμμα, είχε επιτόκια 5%, όχι 3,7%. Σε σχέση με την Κύπρο δέχθηκε το κεντρικό χτύπημα με την είσοδο στα μνημόνια, με «κούρεμα» καταθέσεων. Να σας πω το αυτονόητο. Όταν αναφέρεστε στην Κύπρο και την Πορτογαλία ξεχνάτε ότι καμία από αυτές τις χώρες δεν αναγκάστηκε να πάει σε δεύτερο πρόγραμμα. Καμία δεν μπήκε στο πρώτο μνημόνιο χωρίς να πιάσει τους στόχους. Καμία δεν έχασε το 25% του ΑΕΠ εντός δύο ετών. Αυτά είναι δικά σας κατορθώματα. Του Σαμαρά και του Βενιζέλου, που υπερασπίζεστε» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Και συμπλήρωσε: «Η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και θα επιτύχει την σταθερή πρόσβαση με ευνοϊκά επιτόκια από τις αγορές μέσα και από την οριστική ρύθμιση του χρέους και τα μέτρα που αναμένεται να ποσοτικοποιηθούν. Είναι σαφές ότι το τέλος των μνημονίων δεν είναι λόγια προπαγάνδας και εσωτερικής κατανάλωσης, αλλά κοινός τόπος για τις αγορές και τους επενδυτές. Φυσικά, δεν είναι μόνο η πορεία των ομολόγων που δείχνει ότι η χώρα έχει κάνει εξαιρετικά βήματα προόδου. Υπάρχουν και τα αποτελέσματα βασικών μεγεθών της οικονομίας. Το 2017 ήταν το πρώτο έτος ανάπτυξης για τρία διαδοχικά τρίμηνα. Σε κάθε περίπτωση, είναι η πρώτη χρονιά με ουσιαστική ανάπτυξη». 

«Για πρώτη φορά από το 2009 ανακάμπτουν σε όγκο η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα και το λιανεμπόριο. Το κυριότερο, η ανεργία -ο πιο κρίσιμος κοινωνικός δείκτης- αποκλιμακώνεται. Ήρθατε, κύριε Μητσοτάκη, πάλι αδιάβαστος Σήμερα τα στοιχεία ΕΡΓΑΝΗ λένε ότι το 70% των νέων θέσεων εργασίας είναι σταθερές. Δεν διαβάζετε τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, αλλά ψεύτικα αποφθέγματα του Αϊνστάιν και σκίτσα του Αρκά. Εσείς καταγράψατε το μεγαλύτερο ρεκόρ ανεργίας, εμείς καταγράφουμε 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Εσείς λουκέτα παντού, εμείς 14.000 περισσότερες επιχειρήσεις. Τι θέλετε να συγκρίνουμε;» προσέθεσε ο κ. Τσίπρας.

Και συνέχισε: «Πολύ κακό σας έκανε η εμφάνιση του κ. Σαμαρά από την κρυψώνα του. Καλό σας κάνει να κρύβεται εκεί που κρύβεται. Δεν πέσατε μέσα ούτε σε έναν προϋπολογισμό. Μας λέτε ότι εμείς υπερφορολογούμε την μεσαία τάξη και πως τα πλεονάσματα είναι αποτέλεσμα της φορολογίας. Σας λέω: υπερφορολόγηση είναι 30 δισ. ευρώ που επιβάλλατε εσείς ή τα πέντε δισ. ευρώ τα δικά μας; Τον ΕΝΦΙΑ ποιος τον έφερε; Την εισφορά αλληλεγγύης εμείς; Εμείς δεν καταφέραμε να άρουμε άμεσα αυτά που εσείς φέρατε και τώρα μας κατηγορείτε για όσα εσείς φέρατε. Όμως, τους φορολογικούς συντελεστές μέσα σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο το μνημονιακό τους αλλάξαμε, μοιράζοντας όσο πιο δίκαια ήταν εφικτό τα βάρη, προστατεύοντας τους αδύναμους. Εφαρμόσαμε το αφορολόγητο για τους αγρότες. Το κυριότερο, εμείς ήμασταν οι πρώτοι που για πρώτη φορά τα βάλαμε με τα μεγάλα ψάρια. Μόνο από το πρόγραμμα εθελοντικής αποκάλυψης έχουμε δηλώσεις έξι δισ. ευρώ και σύνολο φόρων 600 εκατ. ευρώ. Όταν εσείς κ. Μητσοτάκη κρύβατε στα συρτάρια των υπουργών της συγκυβέρνησης την λίστα Λαγκάρντ και την λίστα Μπόργιανς. Μας κατηγορείτε εσείς για το μέρισμα που με δικαιοσύνη μοιράσαμε και όχι με πελατειακές στοχεύσεις, αλλά οριζόντια, καλύπτοντας όλους όσους είναι στα όρια του κοινωνικού αποκλεισμού. Νομίζετε ότι ο κόσμος ξεχνά εύκολα. Δεν συγκρίνει δηλαδή ότι εσείς, με δέκα φορές πιο σκληρά μέτρα, δεν πετυχαίνατε ποτέ τους στόχους και δεν είχατε την δυνατότητα διανομής με δικαιοσύνη. Εσείς μονάχα παίρνατε. Αυτό που συνέβη έγινε, γιατί χτυπήσαμε την μεγάλη διαφθορά και φοροδιαφυγή και καταφέραμε να αυξήσουμε την απασχόληση. Σήμερα, ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός κατά δύο δισ. ευρώ».

Πολιτική

ΚΙΝΑΛ για Νέα Σμύρνη: Η αστυνομική βία παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις

ΚΙΝΑΛ

Για «εικόνες που σοκάρουν» κάνει λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, σχετικά με το περιστατικό αστυνομικής βίας σε βάρος πολιτών στη Νέα Σμύρνη.

«Η αστυνομική βία στη χώρα μας παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις .Οι εικόνες της σημερινής επίθεσης της αστυνομίας κατά των νέων ανθρώπων στην Ν.Σμύρνη σοκάρουν. Δεν έτυχε ,είναι επιλογή της Κυβέρνησης και προσωπικά του κ Μητσοτακη .Όσο ο κόσμος τους γυρίζει την πλατη ,τόσο θα καταφεύγουν στην καταστολή».

Ειδήσεις σήμερα 

Γεννηματά: «Εμείς οι γυναίκες πρέπει να μπούμε μπροστά»

Νέα Σμύρνη: Χημικά στη συγκέντρωση κατοίκων μετά την ένταση με την αστυνομία

ΕΛ.ΑΣ. για Νέα Σμύρνη: "Η αστυνομία δέχθηκε απρόκλητη επίθεση" - Διατάχθηκε ΕΔΕ