Πολιτική

Τσίπρας: Αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας

Τσιπρας - Προεδρος Σερβίας

Την αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας σε μια κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της περιοχής υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.
Στη διάρκεια του Συμβουλίου, υπογράφθηκαν συμφωνίες σε μια σειρά από τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, τα δίκτυα και ο τουρισμός.
«Έχουμε νέες δυνατότητες, υπάρχει ανάγκη για έναν καλύτερο δυνατό συντονισμό των περιοχών μας σε διεθνές επίπεδο» είπε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «η μεγάλη φιλία των δυο χωρών μπορεί να αξιοποιηθεί με νέους όρους και σε πολλά επίπεδα».
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στη Θεσσαλονίκη την πόλη που φιλοξενεί το πρώτο ανώτατο Συμβούλιο , μια πόλη που, όπως είπε, καθίσταται κόμβος και διπλωματικό κέντρο διαβαλκανικής συνεργασίας.
«Η Ελλάδα παραμένει στους τρεις σημαντικότερους επενδυτές στη Σερβία», ανέφερε ακόμη ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως αποφασίστηκε η διασυνδεσιμότητα των δυο χωρών μέσω σιδηροδρομικής διασύνδεσης Πειραιά - Θεσσαλονίκη - Βελιγράδι. Αναφέρθηκε επίσης στην προώθηση της ενεργειακής συνδεσιμότητας και της συνεργασίας, με τους αγωγούς ΤΑP, IGB και IBS. Είπε επίσης ότι συμφωνήθηκε και συνεργασία των δυο λαών στον τουρισμό και ότι θα αναγνωρίζονται τα διπλώματα οδήγησης.
Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την υπογραφή μνημονίου κατανόησης στον τομέα της πολιτιστικής συνεργασίας και ανέφερε ότι αναβαθμίζονται ο πολιτικός διάλογος και η στρατιωτική συνεργασία σε επίπεδο εκπαίδευσης, ενώ εντείνεται η συνεργασία των δυο χωρών σε θέματα τρομοκρατίας, τραφικινγκ, και μεταναστευτικού. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων υπογραμμίζοντας τη θέση της κυβέρνησης για αμοιβαία αποδεκτή λύση.
Τέλος ανακοίνωσε πως τον Οκτώβριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, θα επισκεφτεί το Βελιγράδι μετά από επίσημη πρόσκληση του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Πολιτική

Μητσοτάκης: Αυτονόητη η αρχή της καλής γειτονίας μεταξύ συμμάχων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

μητσοτακης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στη δεύτερη μέρα των εργασιών της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την οποια συζητήθηκαν θέματα ασφάλειας και άμυνας, καθώς και η Νότια Γειτονία.

Στην έναρξη της συνεδρίασης συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ. Υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για τις σχέσεις ΕΕ-NATO, υπό το φως και της δέσμευσης της κυβέρνησης Μπάιντεν για ενίσχυση του ευρωατλαντικού δεσμού.

Ο πρωθυπουργός, στην παρέμβασή του, υποστήριξε τη στρατηγική για την αύξηση των δυνατοτήτων της ΕΕ να ενεργεί αυτόνομα για την αντιμετώπιση τόσο των παραδοσιακών απειλών ασφαλείας όσο και των νέων προκλήσεων, όπως η κυβερνοασφάλεια και οι υβριδικές απειλές.Ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησε στην ανάγκη συνεργασίας της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις αρχές και τις διαδικασίες που προβλέπουν οι Συνθήκες των δύο Οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης και της αυτονόητης αρχής της καλής γειτονίας που πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ των συμμάχων.

Σε ό,τι αφορά τη Νότια Γειτονία, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε την ανάγκη να αρχίσει το ταχύτερο δυνατόν η εφαρμογή των δράσεων που έχουν ήδη υιοθετηθεί προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών της Μεσογείου.

Ειδήσεις σήμερα 

Ελληνοτουρκικά - Τσεσμέ: To τουρκικό υδατογραφικό ξαναβγήκε στο Αιγαίο

Αστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου: Δρομολόγια για Mini Bus

ΕΟΦ: Ανακαλεί γνωστό ψυχοφάρμακο