Τρίτη 12 ΝΟΕ 2019 21:14
 • Ηρακλειο
  23°C
 • Χανια
  23°C
 • Ρεθυμνο
  23°C
 • Λασιθι
  23°C
Ekriti.gr Logo

Τσακαλώτος: Η ταξικότητα του προϋπολογισμού της Ν.Δ.

Τσακαλώτος: Η ταξικότητα του προϋπολογισμού της Ν.Δ.

eukleidis-tsakalotos-eurogroup.jpg

Στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού που η Ν.Δ. κατέθεσε στην Κομισιόν «αποτυπώνεται με τον πιο εμφανή τρόπο η ταξική της μεροληψία», αναφέρει με άρθρο του ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως τονίζει «72 ευρώ αύξηση για το φτωχότερο 10% και 353 ευρώ αύξηση για το πλουσιότερο 10%. Δηλαδή το εισόδημα των πολύ πλουσίων θα αυξηθεί 5 φορές παραπάνω από όσο των πολύ φτωχών».
Σύμφωνα με τον ίδιο «αντίστροφη εικόνα από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ όπου για το έτος 2019, σύμφωνα με τα πραγματοποιθέντα όπως αυτά αποτυπώνονται στο προσχέδιο του 2020, οι μεγαλύτερες αυξήσεις ήταν για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα. Μάλιστα η αύξηση στα εισοδήματα των πολιτών το 2019 αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερη από ότι προβλεπόταν».

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει πως «ο προϋπολογισμός του 2019 που είχε καταθέσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρότι είχε πολύ πιο συντηρητικές προβλέψεις από αυτές που πραγματοποιήθηκαν προέβλεπε σαφώς ότι οι μεγάλοι ωφελημένοι θα είναι τα χαμηλά και μεσαία στρώματα».

«Έτσι μέσα στο 2019 - την οικονομική πολιτική του οποίου καθόρισαν απόλυτα τα οικονομικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ- όλα τα εισοδηματικά κλιμάκια παρουσίασαν αύξηση. Αυτή η αύξηση ήταν σημαντικά μεγαλύτερη για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα και ποσοστιαία μειωνόταν όσο υψηλότερο ήταν το εισόδημα», επισημαίνει.
Αναφερόμενος στο προσχέδιο Προϋπολογισμού του 2020 που κατέθεσε η Ν.Δ. ο κ. Τσακαλώτος τονίζει πως η εικόνα είναι εν πολλοίς αντεστραμμένη. «Η ποσοστιαία αύξηση είναι περίπου ίδια για κάθε δεκατημόριο κάτι το οποίο σημαίνει ότι το φτωχότερο 10% ευνοείται μόλις κατά 72 ευρώ, ενώ το πλουσιότερο 10% κατά 353. Και αυτό αν πραγματοποιηθούν οι θαρραλέες προβλέψεις για ανάπτυξη της ΝΔ. Είμαστε σίγουροι ότι σε αντίθετη περίπτωση η ταξικότα θα γίνει ακόμα πιο εμφανής. Σε κάθε περίπτωση δηλαδή, φοροελαφρύνσεις για τους λίγους, συνέχιση της λιτότητας για τους πολλούς».

Διαβάστε επίσης. . .

Ξεκίνησε τελικά η κατάθεση Φρουζή στην Προανακριτική για την Novartis. Nωρίτερα οι εργασίες της Προανακριτικής...
Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία ενέκρινε κατά...
Σαφές μήνυμα προς τους συνδικαλιστές ότι θα συγκρουστεί εάν χρειαστεί μαζί τους προκειμένου το ελληνικό νηολόγιο να...