Πολιτική

Τις παραλήψεις στα μέτρα στήριξης, παραθέτει ο Σ. Βαρδάκης

Σωκράτης Βαρδάκης

Τις παραλείψεις και τα προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί από τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, που έχει ανακοινώσει μέχρι τώρα η Κυβέρνηση, επισημαίνουν με επιστολή τους, οι Ομοσπονδίες Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Κρήτης (Ο.Ε.Β.Ε. Κρήτης), καταθέτοντας τις προτάσεις τους, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. 

Με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, προς τους αρμόδιους Υπουργούς, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ζητά να υιοθετηθούν οι προτάσεις των Ομοσπονδιών, ώστε να καταφέρουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βγουν όρθιες και όσο το δυνατόν γρηγορότερα από την υγειονομική κρίση. 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον βουλευτή, οι εκπρόσωποι των τεσσάρων Ομοσπονδιών στην Κρήτη, επισημαίνουν τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί από τις μέχρι σήμερα Π.Ν.Π. και προχωρούν στην κατάθεση των εξής προτάσεων:

1) Την παραγραφή και όχι την αναστολή των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων των Μ.Μ.Ε. , καθώς θεωρούν αδύνατον οι επιχειρήσεις όταν ανοίξουν να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους αλλά και στις τρέχουσες, γιατί ξέρουμε όλοι μας ότι η «κανονικότητα», όπως τουλάχιστον την ξέραμε, θα αργήσει πολύ να «επιστρέψει» 

2) Να δοθούν άτοκα δάνεια για να μπορέσουν να στηριχτούν και να έχουν ρευστότητα όλες οι επιχειρήσεις μετά την κρίση

3) Να υπάρξει διαχωρισμός των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων από τις μεγάλες αλυσίδες και επιχειρήσεις με φορολογικά στοιχεία και όχι με ΚΑΔ 

4) Να ενταχθούν όλες οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (Οικογενειακές με ή χωρίς προσωπικό, ατομικές, αυτοαπασχολούμενοι, εταιρικές μορφές, νομικά πρόσωπα  κ.α.) σε όλα τα μέτρα στήριξης, εξαιρουμένων σουπερμάρκετ και όσων άλλων δραστηριοποιούνται κανονικά. 

5) Να υπάρξουν κίνητρα και στήριξη για την επαναλειτουργία της βιοτεχνίας της χώρας μας ώστε να μπορέσουν να παραχθούν προϊόντα που τώρα εισάγουμε και να μην στηριζόμαστε μόνο στον τουρισμό.

6) Στην παρούσα φάση κρίνεται απαραίτητη η επαναδραστηριοποίηση  της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ο. Κ. Ε., ως μέσο διαμόρφωσης κοινά αποδεκτών θέσεων για θέματα που απασχολούν την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία γενικότερα.

7) Τέλος όπως αναφέρουν, μερικοί κλάδοι που δραστηριοποιούνται ακόμα  έστω και χωρίς ιδιαίτερη κίνηση στα μαγαζιά τους και τις επιχειρήσεις τους όπως π.χ. τα βενζινάδικα, να λειτουργούν με μειωμένο ωράριο, ώστε να εκτίθενται όσο το δυνατόν λιγότερο στην πανδημία, υγειονομικά και οικονομικά.

 

«Η Κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι συνυφασμένη με την ανάκαμψη της οικονομίας και το γεγονός αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη έμπρακτης στήριξής τους», σημειώνει ο κ. Βαρδάκης.

 

Πολιτική

Μήνυμα Παναγιωτόπουλου στην Άγκυρα: Προετοιμαζόμαστε και για στρατιωτική εμπλοκή

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος 

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη ακόμα και για ανάληψη στρατιωτικής δράσης, προκειμένου να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Star, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε: «Δεν θέλουμε να φτάσουμε εκεί, αλλά θέλουμε να καταστήσουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε απόλυτο βαθμό».

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Παναγιωτόπουλου έρχονται λίγες ώρες μετά τη νέα πρόκληση Ερντογάν. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα μαζί με τον Φάγιεζ αλ Σάρατζ, τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε ότι Άγκυρα και Λιβύη θα προχωρήσουν στις έρευνες για πετρέλαιο και τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του υπουργού Εθνικής Άμυνας έχει ως εξής:  

- Παρατηρείτε κι εσείς το τελευταίο διάστημα μια αυξανομένη τουρκική προκλητικότητα;

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ασφαλώς και η συμπεριφορά της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα είναι αρκετά επιθετική.  Θεωρώ ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσει η Ελλάδα αυτή τη συμπεριφορά, η οποία έχει γενικά μια τάση αυξανόμενης επιθετικότητας, είναι αφενός να εξαντλεί όλα τα διπλωματικά της όπλα και από την άλλη μεριά να μεριμνά για την αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.

- Είμαστε έτοιμοι ακόμα και για μια στρατιωτική λύση, όπως ανέφερε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Διακόπουλος;

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ακριβώς! Είπε ότι προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Μέσα σε όλα τα ενδεχόμενα συμπεριλαμβάνεται ασφαλώς και η στρατιωτική εμπλοκή. Δε θέλουμε να φτάσουμε εκεί, αλλά θέλουμε να καταστήσουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε απόλυτο βαθμό. Επομένως, ο νοών νοείτω!