Ελλάδα

Σύνταξη σε μια ημέρα από τον Ιούνιο

syntaxioyhoi-1.jpg

Ενα μεγάλο στοίχημα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ασφαλιστικού συστήματος και την έκδοση των συντάξεων σε μία ημέρα, θέτει ως πρώτη προτεραιότητα η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Σύμφωνα με ρεπορταζ της "Καθημερινής" το σχέδιο, που περιλαμβάνει τρία χρονικά ορόσημα, ώστε τον Ιούνιο του 2021 μόλις το 8,69% των νέων συνταξιοδοτικών αιτήσεων να μην εκδίδεται ψηφιακά, έχει ήδη καταρτιστεί από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, σε συνεργασία με τον παλαιό συνεργάτη του Χρήστο Χάλαρη, ο οποίος είχε διατελέσει διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ την περίοδο 2012-2014 και προαλείφεται για νέος διοικητής στον ΕΦΚΑ. Εχει, δε, εγκριθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο του  ψηφιακού κράτους χωρίς γραφειοκρατία που έχει υποσχεθεί η Ν.Δ.

Στόχος είναι ο απεγκλωβισμός χιλιάδων ασφαλισμένων, που παραμένουν χωρίς εισόδημα ακόμη και για χρόνια εξαιτίας μιας σειράς από χρόνιες παθογένειες του συστήματος, καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες της διοίκησης, καθώς και αδυναμίες ορθού σχεδιασμού από τις κατά καιρούς πολιτικές ηγεσίας που πέρασαν τουλάχιστον την τελευταία 10ετία από το υπουργείο Εργασίας. «Δεν τιμά την πολιτεία αυτό που συμβαίνει σήμερα, καθώς η πολιτική αδράνεια και η ανοργανωσιά, αλλά και οι πονηρές λογιστικές μεθοδεύσεις, έχουν παγώσει την έκδοση 250.000 ή και περισσότερων συντάξεων», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.

Η μάχη με τον χρόνο και τα προβλήματα ξεκινά άμεσα, καθώς στο σχέδιο που παρουσιάζει σήμερα η «Κ», πρώτη ημερομηνία-σταθμός, που θα κρίνει και την επιτυχία του όλου εγχειρήματος, είναι η 1η Ιουνίου 2020. Σε λιγότερο από έναν χρόνο θα πρέπει το 37,48% των νέων αιτήσεων, που κατά κύριο λόγο αφορούν συντάξεις θανάτου, να απονέμονται άμεσα, μέσα σε ένα 24ωρο, ψηφιακά. Στο 2ο στάδιο, βάσει του σχεδιασμού, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ψηφιακή απονομή των συντάξεων αναπηρίας, ήτοι περίπου ένα επιπλέον 23,39% των αιτήσεων.

Χρονικό ορόσημο του δεύτερου αυτού στόχου είναι ο Ιανουάριος του 2021. Το τρίτο και τελικό στάδιο προβλέπει την ψηφιοποίηση και άμεση έκδοση του 75% του εναπομείναντος αριθμού νέων συνταξιοδοτικών αιτήσεων, με στόχο τον Ιούνιο του 2021 μόλις το 8,69% των αιτήσεων να μην εκδίδεται ψηφιακά. Αλλά και αυτές, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα μπορούν να εκδοθούν, από το προσωπικό του ΕΦΚΑ, το αργότερο μέσα σε 3 μήνες. 

Τα δύο συστήματα ΑΤΛΑΣ και ΗΛΙΟΣ αναμένεται να αποτελέσουν τα βασικά εργαλεία για την πλήρη ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας του κάθε ασφαλισμένου της χώρας και άρα τη συντόμευση του χρόνου απονομής των συντάξεων.

Το στοίχημα, βέβαια, αφορά και την τύχη των εκκρεμοτήτων που έχουν σωρευτεί έως σήμερα στον ΕΦΚΑ αλλά και στο ΕΤΕΑΕΠ, θέμα το οποίο αποτέλεσε στοιχείο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης με την απελθούσα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως δηλώνει στην «Κ» ο νέος υπουργός Γ. Βρούτσης, έχει ήδη ξεκινήσει η καταγραφή της πραγματικής κατάστασης, χωρίς όμως ακόμη να υπάρχει καθαρή εικόνα. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πάνω από 230.000 εκκρεμείς αιτήσεις, όμως υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί να ξεπεράσουν κατά πολύ και τις 260.000.

Σύμφωνα πάντως με τα τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ, στις 31 Μαΐου 2019 οι εκκρεμότητες στο Ταμείο ανέρχονταν σε 104.718, χωρίς σε αυτές να συγκαταλέγονται οι αιτήσεις δημοσίων υπαλλήλων και εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στους δήμους.

Ελλάδα

Τρεις αγνοούμενοι σε ναυάγιο αλιευτικού σκάφους στη Μυτιλήνη

σκαφος λιμενικο επιχειρηση διασωσης νυχτα

Τρεις άνθρωποι αγνοούνται από τη Δευτέρα το βράδυ στη Μυτιλήνη (σ.σ. 9.45μμ) μετά από ναυάγιο μεγάλου αλιευτικού σκάφους στην περιοχή της Σκάλας Νέων Κυδωνιών.

Η μεγάλη αλιευτική λέμβος στην οποία επέβαιναν τρία άτομα ανατράπηκε και μέχρι στιγμής αγνοείται το σύνολο των επιβαινόντων.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στο Λιμενικό Σώμα το οποίο επιχειρεί κάτω από αντίξοες συνθήκες στην περιοχή για τον εντοπισμό των αγνοούμενων.

Ο δυνατός άνεμος του κύματος κακοκαιρίας που διαπέρασε τη Λέσβο το βράδυ της Δευτέρας φαίνεται ότι έχει προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα που θα γίνουν ορατά με το πρώτο φως της ημέρας.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περιοχή της Καλλονής στη κεντρική Λέσβο ξεριζώθηκαν δένδρα ενώ έχουν υποστεί ζημιές πολλές κατοικίες.

Δένδρα έπεσαν και στον επαρχιακό δρόμο στα Αριανά ενώ μεγάλες είναι οι ζημιές και στο δίκτυο της ΔΕΗ.