Πολιτική

Στο Ευρωκοινοβούλιο οι "προληπτικές συλλήψεις Ελλήνων πολιτών", από τον Νότη Μαριά

νοτης μαριας

Ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ - Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς, στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα «Πράξη της ΕΕ για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο», έθεσε στο Ευρωκοινοβούλιο το ζήτημα των προληπτικών συλλήψεων Ελλήνων πολιτών στα Γιαννιτσά, με μόνο επιχείρημα αναρτήσεις τους στο Διαδίκτυο, ενάντια στο ξεπούλημα της Μακεδονίας μας. 

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κ. Μαριά:

Με δύο αιχμηρές παρεμβάσεις του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο τη Δευτέρα 11/3/2019 και την Τρίτη 12/32019 ο Νότης Μαριάς, εξέθεσε τις κυβερνητικές τακτικές παρακολούθησης, συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών για τους Έλληνες πολίτες από τη δραστηριότητά τους στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με όσα παραδέχθηκε η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής υπογράμμισε την κατάφορη παραβίαση από ένα κράτος-μέλος της νομοθεσίας της ΕΕ και του κανονισμού GDPR, ζητώντας «να καταγγελθεί αυτή η πρακτική στέρησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών». Επανήλθε, δε, στο ζήτημα και με δεύτερη παρέμβασή του και κάλεσε την Επιτροπή να τοποθετηθεί για το θέμα.  
«Μιλούμε για την κυβερνοασφάλεια, τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε. Τι μέτρα όμως, κύριε Επίτροπε, κύριε Anship, θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση ενάντια σε ένα κράτος-μέλος το οποίο παρακολουθεί τους πολίτες του; Διότι προ λίγων ημερών, στις 4 Μαρτίου, είχαμε προληπτικές συλλήψεις στην πόλη των Γιαννιτσών Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι διαφωνούν με την κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών. Τους συνέλαβε προληπτικά η αστυνομία και η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, η κυρία Γεροβασίλη, είπε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τα social media, παρακολουθεί το Facebook, μαζεύει πληροφορίες για τους πολίτες και κάνει προληπτικές συλλήψεις και στέλνει τον κόσμο στα δικαστήρια, όσους αγωνιστές παλεύουν ενάντια στο ξεπούλημα της Μακεδονίας μας και της ιστορίας μας. Αυτά είναι καταγεγραμμένα. », επεσήμανε ο Νότης Μαριάς.  
Και κατέληξε «Τι μέτρα θα πάρετε, λοιπόν; Είναι δυνατόν να έχουμε παραβίαση της νομοθεσίας, παραβίαση του κανονισμού GDPR και να έχουμε μια κυβέρνηση η οποία επεξεργάζεται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών και παρακολουθεί το Διαδίκτυο και κάνει προληπτικές συλλήψεις παράνομες; Θέλω την άποψή σας, κύριε Επίτροπε. Να καταγγελθεί αυτή η πρακτική στέρησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών.»
Ο Νότης Μαριάς κατά την δεύτερη παρέμβασή του, τόνισε: «Κυρία Πρόεδρε, μιλούμε για την κυβερνοασφάλεια τη στιγμή που υπάρχουν σοβαρές παραβιάσεις σε συγκεκριμένα κράτη μέλη. Χτες ζήτησα από τον Επίτροπο, τον κύριο Anship, να τοποθετηθεί στις καταγγελίες που έκανα, διότι η Ελληνική κυβέρνηση προβαίνει σε προληπτικές συλλήψεις όσων διαφωνούν με το ξεπούλημα της Μακεδονίας μας και της ιστορίας μας, και έκανε προληπτικές συλλήψεις στην περιοχή των Γιαννιτσών. Είπε δε η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ότι γνωρίζει τα στοιχεία τους διότι η αστυνομία παρακολουθεί το Facebook και τα social media».
«Αυτό συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα και σχηματίζονται δικογραφίες εναντίον όσων διαφωνούν με το ξεπούλημα της Μακεδονίας, όσων διαφωνούν με την κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών, όσων συμμετέχουν στα συλλαλητήρια. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται τα προσωπικά τους δεδομένα και παρεμβαίνει και βλέπει τι υποστηρίζουν και τι λένε στα social media. Πρέπει να υπάρξει τοποθέτηση της Επιτροπής για το θέμα αυτό», ζήτησε καταλήγοντας.

Δείτε το βίντεο:

 
 

Πολιτική

Ψήφος αποδήμων: Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση

βουλη

Σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ αλλά και έντονες κοινοβουλευτικές διεργασίες ανοίγει η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να καταθέσει στην Βουλή νομοσχέδιο για την κατάργηση όλων των αυστηρών περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους.

Από τις πρώτες τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων στην Βουλή, διαφαίνεται ότι θετικά προσεγγίζουν την νομοθετική κυβερνητική πρωτοβουλία οι ΚΟ ΝΔ, Κινήματος Αλλαγής και Ελληνικής Λύσης ενώ το ΚΚΕ επιμένει στην διατήρηση των περιορισμών. Το άθροισμα των τριών κομμάτων οδηγεί σε πλειοψηφία 190 βουλευτών, ωστόσο σύμφωνα με το Σύνταγμα για την άμεση εφαρμογή αλλαγών στην εκλογική νομοθεσία απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι.

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται την αποδοχή της κυβερνητικής πρωτοβουλίας και επαναφέρει την δική του πρόταση σύμφωνα με την οποία η απρόσκοπτη συμμετοχή των απόδημων στην εκλογική διαδικασία επιτρέπεται μόνο αν η ψήφος τους δεν θα προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα της επικράτειας. Υπενθυμίζεται πως η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβλέπει δυο χωριστές εκλογικές διαδικασίες ελλήνων εσωτερικού και εξωτερικού. Παράλληλά, η Κουμουνδούρου επιχειρεί «μαζέψει» τις αρχικές δηλώσεις της κυρίας Θεοδώρας Τζάκρη η οποία χαρακτήρισε «προσβλητικούς» τους περιορισμούς στην ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση.

Να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις της κα Τζάκρη -αρμόδιας για θέματα απόδημου ελληνισμού- κινητοποίησαν το υπουργείο Εσωτερικών για την κατάθεση της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας. Πάντως, οι πολιτικοί ελιγμοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την αρχική αμηχανία, προκαλούν την σφοδρή κριτική από την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται την ψήφο των απόδημων Ελλήνων» ενώ η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για διγλωσσία, καθώς άλλα υπόσχεται στους απόδημους και άλλα λέει στην Βουλή. Για υποκρισία κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση και το Κίνημα Αλλαγή ενώ ΚΚΕ και Ελληνική Λύση χαρακτήρισαν την κα Τζάκρη «λαγό» της κυβέρνησης. Ο τομεάρχης εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση καταρρέει» και πως η νομοθετική πρωτοβουλία αποσκοπεί «στην αλλαγή της επικαιρότητας από την στυγερή δολοφονία ενός δημοσιογράφου».

Μ. Βορίδης: ΣΥΡΙΖΑ φοβάται την ψήφο των απόδημων Ελλήνων

Ο υπουργός Εσωτερικών απαντώντας στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει: «Είναι εντυπωσιακό πώς ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει κάθε μέρα την άποψή του στο σοβαρό ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού παίζοντας μαζί τους παιχνίδια εντυπώσεων. Ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με τη δική του νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ακόμα και με την Πρόταση Νόμου που κατέθεσε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019, σήμερα προτείνει 4 έδρες γεωγραφικά κατανεμημένες και μάλιστα σε ενιαία λίστα (!). Η ψήφος τους δηλαδή να μην έχει το ίδιο βάρος με αυτή των υπολοίπων και να μην μετράει στο πανελλαδικό ποσοστό. Προφανώς, θεωρεί τους απόδημους Έλληνες πολίτες δεύτερης κατηγορίας και ανάξιους να μπορούν να επιλέξουν το κόμμα της προτίμησής τους. Ενδεχομένως αύριο να προτείνει κάτι άλλο, κάτι άλλο ακόμη πιο αντισυνταγματικό. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι η υπογράφουσα την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής κα Τζάκρη, διαφωνεί με την αρμόδια τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ κα Τζάκρη όπως αυτή εκφράστηκε στον «Εθνικό Κήρυκα». Προτείνουμε στην αξιωματική αντιπολίτευση να σοβαρευτεί επιτέλους και να υπερψηφίσει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, ως ελάχιστο δείγμα υπευθυνότητας. Είναι πλέον προφανές ότι ένα είναι το κόμμα που φοβάται την ψήφο των εκτός Ελλάδος εκλογέων: ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στη Βουλή όπου και θα κληθούν να τοποθετηθούν ενώπιον των Ελλήνων του Εξωτερικού».

Ο ίδιος με παρέμβασή του στην Βουλή εξήγησε ότι η αφετηριακή θέση της ΝΔ είναι υπερ της απρόσκοπτης και χωρίς περιορισμούς συμμετοχή των απόδημων ελλήνων στην εκλογική διαδικασία αρκεί να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και πως ο νόμος του 2019 ήταν αποτέλεσμα πολιτικών διεργασιών προκειμένου να επιτευχθεί η Συνταγματική συναίνεση. «Η κα Τζάκρη στην συνέντευξή της μας είπε ότι οι περιορισμοί που μπήκαν είναι άδικοι και υποτιμητικοί. Συμφωνούμε και γι αυτό φέρνουμε το νομοσχέδιο καθώς με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε την πλειοψηφία. Όμως, έρχεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ και τι μας λέει; Μας λέει ότι οι περιορισμοί είναι άδικοι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και οι ίδιοι περιορισμοί είναι δίκαιοι στην πρόταση της κυβέρνησης. Σοβαρά; Ποιος τα ακούει αυτά; Καταλαβαίνεται το μέγεθος της υποκρισίας σας. Λέτε όχι λοιπόν. Πείτε το καθαρά και μην ψαρεύετε σε θολά νερά. Η θέση του ΚΚΕ είναι καθαρή. Μπορούμε να κάνουμε συζήτηση. Με εσάς τι να αντικρούσουμε. Εχετε μη θέση».

Κόντρα στην Βουλή

Υπενθυμίζεται ότι οι σχετικές ανακοινώσεις για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου έγιναν από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη στο Mega ο οποίος επικαλούμενος πρόσφατη συνέντευξη της κας Τζάκρη, είπε ότι θα φέρει ρύθμιση για την κατάργηση των προϋποθέσεων για αποδεδειγμένη παρουσία στην Ελλάδα δύο έτη την τελευταία 35ετία, καθώς για ύπαρξη φορολογικής δήλωση στις ελληνικές Αρχές το εκλογικό έτος. Να σημειωθεί ότι η κα Τζάκρη με δηλώσεις στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» χαρακτήρισε «υποτιμητικούς» και «προσβλητικούς» τους επίμαχους περιορισμούς. Η συζήτηση μεταφέρθηκε στην Βουλή και στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης με παρέμβασή κατά την συζήτηση σχέδιο νόμου για το σύστημα εσωτερικού ελέγχου στον Δημόσιο Τομέα, ενημέρωσε τους βουλευτές για την κατάθεση νομοσχεδίου που θα καταργεί τους αυστηρούς περιορισμούς στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των ελλήνων του εξωτερικού.
«Μετά την τοποθέτηση που έκανε η κα Τζάκρη -με την οποία εμείς διαβλέπουμε σημαντική αλλαγή στην θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των απόδημων- ανοίγει ο δρόμος για να αρθούν οι περιορισμοί του ψηφισμένου νόμου» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Να μην προσμετράται η ψήφος των απόδημων στην επικράτεια ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης χαρακτήρισε «πυροτέχνημα» την νομοθετική πρωτοβουλία και κατηγόρησε για στρεψοδικία και διαστρέβλωση τον υπουργό. Ο ίδιος παρέπεμψε και στην σχετική ανακοίνωση του κόμματος σύμφωνα με την οποία: «Το πυροτέχνημα του Υπουργού Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων προσπαθεί να διαστρέψει την πραγματικότητα και να παραπλανήσει τους Έλληνες της διασποράς».
Παράλληλα προανήγγειλε κατάθεση τροπολογίας που επαναφέρει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την απρόσκοπτη συμμετοχή των ελλήνων του εξωτερικού σε εκλογές χωρίς όμως την προσμέτρηση της ψήφου τους στο συνολικό αποτέλεσμα της Επικράτειας.

ΚΙΝΑΛ προς ΣΥΡΙΖΑ: Αφήστε τις υποκρισίες

Από το Κίνημα Αλλαγής η κυρία Ευαγγελία Λιακούλη είπε «η κα Τζάκρη είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει όλους τους περιορισμούς όταν γίνει κυβέρνηση. Θα κάνει άρση όλων των περιορισμών που τέθηκαν ώστε ελεύθεροι να μπορούν όλοι να ψηφίσουν. Αυτό είπε ρε παιδία πως μπορούμε να διαβάζουμε αλλιώς τις λέξεις.
Οι περιορισμοί μπήκαν ώστε να καμφθούν οι ενστάσεις των κομμάτων και να πιάσει το νομοσχέδιο τις 200 ψήφους που προβλέπει Σύνταγμα Εμείς σήμερα αισθανόμαστε δικαίωση γιατί από τότε ζητάγαμε την άσκηση του δικαιώματος χωρίς κανένα περιορισμό. Η υποκρισία σε αυτό το θέμα δεν πρέπει να εκφράζει καμία παράταξη. Είναι υπερεθνικό θέμα που έχει μεγάλης αξίας δημοκρατικό πρόσημο. Να συζητήσουμε για να γίνουν κατανοητές οι θέσεις»
.

ΚΚΕ: Λαγός της κυβέρνησης η Τζάκρη

Από το ΚΚΕ ο κ. Μανώλης Συντυχάκης υποστήριξε «ανακύπτει θέμα με ευθύνη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ/ Παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία έρχεται η κα Τζάκρη -όχι τυχαία καθώς είναι υπεύθυνη αποδήμου ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ  και δίνει την πάσα στον κ. Βορίδη και ανοίγουν και οι δύο ένα ζήτημα κατάργησης αυτών των κριτηρίων. Προφανώς η κα Τζάκρη έρχεται με ρόλο λαγού της ΝΔ και προκαλεί συζήτηση για να αμφισβητηθεί και αναθεωρηθεί αυτό που τα κόμματα είχαν ψηφίσει στην Βουλή πριν λίγοι καιρό. Εκτός αν υπάρχουν και άλλες συνεννοήσεις μεταξύ Μητσοτακη και Τσίπρα».

Ελληνική Λύση: Υπόγεια ατζέντα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Τέλος, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης υπενθύμισε ότι το κόμμα του διαφωνούσε με τους περιορισμούς στην ψήφο των απόδημων ωστόσο πρόσθεσε ότι «υπάρχει υπόγεια ατζέντα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ».

Ιστορικό

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος που θέτει τους αυστηρούς περιορισμούς στην ψήφο των απόδημων εγκρίθηκε το 2019 με ευρύτατη συναίνεση.

Η αρχική πρόταση της ΝΔ προέβλεπε την ελεύθερη συμμετοχή όλων των ελλήνων του εξωτερικού στην εξ αποστάσεως διαδικασία αρκεί να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Τότε υπερ της αρχικής πρότασης εκφράστηκαν ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση διαμορφώνοντας πλειοψηφία 190 βουλευτών. Ωστόσο, η άμεση εφαρμογή αλλαγών στην εκλογική νομοθεσία απαιτεί πλειοψηφία 200 βουλευτών. Υπο αυτό το δεδομένο η κυβέρνηση αναζήτησε συναινέσεις με το ΚΚΕ καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ επέμενε στην πρόταση για δύο χωριστές εκλογικές διαδικασίες, ελλήνων του εσωτερικού και εξωτερικού. Η συναίνεση του Περισσού αποσπάστηκε με την υιοθέτηση των αυστηρών περιορισμών. Τότε το ΚΚΕ υποστήριξε ότι πρέπει να τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια -όπως είναι η ύπαρξη φορολογικής δήλωσης και η ελάχιστη παραμονή στην χώρα την τελευταία 35ετία- για την εξακρίβωση των κοινωνικών και οικονομικών δεσμών των ελλήνων του εξωτερικού με την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπουργείο Εσωτερικών: Έρχεται το ψηφιακό Ειδικό Ληξιαρχείο

Κορωνοϊός - Κουτσούμπας: Δέσμη πέντε μέτρων για το άνοιγμα των σχολείων

Άδωνις Γεωργιάδης: Θα εισηγηθώ στην επιτροπή άνοιγμα εμπορικών κέντρων και φροντιστηρίων