Στη Βουλγαρία μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της γειτονικής χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Βουλγαρία –όπως και η Ελλάδα– έχει καταθέσει αίτηση συμμετοχής στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SAFE, με στόχο την εξασφάλιση κονδυλίων για την προμήθεια αμυντικών συστημάτων. Μεταξύ των συστημάτων για τα οποία υπάρχει ενδιαφέρον περιλαμβάνεται και το σύστημα «Κένταυρος».
Το πρόγραμμα SAFE προβλέπει την ενίσχυση των κρατών μελών για την προμήθεια εξοπλισμών που αφορούν κυρίως στην αντιπυραυλική άμυνα, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και τα πυρομαχικά, σε μια περίοδο αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Μέση Ανατολή.
Αξίζει να σημειωθεί πως την επίσκεψή του, ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας της Βουλγαρίας, ενώ προγραμματίζεται και άτυπη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας.
Patriot και ζεύγος F-16 στη Βόρεια Ελλάδα για την αντιβαλλιστική προστασία της Βουλγαρίας
Πυροβολαρχία Patriot και ζεύγος F-16 μεταφέρθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα για την αντιβαλλιστική κάλυψη μεγάλου τμήματος της επικράτειας της Βουλγαρίας, όπως έχει δηλώσει από την περασμένη Παρασκευή ο Νίκος Δένδιας.
Σε δήλωσή του εξήγησε ότι είχε επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας, Ατανάς Ζαπριάνοφ.
«Κατόπιν σχετικού αιτήματος της βουλγαρικής πλευράς, είχα τη δυνατότητα να τον πληροφορήσω ότι η Ελλάδα θα παράσχει μέσα και προσωπικό για την προστασία της Βουλγαρίας. Συγκεκριμένα, μετά από απόφαση του ΚΥΣΕΑ, μεταφέρεται σε κατάλληλη περιοχή, εντός του βόρειου τμήματος της ελληνικής επικράτειας, πυροβολαρχία PATRIOT, για την αντιβαλλιστική κάλυψη μεγάλου τμήματος της επικράτειας της Βουλγαρίας.
Επίσης, ένα ζεύγος F-16 μετασταθμεύει σε αεροδρόμιο της Βόρειας Ελλάδας, με αποκλειστική αποστολή την παροχή επιπλέον κάλυψης στη Βουλγαρία» είχε πει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και είχε προσθέσει ότι «αποστέλλονται 2 Ανώτεροι Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας στο Κέντρο Επιχειρήσεων των βουλγαρικών Ενόπλων Δυνάμεων, στη Σόφια».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μέση Ανατολή: Eντείνονται οι εκατέρωθεν επιθέσεις - Το πετρέλαιο ξεπερνά τα 101 δολάρια το βαρέλι