Πολιτική

Σωκράτης Βαρδάκης: «Να παραταθεί η ΣΣΕ των οδηγών τουριστικών λεωφορείων"

Σωκρατης Βαρδακης

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στις εργασιακές σχέσεις όσων απασχολούνται στον τουρισμό, αποτέλεσαν αντικείμενο κοινοβουλευτικής παρέμβασης του Βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Βαρδάκη ο οποίος κατέθεσε ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Τουρισμού με την συνυπογραφή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη και Κατερίνας Νοτοπούλου.

Ο κ. Βαρδάκης επισημαίνει ότι μεταξύ των εργαζομένων, συγκαταλέγονται και οι οδηγοί των τουριστικών λεωφορείων της Κρήτης, το καθεστώς εργασίας των οποίων ρυθμιζόταν με ετήσιας ισχύος τοπικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που καταρτίζονταν κάθε χρόνο μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων και του Σωματείου των εργαζομένων «ΕΡΜΗΣ».

Η τελευταία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) «Για τους όρους αμοιβής των Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης» (Π.Κ. 1/28.05.2019 Τ.Ε.Ε.Σ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ), η οποία μάλιστα με την υπ’ αριθ. 26708/1591/12.6.2019 (ΦΕΚ Β 2392/19.6.2019) απόφαση της Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είχε κηρυχθεί υποχρεωτική από 19/6/2019 για όλους τους εργοδότες και εργαζόμενους, που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη στον συγκεκριμένο κλάδο, έληξε στις 30/3/2020 και στα πλαίσια της ισχύουσας μετενέργειας θα ξεκινούσαν διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση της νέας μέσα, ενώ, παράλληλα, από την 1η Μαΐου 2020 οι εργαζόμενοι θα ξεκινούσαν την εργασία τους, σύμφωνα με το άρθρο 9 της εν λόγω Σ.Σ.Ε.. 

Ωστόσο, αυτός ο προγραμματισμός, κάτω από τις νέες απρόβλεπτες εξελίξεις, έχει ανατραπεί και καμία πλέον διαπραγμάτευση γίνεται, οι εργοδοτικές επιχειρήσεις έχουν τεθεί σε αναστολή και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απόγνωση, αφού δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί την 1η Μαΐου, οπότε όπως ορίζεται από την Σ.Σ.Ε. τους θα πρέπει να προσληφθούν από τους εργοδότες.   

Ενόψει των εξελίξεων αυτών και προκειμένου να αποφευχθεί η βίαιη απορρύθμιση των σχέσεων μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων, που δραστηριοποιούνται με την μεταφορά των τουριστών στην Κρήτη και των εργαζομένων στα λεωφορεία τους, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη παράτασης της ισχύουσας Συλλογικής Σύμβασης (Σ.Σ.Ε.) έως 30/3/21, σύμφωνα και με το αίτημα του Σωματείου «ΕΡΜΗΣ».  

Ο κ. Βαρδάκης καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να διασφαλίσουν την εφαρμογή της παρούσας Σ.Σ.Ε. των οδηγών τουριστικών λεωφορείων Κρήτης ώστε να πραγματοποιηθούν οι προσλήψεις τους την 1η Μαΐου όπως ορίζεται, καθώς και να προχωρήσει στην παράταση ισχύος της παρούσας Σ.Ε.Ε. καθώς αυτή τη περίοδο είναι αδύνατη η έναρξη διαπραγματεύσεων.

 

Πολιτική

Στη Βαρυμπόμπη η Φώφη Γεννηματά - Αυτοψία στα καμένα

βαρυμπόμπη

Μια ημέρα μετά την μεγάλη πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, μαζί με στελέχη του κόμματος πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή. Συνομίλησε με τον δήμαρχο και με κατοίκους που είδαν την περιουσία τους να χάνεται.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα η κ. Γεννηματά μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου επισκέφθηκαν την Αχαΐα και τις πυρόπληκτες περιοχές στη Ζήρια.

Η πρόεδρος ενημερώθηκε αναλυτικά από τον Δήμαρχο κ. Βρεττό για όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες ώρες, το μέγεθος της καταστροφής, πόσοι άνθρωποι έχουν χάσει σπίτια και επιχειρήσεις.

Η κυρία Γεννηματά εξέφρασε από την πλευρά της την αμέριστη συμπαράσταση της και επανέλαβε τη δέσμευση της για πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε άμεση αποκατάσταση και προστασια της περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πύρινος όλεθρος καίει τη χώρα - 118 φωτιές - Εκκένωση περιοχών (Βίντεο)

Φωτιά στην Εύβοια: Ανεξέλεγκτο το μέτωπο - Με πλοία έβγαλαν τον κόσμο από την παραλία (Βίντεο)

Κρήτη: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη