Πολιτική

Σκυλακάκης: Μεγαλύτερη η δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή

Θόδωρος Σκυλακάκης 

Για το πώς θα γίνει η διάθεση των 32 δισ. ευρώ που θα πάρει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την επιστρεπτέα προκαταβολή, τα τεκμήρια, και τη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, μίλησε ο Υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θοδωρής Σκυλακάκης.

Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε πως τα ταμειακά διαθέσιμα, στην παρούσα φάση, είναι της τάξης των 32,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και ότι η Κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για να καλύψει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι επιδομάτων που θα χάνονταν για τους εργαζόμενους.

Εξήγησε πως το Δώρο Χριστουγέννων και το Επίδομα Αδείας δίνονται στη βάση της απασχόλησης και έτσι θα πρέπει να τα υπολογίσει κάθε εργαζόμενος. Τόνισε ότι πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησης είναι να σωθούν οι θέσεις εργασίας.

Ερωτηθείς σχετικά με τα τεκμήρια και το πότε αυτά θα καταργηθούν, ο κ. Σκυλακάκης είπε πως είναι σε συνάρτηση με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. "Δεν είναι μία καλή μέθοδος, είναι όμως μία αναγκαία μέθοδος", ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως όσο προχωράνε οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, τα τεκμήρια δεν θα είναι πια αναγκαία. Επεσήμανε πως την επόμενη χρονιά το θέμα των τεκμηρίων θα πρέπει να επανεξεταστεί, δεδομένων των μειωμένων εισοδημάτων λόγω της πανδημίας.

Ο Υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής εξέφρασε την πεποίθηση πως η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομία θα είναι δυναμική.

Σε ό,τι αφορά τη διάθεση των 32 δισ. ευρώ από την Ε.Ε., είπε πως θα δοθούν για επενδύσεις, στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων. Όταν τα χρήματα αυτά μπουν στην οικονομία, θα δώσουν τα περιθώρια στην Κυβέρνηση να παρέμβει δημοσιονομικά, προκειμένου να μειώσει την φορολογία. Παράλληλα, υπενθύμισε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, στην οποία έχει αναφερθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην επιστρεπτέα προκαταβολή, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως θα είναι μεγαλύτερη στη δεύτερη φάση, καθώς θα χορηγηθεί με βάση την απώλεια τζίρου των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου (όταν υπήρχε το lockdown), ενώ θα ενταχθούν και νέες κατηγορίες σε αυτήν.

Αφήνοντας αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως χωρίς συγκεκριμένη πρόβλεψη για την ύφεση, δεν μπορείς να κάνεις ούτε δημοσιονομικό ούτε ταμειακό προγραμματισμό.

"Υπάρχει θετική προοπτική", κατέληξε ο Υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, συμπληρώνοντας πως "με αποτελεσματικότητα και σοβαρότητα, θα αλλάξουμε τη χώρα".

Πολιτική

Ανδρουλάκης: Κοινός στόχος ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ η χειραγώγηση των Μέσων

νίκος ανδρουλάκης

Να σταματήσει το θέατρο του παραλόγου, ζητά ο Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, μετά τις αντιδράσεις για το θέμα της συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που έθεσε στα θεσμικά όργανα του ΚινΑλ.

Αναφέροντας το ιστορικό της επιλογής εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος να συμπεριλαμβάνει αρχηγούς κρατών χάριν συνεννοήσεως για τις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι ο αντιπολιτευτικός ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορεί να είναι και μέλος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, να θέλει να συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και παράλληλα να συμμαχεί στο εσωτερικό της χώρας με στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή και ό,τι απέμεινε από το κόμμα του κ. Καμμένου». Πρόσθεσε επίσης για τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι «δεν είναι Προοδευτική Συμμαχία, αλλά συμμαχία για την εξουσία».

Ως προς τις αναφορές στο ’89, ο κ. Ανδρουλάκης υπενθύμισε ότι το κόμμα του κ. Τσίπρα δεν μπορεί να οικειοποιηθεί την ιστορική κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ, γιατί τις περισσότερες φορές ήταν απέναντι σε μεγάλες αποφάσεις ευθύνης της παράταξης. «Μιας και ο πρώην πρωθυπουργός επικαλέστηκε το ’89 σε μία προσπάθεια να προστατέψει τον στενότερό του συνεργάτη, θα ήταν χρήσιμο να θυμηθεί πώς τότε προσπάθησε το κόμμα του να εξοντώσει ηθικά και πολιτικά τον Ανδρέα Παπανδρέου» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στις αποκαλύψεις για τον κ. Παππά αλλά και στη λίστα Πέτσα, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι «ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία μπορεί να χρησιμοποιούν διαφορετικά εργαλεία και σε άλλη κλίμακα, αλλά ο στόχος τους είναι κοινός και είναι η χειραγώγηση των Μέσων».

Τέλος, υπεραμύνθηκε της απόφασης της παράταξης για αυτόνομη πορεία, στο πλευρό του προοδευτικού κόσμου της χώρας, απέναντι σε κάθε είδους συμφέροντα που υπηρετούν την υστέρηση.