Πολιτική

Πλεύρης: 1,5 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση του ΕΣΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Ο νέος  υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης

Ενάμιση δισεκατομμύριο ευρώ έχει εξασφαλιστεί για την αναβάθμιση του ΕΣΥ καθώς και για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης μιλώντας σε εκδήλωση με τίτλο "Προκλήσεις της πανδημίας στο σύστημα υγείας" που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) .

Νωρίτερα ο κ. Πλεύρης εγκαινίασε το περίπτερο του ΙΣΘ. Στη διάρκεια των εγκαινίων ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στη σημασία της πρόληψης και του εμβολιασμού κατά της Covid 19 λέγοντας : "Πρέπει να στηριζόμαστε στα εμβόλια. Πρέπει τα μηνύματά μας να είναι ξεκάθαρα στον κόσμο που δεν θέλει να εμβολιαστεί. Είναι λανθασμένο να δίνεται η εικόνα ότι υπάρχουν εμβόλια που δεν είναι ασφαλή, που δεν έχουν πάρει εγκρίσεις. Είναι λανθασμένο να λέγεται ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές φάσεις δοκιμών στα υπάρχοντα εμβόλια. Δεν χρειάζεται κάποιο άλλο στοιχείο για να το καταλάβουμε".

Στη διάρκεια της εκδήλωσης για τις προκλήσεις της πανδημίας στο σύστημα υγείας τόσο ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας, όσο και ο πρόεδρος του ΠΙΣ (Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγο) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος έθεσαν το θέμα της αναγκαιότητας της αναβάθμισης του ΕΣΥ και της υλοποίησης συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τη συμμετοχή γιατρών του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

"Η πανδημία μάς έδωσε και το μήνυμα της συνεργασίας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα η οποία πρέπει να διευρυνθεί ώστε ο εξοπλισμός και οι εξειδικευμένες δομές του ΕΣΥ να αξιοποιηθούν στο άμεσο μέλλον" σημείωσε ο κ. Νίτσας.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τόνισε ότι είναι κατεπείγουσα η ανάγκη να δημιουργηθεί μια πλήρης Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα δίνει κάλυψη στον κάθε Έλληνα πολίτη . "Η επιβράβευση των γιατρών της πρώτης γραμμής ήταν επαρκής σε ηθικό επίπεδο αλλά ανεπαρκής σε υλικό. Χρειαζόμαστε τον πλούτο των γιατρών εδώ. Να μην τους διαχωρίζουμε σε γιατρούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, επιτελούν το ίδιο έργο όλοι. Πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο" σημείωσε ο κ. Εξαδάκτυλος.

"Είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν όλοι και θα συμμετέχουν σε αυτό το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας. Και η αναβάθμιση του ΕΣΥ θα γίνει. Ήδη έχουμε διασφαλίσει 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ από το οποίο γύρω στα 350 εκατομμύρια είναι για την ανακαίνιση των υπηρεσιών του ΕΣΥ. Προφανώς αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται αν γίνεται και με συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Όλα αυτά θα τα αναλύσουμε, θα τα συζητήσουμε και είναι βέβαιο ότι ως πρόταγμα, πέρα από την αντιμετώπιση της πανδημίας, πέρα από την αντιμετώπιση της καθημερινότητας, θέλουμε να βάλουμε και διαστάσεις για το πώς θα δημιουργηθεί το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας πάνω σε προτάσεις που έχουν γίνει" σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ανέφερε ότι φέτος υπάρχει ένα μεγάλο όπλο κατά της πανδημίας, το εμβόλιο, και τόνισε ότι όφελος από τον εμβολιασμό φαίνεται από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία που φέτος είναι λιγότερες από πέρσι. Σημείωσε ακόμη ότι το σύστημα υγείας που βοηθήθηκε πάρα πολύ σε προσωπικό εξακολουθεί να έχει αδύνατα σημεία και σε κάποιες περιοχές όπου υπάρχουν ελλείψεις γιατρών σε κάποιες ειδικότητες όπως πχ οι αναισθησιολόγοι.

"Θα χρειαστούμε τη συνδρομή όλων για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε αυτό το σύστημα" είπε η κ. Γκάγκα σημειώνοντας ότι η διαρροή γιατρών στο εξωτερικό πρέπει να αποτραπεί.

Διαβάστε επίσης:

Συνέντευξη Μητσοτάκη: Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Χαρίτσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα κατά της ακρίβειας

Πολιτική

Κίνημα Αλλαγής: Στις κάλπες για την ανάδειξη νέου προέδρου

ΚΙΝΑΛ

Στις 7 το πρωί της Κυριακής θα ανοίξουν οι κάλπες για τις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής στην χώρα μας. Σε όλη την Ελλάδα, θα στηθούν σε όλες τις πόλεις και οι πολίτες θα μπορούν να ψηφίσουν έως τις 7 το απόγευμα. Υπενθυμίζεται, ότι δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος

Σε περίπτωση που κάποιος δεν είναι ήδη μέλος ή φίλος, θα πρέπει να συμπληρώσει την σχετική αίτηση και να την παραδώσει την μέρα που θα ψηφίσει.

Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν:

Όσοι είναι γεννηθέντες έως 31/12/2004 είναι εγγεγραμμένοι στους Εθνικούς Εκλογικούς Καταλόγους και ο χειριστής του tablet πληκτρολογώντας τα στοιχεία ταυτοποίησης που απαιτεί το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εσωτερικών αναζητά τον εκλογικό αριθμό με τον οποίο και πιστοποιείται ο ψηφοφόρος. Για την ταυτοποίησή του μπορούν να χρησιμοποιηθούν αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης. Όσοι είναι γεννηθέντες το 2005 (είναι δηλαδή 16 ετών) για να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου θα πρέπει εκτός από την ταυτότητα και την αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου να καταθέσουν υποχρεωτικά και εκτυπωμένο από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ πιστοποιημένο ΑΜΚΑ.

Οι πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, εκτός από το έντυπο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο) θα πρέπει απαραίτητα εκτός από τη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου να καταθέσουν και πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ. Οι αλλοδαποί που μένουν στη χώρα μας υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν διαβατήριο, άδεια παραμονής σε ισχύ στη χώρα μας, πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη του Κινήματος να καταθέσουν αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου του Κινήματος.

Όσον αφορά τα υγειονομικά μέτρα, οι πολίτες θα πρέπει να φορούν μάσκα όσο βρίσκονται στο εκλογικό κέντρο.

Και οι πολίτες που ζουν στο εξωτερικό μπορούν να ψηφίσουν σε ΗΠΑ, Ε.Ε, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία.Επισημαίνεται ότι στα εκλογικά κέντρα του Απόδημου δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, οι οποίοι θα πιστοποιούνται με την ίδια διαδικασία που θα γίνεται η πιστοποίηση στα εκλογικά τμήματα του εσωτερικού και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη ή φίλοι θα καταθέτουν συμπληρωμένη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου.

Τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού θα λειτουργήσουν με τον εξής τρόπο:

Αυστραλία: Από τις 10:00 έως 19:00 τοπική ώρα
Κύπρος: από 9:00 έως 19:00 τοπική ώρα
Ευρωπαϊκή Ένωση από 9:00 έως 17:00 τοπική ώρα
Αγγλία από 12:00 έως 18:00 τοπική ώρα
ΗΠΑ από 9:00 έως 16:00
Καναδάς: Μόντρεαλ από 9:00 έως 15:00 και Τορόντο 9:00 έως 14:00 τοπική ώρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΙΝΑΛ Ηρακλείου: Οδηγίες για όσους ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές

Ανδρουλάκης: Ήρθε η ώρα, ενωμένοι, να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου ξανά πρωταγωνιστή

Κεγκέρογλου: Αυτοί είναι οι λόγοι που στηρίζω τον Γιώργο Παπανδρέου

ESPA BANNER