Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομόφυλα ζευγάρια: Ξεκινάει η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο «φωτιά» -Τα «όχι» και οι αποχές στα κόμματα

ΒΟΥΛΗ
 clock 08:21 | 14/02/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Ένα ακόμη μέτωπο ανοίγει για την κυβέρνηση, καθώς εισάγεται σήμερα Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, με τη συζήτηση να αναμένεται να διαρκέσει ως και δύο μέρες.

Ο φόβος στο κυβερνητικό στρατόπεδο για διαρροές και διατήρησης σκληρής γραμμής πολλών βουλευτών της ΝΔ είναι μεγάλος, ενώ ταυτόχρονα τα αγωνιστικά μέτωπα των αγροτών και των φοιτητών παραμένουν ανοιχτά.

Παρότι o αγώνας των αγροτών επισκίασε τις διαρκείς διαμάχες εντός της Νέας Δημοκρατίας για το ζήτημα του γάμου και της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών, αυτές θα επανέλθουν… δριμύτερες στη Βουλή και -πλέον- σε δημόσια θέα. Εξάλλου αρκετοί από τους κυβερνητικούς βουλευτές, -ειδικά από την επαρχία- θα επιχειρήσουν να διαχωρίσουν τη θέση τους από τη γραμμή Μητσοτάκη ώστε να περιορίσουν τον προσωπικό αντίκτυπο στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Η αντιπολίτευση χρεώνει στο Μαξίμου επικοινωνιακού τύπου προσεγγίσεις

Κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου στις επιτροπές της Βουλής, «ναι», επί της αρχής δήλωσαν οι εισηγητές της Νέας Δημοκρατία, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας. Κατά του νομοσχεδίου δήλωσαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες.

Νίκη και Σπαρτιάτες έχουν καταθέσει από κοινού αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, ενώ ανάλογη πρόθεση έχει και η Ελληνική Λύση, που όμως δεν διαθέτει τους απαιτούμενους βουλευτές.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στο πόσοι βουλευτές θα επιλέξουν εντέλει να απόσχουν, επιλέγοντας την… ενδεδειγμένη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη λύση και πόσοι θα καταψηφίσουν, πηγαίνοντας κόντρα στις επιταγές του πρωθυπουργού.

Ποιοι βουλευτές θα καταψηφίσουν ποιοι θα απόσχουν

Μέχρι στιγμής οι βουλευτές που έχουν δηλώσει ή… διαρρέουν ότι θα καταψηφίσουν είναι οι -με μπροστάρη τον Αντώνη Σαμαρά- Θάνος Πλεύρης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κώστας Καραγκούνης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Άννα Καραμανλή, Χρήστος Μπουκώρος, Νότης Μηταράκης, Περικλής Μαντάς, Μίμης Χρυσομάλλης, Κώστας Βλάσσης, Μίλτος Χρυσομάλλης, Φώντας Μπαραλιάκος, Θεόδωρος Καράογλου, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μπάμπης Αθανασίου, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Θανάσης Δαβάκης, Βασίλης Γιόγιακας, Χρήστος Κέλλας, Μάριος Σαλμάς, Στέφανος Γκίκας, Κώστας Κατσαφάδος, Δημήτρης Κυριαζίδης. Γιώργος Καρασμάνης, Κώστας Γκιουλέκας, Στράτος Σιμόπουλος.

Ακόμη, με προεξέχοντα τον Μάκη Βορίδη που έχει δηλώσει ότι θα απόσχει, με ανάλογες σκέψεις εμφανίζονται οι Ανδρέας Κατσανιώτης, Χρήστος Μπουκώρος, Νότης Μηταράκης, Μίμης Χρυσομάλλης, Κώστας Βλάσσης, Φώντας Μπαραλιάκος, Δημήτρης Κυριαζίδης, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Θανάσης Δαβάκης, Βασίλης Γιόγιακας, Χρήστος Κέλλας, Μάριος Σαλμάς, Στέφανος Γκίκας, Κώστας Κατσαφάδος, Γιώργος Καρασμάνης, Άγγελος Συρίγος, Γιώργος Γεωργαντάς, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης και Μαρία Κεφαλά.

Από εκεί και πέρα, τέσσερις υφυπουργοί (Γιάννης Μπούγας, Μαρία Κεφάλα, Σταύρος Κελέτσης και Γιάννης Κεφαλογιάννης) θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή αν θα υπερψηφίσουν ή θα επιλέξουν και οι ίδιοι την οδό της αποχής. Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η αποχή του κ. Βορίδη δεν θα έχει επιπτώσεις αναφορικά με την παραμονή του στην κυβέρνηση, καθώς ο υπουργός Επικρατείας φέρεται να είχε εκφράσει από την πρώτη στιγμή, πριν από την ανάληψη καθηκόντων του, τη διαφωνία του με τις προωθούμενες ρυθμίσεις. Φαίνεται ωστόσο ότι δεν ισχύει το ίδιο με την υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα και τον υφυπουργό ∆ικαιοσύνης Γιάννη Μπούγα, καθώς τα χαρτοφυλάκιά τους σχετίζονται άμεσα με τις προωθούμενες διατάξεις.

Στον ΣΥΡΙΖΑ

Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ πληθαίνουν τα προβλήματα καθώς δίπλα στους βουλευτές Παύλο Πολάκη, Νίνα Κασιμάτη και Αθηνά Λινού, που φέρονται να εκφράζουν ισχυρούς προβληματισμούς για το σχέδιο νόμου, προστέθηκε και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανία Μίλτος Ζαμπάρας.

Υπενθυμίζεται ότι και ο βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος είχε εκφράσει τη διαφωνία του με την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Το πρόβλημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι αριθμητικό, αλλά καθαρά πολιτικό και ιδεολογικό καθώς η ατζέντα των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας βρίσκεται στον πυρήνα του καταστατικού χάρτη του κόμματος.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι χειρισμοί του προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη να καταθέσει πρόταση νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια με πολύ πιο προωθημένες θέσεις χωρίς να ενημερώσει τους βουλευτές του και η επιβολή κομματικής πειθαρχίας στη συνέχεια για την ψήφιση του κυβερνητικού νομοσχεδίου έχουν προκαλέσει ισχυρό εκνευρισμό εντός της Κ.Ο.

Στο ΠΑΣΟΚ

Στην αναλογική σύγκριση με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη του κάθε κόμματος, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο ΠΑΣΟΚ, καθώς στις δύο συνεδριάσεις που πραγματοποίησε η Κοινοβουλευτική του Ομάδα για το θέμα του γάμου 12-15 βουλευτές της επαρχίας -από τους συνολικά 32- διατηρούν ισχυρές επιφυλάξεις.

Μεταξύ αυτών η γραμματέας της Κ.Ο. Ευαγγελία Λιακούλη, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και οι βουλευτές Μανόλης Χνάρης, Απόστολος Πάνας, Νάγια Γρηγοράκου, Χριστίνα Σταρακά, Ανδρέ- ας Πουλάς, Τάσος Νικολαΐδης, Κατερίνα Καζάνη, Ελένη Βατσινά, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, Ιλχάν Αχμέτ, Μπουρ- χάν Μπαράν και Σταύρος Μιχαϊλίδης.

Το κόμμα θα στηρίξει επί της αρχής το νομοσχέδιο, αλλά, όπως ανέφερε ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, οι βουλευτές του θα τοποθετηθούν κατά συνείδηση.

Πάντως, όσοι τελικά διατηρήσουν τις επιφυλάξεις τους έως την τελική ψηφοφορία θα τις εκδηλώσουν με αποχή, ενώ θα απέχουν και οι δύο μειονοτικοί βουλευτές από τη Νέα Αριστερά Οζγκιούρ Φερχάτ και Ζεϊμπέκ Χουσεΐν.

Ονομαστική ψηφοφορία

Σίγουρα θα καταψηφίσουν το σχέδιο νόμου τα τέσσερα κόμματα (ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες) που τοποθετούνται στα δύο άκρα του κοινοβουλευτικού χάρτη. Το ΚΚΕ υποστήριξε από την πρώτη στιγμή ότι οι κυβερνητικές ρυθμίσεις «δεν αφορούν την κοινωνική αναγνώριση της δυνατότητας των ομόφυλων ζευγαριών να διαλέγουν μια μορφή συμβίωσης» και αναλύοντας τους λόγους διαφωνίας σημείωσε πως «ο πρώτος βασικός λόγος άρνησης του ΚΚΕ στην επέκταση του πολιτικού γάμου σε ομόφυλα ζευγάρια, που κατοχυρώνει την κοινή γονική μέριμνα, είναι η εμπορευματοποίηση της τεκνοποίησης και της τεκνοθεσίας. ∆εύτερος, εξίσου βασικός και αλληλένδετος, λόγος είναι ότι στην πράξη με τα άρθρα του νομοσχεδίου παρακάμπτεται το κοινωνικό δικαίωμα του παιδιού στη σχέση μητρότητας - πατρότητας ως μια εξελισσόμενη βιοκοινωνική σχέση».

Υπενθυμίζεται ότι ο Περισσός είχε καταψηφίσει και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια.

Κατά του νομοσχεδίου δηλώνουν και οι δεξιότεροι σχηματισμοί Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες.
Πάντως, για να επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά και να καταγραφούν επισήμως τα υπέρ, τα κατά και οι αποχές θα πρέπει να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην ανοικτή πρόσκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός ανταποκρίθηκαν οι βουλευτές των Σπαρτιατών και οι δύο ΚΟ συγκέντρωσαν 21 υπογραφές σε κοινό αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

Το επόμενο διήμερο η ψήφιση του γάμου και της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Διάσπαση» στο αγροτικό μέτωπο προσδοκά το Μαξίμου – Νέα σύσκεψη για τη Θεσσαλία

Κρήτη: Τριήμερο με σημαντικές βροχές προβλέπει το meteo.gr

Ιεράπετρα: Χωρίς ιατρική κάλυψη ορεινά δυτικά χωριά από σήμερα

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis