Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι επόμενες κινήσεις του Μαξίμου για τη συμφωνία με την Εκκλησία

Image
τσιπρας ιερωνυμος.jpg
 clock 14:47 | 18/11/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

Οι παραπάνω δεσμεύσεις των μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της». Πρόκειται για το 15ο και τελευταίο σημείο του προσύμφωνου που ανακοίνωσαν, σε πανηγυρικό κλίμα στις 6 Νοεμβρίου, ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος από το Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να μην κάνει αποδεκτό το σκέλος της συμφωνίας που αφορά το μισθολογικό καθεστώς των κληρικών, είναι δεδομένο ότι η συμφωνία βρίσκεται στον αέρα.

Η κυβέρνηση έσπευσε το βράδυ της Παρασκευής να ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στην εκπόνηση σχεδίου νόμου στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος Τσίπρα – Ιερώνυμου το οποίο θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή. Η φράση «το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί -σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας» με την οποία καταλήγει η ανακοίνωση έκανε πολλούς να μιλήσουν για αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στο θέμα των μισθολογικών ενώ η δήλωση του Ιερώνυμου με την οποία χαιρετίζεται η συγκεκριμένη ανακοίνωση θόλωσε ακόμα περισσότερο τα νερά.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η φράση κλειδί στη χθεσινή ανακοίνωση του Μαξίμου είναι η πρώτη πρόταση η οποία αναφέρεται στη συνέχιση του διαλόγου Πολιτείας – Εκκλησίας για τα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Με δεδομένο ότι το μόνο ζήτημα που παραμένει ανοικτό είναι το μισθολογικό, αυτό σημαίνει ότι κυβέρνηση και ιεραρχία θα μπουν σε ένα νέο διάλογο με πρόθεση να βρεθεί κοινός βηματισμός για το συγκεκριμένο θέμα.

Κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν στο CNN Greece ότι η κυβέρνηση καλείται να βρει λύσεις σε δύο επίπεδα: πρώτον στη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων του κατώτερου κλήρου και των λαϊκών υπαλλήλων της εκκλησίας και δεύτερον στην διασφάλιση της αξιοπιστίας της Πολιτείας με την τοποθέτηση ρητρών που να διασφαλίζουν τη μη αθέτηση όρων της συμφωνίας.

«Πρέπει να βρούμε μια “αμοιβαία επωφελή” συμφωνία», λέει χαρακτηριστικά στο CNN Greece κυβερνητικός παράγοντας, θυμίζοντας ορολογία του καλοκαιριού του 2015 όταν ήταν στα φόρτε της η διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis